Μισή ώρα στην economia με τον Γιώργο Κύρτσο

 

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στη σειρά των συναντήσεων «Μισή ώρα στην economia”.

Ο Γ. Κύρτσος που συμπλήρωσε εφτά χρόνια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, εκτιμά πως κάναμε ένα λάθος την εποχή της κρίσης εκτιμώντας ότι « η Ευρώπη θα μας καταστρέψει» και τώρα κάνουμε ένα νέο λάθος με μια υπερβολική αισιοδοξία πως η Ευρώπη «θα μας σώσει». Ο ίδιος προσθέτει ότι η Ευρώπη δίνει μεν ευκαιρίες ως «ενιαίος οικονομικός χώρος» αλλά « δεν σώζει κανέναν» και ότι αν μπορούμε να σωθούμε η και να αλλάξουμε κατηγορία αυτό θα το κάνουμε μόνοι μας.

Συγκρίνει την εποχή Γιουνγκέρ στην ΕΕ με τα δύο πρώτα χρόνια της Φον Ντερ Λάϊεν στην προεδρία της Κομισιόν και εκτιμά πως στο θέμα με τα εμβόλια «θα αποφεύγαμε τα παρατράγουδα» αν υπήρχε, από την αρχή της πανδημίας, κοινή πολιτική υγείας στην ΕΕ.

Μιλάει για τις ανισότητες Βορρά -Νότου στην ΕΕ και τις ευκαιρίες που φέρνει για τη χώρα μας το Ταμείο Ανάκαμψης προσθέτοντας ότι “χρειαζόμαστε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα» με κάτι που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από τους άλλους, όπως λ.χ. οι χώρες της Βαλτικής με τον ψηφιακό μετασχηματισμό ή η Ιρλανδία με τους φορολογικούς συντελεστές . Μιλά επίσης και για το υπό έκδοση βιβλίο του με τίτλο «Κάτω από τον πήχυ»