Μπορεί η φιλελεύθερη δημοκρατία να επιβιώσει από την κλιματική αλλαγή;

 

Συνέντευξη με τον David Wallace-Wells και απόσπασμα από το βιβλίο του “Η Ακατοίκητη Γη”.

Παρά τις  πυρκαγιές και τις εικόνες των παγετώνων, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής φαίνονται ασαφείς και αφηρημένες, θάβονται κάτω από ένα βουνό στατιστικών στοιχείων και εκθέσεις του ΟΗΕ. Πολλοί γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι τρομακτικά, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι δημοσιογράφοι αγωνίζονται να περιγράψουν πώς θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας και πως ο κόσμος θα προχωρήσει σε δράση. Ωστόσο, ο David Wallace-Wells αποτελεί εξαίρεση. Το βιβλίο του “Η Aκατοίκητη Γη” που έχει βασιστεί σε ένα άρθρο από το περιοδικό New York, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2017 και που έγινε viral, καταγράφει τις συνέπειες και ζωγραφίζει μια ζωντανή, τρομακτική εικόνα για το μέλλον του πλανήτη μας.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας του The Economist’s Open Future, ρωτήσαμε τον Wallace-Wells εάν τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα που συνέβαλαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ικανά και να την αποτρέψουν, και αν όχι, τί μπορεί να σημαίνει αυτό για τη συλλογική πίστη στα φιλελεύθερα ιδανικά. Μετά τη συνέντευξη ακολουθεί κι ένα απόσπασμα από το βιβλίο.

*      *      *

The EconomistΠαρουσιάζετε μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον μας. Ανησυχείτε καθόλου ότι μπορεί να έχετε συμβάλει στην συλλογική αίσθηση ανικανότητας;

David Wallace-WellsΑνησυχώ για αυτό – στην πραγματικότητα, γίνομαι θύμα αυτών των συναισθημάτων και μερικές φορές σκέφτομαι ότι το ίδιο θα συνέβαινε σε οποιονδήποτε ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Ωστόσο, ασχολούμαι με την κλιματική αλλαγή πρωτίστως ως δημοσιογράφος και ορμώμενος από μια επιτακτική ανάγκη να πω απλά την αλήθεια. Και νομίζω ότι το πορτραίτο του κόσμου που περιέχεται στο βιβλίο μου είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά απλή απεικόνιση του πως θα έμοιαζε η ζωή στους +2 ° C, στους +3 ° C, στους +4 ° C [βιομηχανικά επίπεδα, σε αντίθεση με τους στόχους +1,5 ° C και +2 ° C στη συμφωνία του Παρισιού], σύμφωνα με την επιστήμη. Το γεγονός ότι αυτά τα σενάρια μπορούν να τρομάξουν ή να προκαλέσουν φόβο δεν αποτελεί για μένα λόγο για να κάνω πίσω, το αντίθετο, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο βήμα γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα γίνει γνωστή η έκταση και το εύρος των απειλών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Φυσικά, είναι δύσκολο να εργαστεί κανείς σε αυτό το θέμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα χωρίς να εμπλακεί ανθρωπιστικά και υπερασπιστικά. Ακόμη και υπό αυτή την οπτική γωνία, νομίζω ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αξία στην αποκάλυψη αυτής της ανησυχητικής πραγματικότητας από ό,τι μακριά από αυτήν.

The EconomistΜπορούν τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα που οδήγησαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

David Wallace-WellsΣίγουρα όχι χωρίς μερικές σημαντικές αλλαγές, κατά τη γνώμη μου. Αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι θα προκληθεί “επανάσταση”. Μπορεί να είμαι λίγο πολύ παιδί της δεκαετίας του 1990 – ένα παιδί στο “Τέλος της Ιστορίας”, εκπαιδευμένο από αυτή την εμπειρία, ακόμα κι αν δεν θεωρώ πλέον ότι οι διαισθήσεις σχετικά με τις αγορές και την παγκοσμιοποίηση και τον νεοφιλελευθερισμό είναι σοφές. Ωστόσο, βλέπω ότι η διεθνής τάξη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει το θέμα, τοποθετώντας τον άνθρακα και την αλλαγή του κλίματος στο επίκεντρο, με τον ίδιο τρόπο που τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ειρήνη και η ευημερία τοποθετήθηκαν εκεί – τουλάχιστον τυπικά – μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Θεωρώ επίσης ότι μια πρώτη ανάλυση της συμφωνίας του Παρισιού είναι αρκετά αποθαρρυντική σε αυτό το σημείο. Φαίνεται να είναι, μετά από λίγα χρόνια, μια πραγματική αποτυχία. Κανένα μεγάλο βιομηχανικό έθνος δεν είναι σε καλό δρόμο για να τιμήσει τις δεσμεύσεις του, οι οποίες ακόμη και εάν τηρούνταν απολύτως και πάλι δεν θα επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αλλά σίγουρα είναι δυνατές και άλλες προσεγγίσεις, που κυμαίνονται από τις αριστερές μορφές του οιονεί οικο-σοσιαλισμού έως τις δεξιότερες μορφές αυταρχικού εθνικισμού και ιδιοτέλειας. Και πολλών άλλων.

