Μιλώντας στην Αθήνα του 2018 για 4η Βιομηχανική Επανάσταση

 

Είχε μια εξώκοσμη αλληγορικότητα: την επόμενη ακριβώς της ημέρας του συλλαλητηρίου των Αθηνών, την ώρα που η πολιτική «έστριβε» προς το σκάνδαλο Novartis, το “Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση” της Άννας Διαμαντοπούλου επιχειρούσε να ανοίξει την συζήτηση για την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: «Κράτη, επιχειρήσεις, εκπαίδευση και εργαζόμενοι μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού». Μάλιστα δεν διέφυγε την προσοχή της ίδιας της Άννας, στο εισαγωγικό της σχόλιο, το ότι η συζήτηση έλαχε να διεξάγεται στο καφέ του «Public», οκτώ ορόφους πάνω από εκεί όπου είχε πραγματοποιηθεί την παραμονή το συλλαλητήριο για την Μακεδονία, την ιστορικότητα, τον Μέγα Αλέξανδρο, την ονομασία – τα γνωστά.

Εκείνο που προσπάθησε να αναδείξει αυτή η συζήτηση ήταν ότι η ταχύτητα με την οποία η λειτουργία των ρομπότ εισδύει στην παραγωγή – αλλά και στην καθημερινή ζωή – παράλληλα με τις διαδικασίες της επιστήμης των δεδομένων (big data) και των λειτουργιών της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence/AI) αλλάζει, άλλαξε ήδη επαναστατικά τις οικονομίες και, βαθμιαία, την κοινωνία. Ο καλπασμός της ρομποτικής, με ετήσιους ρυθμούς 14% αύξηση μετά το 2010 και ακόμη πιο αυξητική τάση μετά το 2014, οι υπολογισμοί για προσθήκη ενός 1,4% ετησίως στην παραγωγικότητα παγκοσμίως, αλλά και η επαναστατική μεταβολή στις ίδιες τις παραγωγικές σχέσεις και στην πραγματικότητα της εργασίας (54 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης, με αμοιβές πάνω από 1,7 τρις δολάρια, υπολογίστηκε ότι μπορούν να αυτοματοποιηθούν, στις 5 μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και μόνον!) δείχνει ότι βρισκόμαστε ήδη σ’ ένα αύριο που δεν (θα) μοιάζει σε τίποτε με εκείνο που γνωρίζουμε έως τώρα.

Και από την συζήτηση που οργάνωσε το «Δίκτυο» αλλά και από το ενημερωτικότατο βιβλιαράκι – του Γιάννη Μαστρογεωργίου – που μοιράστηκε, προέκυψε ότι η απλή περιγραφή (ή, ακόμη περισσότερο, η αντίληψη απορίας αν μη κινδύνου που συχνά την συνοδεύει) ασφαλώς και δεν αποτελεί ορθολογική στάση. Την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όσοι δεν την παρακολουθήσουν ή δεν λειτουργήσουν μέσα της συνειδητά απλώς.. θα την υποστούν. Επιχειρήσεις θα χρειαστεί να εισαγάγουν «έξυπνα» τους αυτοματισμούς και να ενσωματώνουν Α.Ι. στις λειτουργίες τους. εργαζόμενοι να λειτουργήσουν με συνεχή επιμόρφωση. επαγγέλματα να «επανεφεύρουν» τον εαυτό τους. η εκπαίδευση να βρεθεί στην πρωτοπορία των αλλαγών.

Ζαλιστικά στιγμές-στιγμές. Αλλά με την αίσθηση του αναπόδραστου, με ένα στοιχείο συναρπαστικού στο βάθος.