Του Γιώργου Βαϊλάκη

 

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο Γιώργος Προκοπίου, είναι από την Τετάρτη 7 Ιουλίου ουσιαστικά ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά  – τυπικά απαιτούνται ακόμα   ορισμένες νομικές διαδικασίες.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ιδρύθηκαν το 1958 από τον Σταύρο Νιάρχο και κρατικοποιήθηκαν το 1985, για να περάσουν δεκαετίες αβεβαιότητας και να στοιχίσουν εκατοντάδες εκατ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Προκοπίου αναδείχθηκε πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα. Ειδικότερα για το ακίνητο της ΕΤΑΔ που βρίσκεται εντός του χώρου των Ναυπηγείων προσέφερε, μέσω της εταιρείας Milina Enterprises Company LTD, 37.316.041,88 ευρώ, ένα ποσό υψηλότερο κατά 21,5% από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού των 30,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η ειδική διαχείριση για το ενεργητικό της Ελληνικά Ναυπηγεία-ΕΝΑΕ υπέβαλε μέσω της εταιρείας Forest Grove δεσμευτική προσφορά ύψους 25,2 εκατ. ευρώ και πλειοδότησε. Συνολικά επένδυσε 62,5 εκατ. ευρώ και έγινε ο νέος ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εκτός από πολυκύμαντη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως την αποτυπώνει η Νέλλη Καψή στο βιβλίο της «Ναυτιλιακά κεφάλαια στην ξηρά» (εκδ. Κέρκυρα) στο κεφάλαιο «Οι συγκυριακοί επενδυτές» όπου εξετάζει την περίπτωση Σταύρου Νιάρχου και την ίδρυσή τους.