Δεν είμαι σίγουρος για το ποια μορφή θα έχει η αντίδραση στην αλλαγή του κλίματος και πιθανότατα να είναι σύνθετη. Γνωρίζω όμως ότι η πολιτική μας και ο πολιτισμός μας θα διαμορφωθούν από την άνοδο της θερμοκρασίας και θα καθοριστούν από την αλλαγή του κλίματος, με τον ίδιο τρόπο που στο παρελθόν καθορίστηκαν από τα συμφέροντα του οικονομικού καπιταλισμού.

The EconomistΟι κλιματικές αλλαγές θα δημιουργήσουν τεράστιες αναταράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύετε ότι θα αλλάξει η φύση του εθνικού κράτους;

David Wallace-Wells: Νομίζω ότι θα αλλάξει η φύση σχεδόν όλων όσων θεωρούμε ως μόνιμα χαρακτηριστικά της ιδεολογικής υποδομής του σύγχρονου κόσμου και αυτό περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα συνδέονται με όλες τις πολιτικές μονάδες αλλά και το πώς αυτές οι πολιτικές μονάδες συνδέονται μεταξύ τους. Και πάλι βέβαια δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί. Δύο πολύ προφανείς, αντιφατικές διαδρομές είναι: ο βαθύτερος εθνικιστικός λαϊκισμός που βλέπουμε όλο και περισσότερο από το 2008 – κλείσιμο των συνόρων και των εθνικών ταυτοτήτων, και μια πιο ανθρωπιστική, ενσυναισθητική και πραγματικά “παγκόσμια” – όχι μόνο με την έννοια των παγκόσμιων αγορών – οργάνωση των κοινωνιών μας.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το κλίμα να γίνει πρόσχημα για επιθετικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, από χώρες όπως η Κίνα ή η Αμερική – και ενώ αυτό μπορεί να φανεί υπερβολικό και βγαλμένο από βιβλία επιστημονικής φαντασίας, νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί πόλεμοι που ξεκίνησαν για την αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κλίμα. Νομίζω δε ότι ενδεχομένως θα αποτελέσουν την κεντρική αξία της διεθνούς τάξης που προχωράει.

The EconomistΠρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης στα φτωχότερα μέρη του κόσμου και της σημαντικής δράσης για την αλλαγή του κλίματος;

David Wallace-Wells: Για μεγάλο χρονικό διάστημα κάναμε κάτι που έθεσε ένα τρομερό ηθικό δίλημμα: στερούμε από τον παγκόσμιο νότο ευκαιρίες για γνήσια μεσαία τάξη για ένα σταθερό κλίμα, το οποίο όλοι μας στην “πλούσια” Δύση συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε.

Αλλά νομίζω ότι οι συνθήκες σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικά και θα συνεχίσουν να αλλάζουν περισσότερο. Ήδη η ανανεώσιμη ενέργεια είναι φθηνότερη σε ολόκληρο τον κόσμο και νομίζω ότι σύντομα θα είναι ακόμα φθηνότερη σχεδόν παντού. 

Ωστόσο, η ενέργεια είναι ίσως το πιο απλό κομμάτι για την επίλυση της εξίσωσης: προκλήσεις όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η γεωργία και η διατροφή είναι μάλλον πιο περίπλοκες. Και ενώ το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί να επιτρέψει στην ανερχόμενη κινεζική μεσαία τάξη, για παράδειγμα, να υιοθετήσει αυτό που μοιάζει περισσότερο με μια δυτική διατροφή χωρίς να επιβάλλει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, θα είναι πιθανόν να είναι πιο δύσκολο να τους αναγκάσει να εγκαταλείψουν τα αεροπορικά ταξίδια. Αν και αυτός είναι ένας λόγος να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας που υπάρχει ήδη στη χώρα αυτή.

