Νέοι κλάδοι ανάπτυξης

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aπρίλιος 2020, τ. 993
από τον Τhe Economist

Απρόβλεπτη ψηφιακή έκρηξη καταγράφεται στα Βαλκάνια

Ήταν μέσα Ιανουαρίου και η πρωτεύουσα της Σερβίας καλυπτόταν από αιθαλομίχλη. Οι κάτοικοι του Βελιγραδίου συμβουλεύονταν τα κινητά τους, να δουν πώς ήταν κάθε μέρα η ποιότητα της ατμόσφαιρας. Άμα η καταγραφή έλεγε «επικίνδυνο επίπεδο» και βρίσκονταν σε στάση λεωφορείου, είχαν κάτι να χαίρονται: μπορεί να μην είχαν ορατότητα πάνω από 200 μέτρα, όμως τουλάχιστον θα ‘βλεπαν το λεωφορείο να έρχεται – και μάλιστα με ώρα άφιξης που είχε πλέον προστεθεί στα Google Maps τους, χρόνια αφότου αυτό είχε γίνει ρουτίνα στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η ψηφιακή επανάσταση φθάνει πλέον ευθέως στη Σερβία. Άμα δε η Ευρώπη μπει όντως στην πράσινη εποχή της, τότε μπορεί να υπάρξουν κι άλλα καλά νέα για τη χώρα: η Σερβία διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στη γηραιά ήπειρο, και το ορυκτό αυτό αποτελεί ουσιώδη πρώτη ύλη για τις μπαταρίες των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Σήμερα, τα τεχνολογικά προϊόντα καλύπτουν ήδη τουλάχιστον 6% του ΑΕΠ της Σερβίας. Ο τομέας αυτός απασχολεί κάπου 45.000 άτομα. Τα τελευταία 6 χρόνια ξένες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πάνω από 500 εκατ. δολάρια σε σερβικές startups. Οι εξαγωγές του κλάδου το 2019 πρέπει να έχουν φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ – αύξηση κατά 55% έναντι του 2017. Και πάλι όμως, το πραγματικό μέγεθος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς οι συναλλαγματικοί περιορισμοί οδηγούν πολλές φορές τις πληρωμές στο εξωτερικό, ενώ κανείς δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εισπράξεις των κάπου 10.000 αυτοαπασχολούμενων της ψηφιακής οικονομίας, οι οποίοι συχνά εργάζονται μόνοι.

Οι μορφωμένοι Σέρβοι μεταναστεύουν μαζικά – όχι όμως εκείνοι που εργάζονται σε τεχνολογικά προηγμένες κλάδους. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες δραστηριότητες που φέρνει κόσμο πίσω στη χώρα. Πολλοί ηγέτες του χώρου (όπως ο Ντράγκαν Τόμιτς, επικεφαλής του κέντρου τεχνολογικής ανάπτυξης της Microsoft στο Βελιγράδι) είναι Σέρβοι της διασποράς, που έχουν παλιννοστήσει εξοπλισμένοι με δεξιότητες, επαφές και κεφάλαια.
Η ανάπτυξη ηλεκτρονικών παιχνιδιών και η αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain αποτελούν ήδη σημαντικό τμήμα της ψηφιακής οικονομίας της Σερβίας. Το Top Eleven, παιχνίδι ηλεκτρονικού ποδοσφαίρου της Nordeus (της γνωστότερης σερβικής τεχνολογικής εταιρείας) διαθέτει 219 εκατομμύρια καταγεγραμμένους χρήστες. Αλλά και η βιοτεχνολογία, οι υπηρεσίες fintech και η τεχνητή νοημοσύνη/ΑΙ σημειώνουν αύξηση – αν και δύσκολα προσελκύουν ακόμη ξένο κεφάλαιο.

Αν όμως οι τεχνολογικοί κλάδοι αποτελούν ήδη την αιχμή της σερβικής οικονομίας, το λίθιο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα. Η Rio Tinto έχει επενδύσει 200 εκατ. δολάρια σε έρευνες πεδίου στη Λόζνιτσα: μπορεί εκεί να προκύψει η μεγαλύτερη παραγωγή λιθίου στην Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, αυτό το ορυχείο λιθίου μπορεί να προκύψει ακριβώς εκεί όπου χρειάζεται: τα αυτοκίνητα Fiat είναι το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν της Σερβίας – και, μέχρι το 2025, το 50% των αυτοκινήτων μπορεί να είναι ηλεκτρικά.