Το μεγάλο αφιέρωμα της Οικονομικής Επιθεώρησης στις νεοφυείς επιχειρήσεις

 

Οι σελίδες της Οικονομικής Επιθεώρησης Νοεμβρίου περιλαμβάνουν την ακτινογραφία των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας μας. Μέσα από τρία διαφορετικά άρθρα και συνεντεύξεις σκιαγραφείται λεπτομερώς το τοπίο των ελληνικών startups, οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες ανάπτυξης και το προφίλ των πρωταγωνιστών τους.

«Σε μια επόμενη φάση ανάπτυξης εισέρχεται το ελληνικό οικοσύστημα των startups καθώς όλο και περισσότερα funds αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά καινοτομίας, αυξάνονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία (που επιδοτούν τα funds) και το οικοσύστημα και οι εταιρείες του έχουν πλέον ταυτότητα και μπορούν να εντοπιστούν στο ελληνικό Μητρώο startups, το Elevate Greece. Σήμερα, πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος λειτουργίας του, έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Elevate Greece 490 νεοφυείς επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερους από 4.500 εργαζομένους», όπως χαρακτηριστικά γράφει η Μαρίνα Πρωτονοταρίου στο άρθρο της με τίτλο Σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης οι ελληνικές startups.

Πέρα όμως από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τους λόγους που η ελληνική αγορά έχει καταστεί ελκυστική για την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον οφείλεται και στο προφίλ των νέων επιχειρηματιών. «Το κοινό τους σημείο όμως είναι ότι συνδυάζουν τις γνώσεις με τις επιχειρηματικές ικανότητες, την εμπειρία και τον στόχο για μια ανάπτυξη εκτός συνόρων. Δεν μένουν στις δάφνες τους, τα εμπόδια δεν τους τρομάζουν και είναι μονίμως σε επαγρύπνηση, έτοιμοι να ανασχεδιάσουν με ευελιξία αλλά ταυτόχρονα και να προσπαθούν με επιμονή». Διαβάστε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από τις πιο πετυχημένες ελληνικές startups στο άρθρο Startupers που θέλουν να βγουν από τα σύνορα.

Νέοι επιχειρηματίες απαντούν στις ερωτήσεις της Οικονομικής

«Κάποιοι ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση, κάποιοι δημιούργησαν τη δική τους. Είναι όλοι νέοι επιχειρηματίες, που κατάφεραν να ξεχωρίσουν με τη μέχρι τώρα πορεία τους». Η Βίκη Καλιάκου (Η δουλειά μου…, η μεγαλύτερη πρόκληση…, για την Ελλάδα…) συνομιλεί με τους νέους επιχειρηματίες για τη δραστηριότητά τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και για τις ευκαιρίες εξέλιξης.