The EconomistΠιστεύετε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μας κάνει περισσότερο ή λιγότερο ατομικιστές;

David Wallace-WellsΔιστάζω να προβάλω κάθε αξίωση μεγέθους, αλλά νομίζω ότι σίγουρα ορισμένοι από εμάς – μερικά άτομα, μερικά έθνη – θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση ανταποκρινόμενοι στις αντιλήψεις για την έλλειψη πόρων και τη γενικότερη αντίληψη της παγκόσμιας μηδενικής αθροιστικότητας. Το ερώτημα είναι: σε τί ποσοστό;

The EconomistΈχετε διερευνήσει την ιδέα ότι πριν από την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, το βιοτικό επίπεδο ήταν σταθερό από τη μία γενιά στην άλλη. Από τότε περιμένουμε μια καλύτερη ζωή από αυτή των γονιών μας. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις προσδοκίες μας – και αν ναι, μπορούμε να το κάνουμε;

David Wallace-Wells: Νομίζω ότι είναι πιθανό να μπορέσουμε να διατηρήσουμε αυτή την προσδοκία, ιδιαίτερα στην πλούσια Δύση, και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι πιθανό να σταματήσουμε την πραγματική καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, περιμένω ότι η κύρια συναισθηματική αντίδραση αυτών που θέσαμε σε αυτές τις προσδοκίες θα είναι να κοιτάξουμε μακριά από όλα τα δεινά που εξαπέλυσε η αλλαγή του κλίματος, όπως συμβαίνει με όλα τα δεινά στον κόσμο σήμερα όπου βρίσκουμε νέους τρόπους να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη.

Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, αν φτάσουμε, για παράδειγμα, στους +3 ° C θέρμανσης και ειδικά στους +4 ° C. Αλλά ο πολιτισμός είναι προσαρμόσιμος και ανθεκτικός και κάποιες μορφές αυτοπεποίθησης του ανθρώπινου αισιόδοξου φαίνεται δύσκολο να σπάσουν. Αυτό που προσπαθώ να κάνω στο βιβλίο μου είναι να διερευνήσω πώς αυτό το δεύτερο γεγονός θα μπορούσε να συνυπάρχει με το πρώτο – ποιες συνθήκες είναι πιθανό να υπομείνουν στην πολιτική, τον πολιτισμό και την ψυχολογία μας, ακόμα και τη μυθολογία που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε να ζούμε με τον ίδιο τρόπο που εμείς να κάνουμε τώρα σε έναν κόσμο που μεταμορφώθηκε εντελώς, και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις παραμορφώθηκε, από τη δύναμη της θέρμανσης.

*      *      *

Ιστορία μετά την πρόοδο (απόσπασμα από την ταινία “Η Ακατοίκητη Γη” από τον David Wallace-Wells (Tim Duggan Books, 2019)

“Αυτή η ιστορία είναι μια ιστορία που κινείται προς μια κατεύθυνση, ανήκει στα πιο αδιάψευστα πιστεύω της σύγχρονης Δύσης, αφού αντιμετώπισε, συχνά μόνο ελαφρώς τροποποιημένη, τα ανάποδα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες και προκάλεσαν γενοκτονίες, λιμούς, επιδημίες και πυρκαγιές με δεκάδες εκατομμύρια θύματα. Η δυναμική αυτής της αφήγησης είναι τόσο έντονη για τις πολιτικές φαντασιώσεις που οι γκροτέσες αδικίες και οι ανισότητες, φυλετικές και μη, συχνά επικαλούνται όχι ως λόγους αμφιβολίας για το τόξο της ιστορίας αλλά για να υπενθυμίσουμε το σχήμα της. Ίσως δεν πρέπει να είμαστε τόσο αναστατωμένοι σχετικά με τέτοια προβλήματα δεδομένου ότι η ιστορία “κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση” και οι δυνάμεις της προόδου ίσως μεταφερθούν “στη δεξιά πλευρά της ιστορίας”. Από ποια πλευρά είναι η αλλαγή του κλίματος;

Δεν υπάρχει καλό στον κόσμο που θα γίνει πιο άφθονο από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο κατάλογος των βλαβερών συνεπειών που θα πολλαπλασιαστούν είναι τεράστιος. Και ήδη, σε αυτή την εποχή της εκκολαπτόμενης οικολογικής κρίσης, μπορείτε να διαβάσετε μια ολόκληρη νέα λογοτεχνία βαθύς σκεπτικισμού – που προτείνονει όχι μόνο ότι η ιστορία μπορεί να κινηθεί προς τα πίσω, αλλά ότι ολόκληρο το έργο της ανθρώπινης διευθέτησης και του πολιτισμού, το οποίο γνωρίζουμε ως “ιστορία”, μας οδήγησε στην κλιματική αλλαγή και το οποίο υπήρξε, στην πραγματικότητα, ένα ρεύμα οπισθοδρόμησης. Καθώς δυσχεραίνει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αυτή η αντι-προοδευτική προοπτική είναι βέβαιο ότι θα ανθίσει.

[…]

Αν απομακρύνετε την αντίληψη της προόδου από την ιστορία, τι έχει απομείνει;

Είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δούμε ξεκάθαρα τι θα προκύψει με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ποιες μορφές θα επιτρέψουμε να λάβει η αλλαγή του κλίματος, πόσο μάλλον τι θα κάνουν αυτές οι μορφές. 

Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πολλά για το πώς οι άνθρωποι πριν από την άφιξη της γεωργίας, της κρατικής υπόστασης και του «πολιτισμού» επηρέασαν την πορεία της ιστορίας – παρότι αποτελεί ένα αγαπημένο χόμπι των πρώιμων σύγχρονων φιλοσόφων να φαντάζονται την ζωή των ανθρώπων προ πολιτισμού,  όχι “άσχημη, ακατάστατη και σύντομη” αλλά “ειδυλλιακή, ξέγνοιαστη και μακρά”.

Αλλά η αλλαγή του κλίματος δεν είναι πιθανό να επιφέρει μια καθαρή ή πλήρη επιστροφή σε μια κυκλική άποψη της ιστορίας, τουλάχιστον με τη διευρυμένη έννοια του όρου – εν μέρει επειδή δεν θα υπάρχει τίποτα ξεκάθαρο. Ωστόσο, εάν ο πλανήτης φτάσει σε τρεις, τέσσερις ή πέντε βαθμούς αύξησης της θερμοκρασίας, ο κόσμος θα ταχθεί δίπλα στον ανθρώπινο πόνο σε μεγάλη κλίμακα – εκατομμύρια πρόσφυγες, πόλεμοι, ξηρασίες λιμοί – ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα καταστεί αδύνατη σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Με περίπου τέσσερις βαθμούς θέρμανσης, ολόκληρες περιοχές του κόσμου θα δουν τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης να εξαφανίζεται από την αλλαγή του κλίματος. Όσο η πιθανότητα τα εγγόνια μας να ζουν για πάντα ανάμεσα στα ερείπια ενός πιο αισιόδοξου και ασφαλέστερου κόσμου μοιάζει σχεδόν ακατανόητη με το πλεονέκτημα της σημερινής μέρας, τόσο περισσότερο ζούμε ακόμα στην προπαγάνδα της ανθρώπινης προόδου και της βελτίωσης των γενεών. Φυσικά πρόκειται για ένα σχετικά κοινό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ιστορίας πριν από την έλευση της εκβιομηχάνισης. Ήταν η εμπειρία των Αιγυπτίων μετά την εισβολή των λαών της θάλασσας και των Incas μετά το Pizarro, των Μεσοποταμίων μετά την Ακκαδική Αυτοκρατορία και των Κινέζων μετά τη Δυναστεία των Τανγκ.

Αυτό εννοούμε ότι μιλάμε για αλλαγή του κλίματος που περιγράφεται ως εκδίκηση του χρόνου.”

Απόσπασμα από την ταινία “Η Ακατοίκητη Γη”. Πνευματικά δικαιώματα © 2019 από τον David Wallace-Wells. Χρησιμοποιείται με την άδεια του Tim Duggan Books. Ολα τα πνευματικά δικαιώματα διατηρούνται.

Μετάφραση: Ρίτα Θεολόγη