Νομικές και επιχειρηματικές προκλήσεις στην Ελλάδα σήμερα

 

Μια ιδιαίτερη διοργάνωση, που προσεγγίζει το συνεχώς επανερχόμενο μέτωπο των επενδύσεων, επιχειρείται σήμερα από τη Νομική Βιβλιοθήκη και την Greek Law Digest, με τη συνεργασία και του ομίλου Economia. Τι το ιδιαίτερο; Ότι ο λόγος επιδιώκεται να δοθεί σε εκείνους που έχουν άμεση τριβή με το ζήτημα – στην πράξη.

Ήδη στην πτυχή των ξένων επενδύσεων, του γιατί χρειάζονται και γιατί δεν υπάρχουν/γιατί δεν έρχονται, κλήθηκε οΠαναγής Βουρλούμης μη έχων ανάγκη άλλων συστάσεων, αλλά και η Αφροδίτη Μπλέτα του Ελληνοκινεζικού Ομίλου Επιχειρηματικότητας, καθώς και εκπρόσωποι των δικηγορικών γραφείων Μιχαηλόπουλου και Κουταλίδη, όπως και ο Γιώργος Ξηριδάκης με την εμπειρία της Κίνας ως στρατηγικού επενδυτή και ο Κώστας Νικολόπουλος με μακρά θητεία στις επενδύσεις υποδομής (από την κινητή τηλεφωνία και το αεροδρόμιο Σπάτων την δεκαετία του ΄80 μέχρι το αεροδρόμιο στο Καστέλλι τώρα).

Τη διάσταση του κράτους-επιχειρηματία θα προσεγγίσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, ενώ τα του υπερταμείου εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου Κυριακίδη, την προβληματική των ιδιωτικοποιήσεων οΝότης Μπερνίτσας, ενώ τη μεγάλη υπόθεση των “κόκκινων δανείων”, αφενός, ο Θ. Αθανασόπουλος της Εθνικής και, αφετέρου, ο Ηλίας Πλασκοβίτης από πλευράς Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα φορολογικά θα δει ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, ενώ και τη διάσταση του πώς η ίδια η φορολογική νομοθεσία μπορεί να γίνει παράγων προσέλκυσης επενδύσεων οι βετεράνοι δικηγόροι Γιάννης Δρυλλεράκηςκαι Γιάννης Σταυρόπουλος. Τον δύσβατο δρόμο της απονομής της δικαιοσύνης εκπρόσωποι των γραφείωνΠαπαδημητρίου και Shearman-Sterling, αλλά και ο τέως Πρόεδρος του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος.

Εκεί κάπου παρεμβάλλονται δύο ιδιαίτερες προσεγγίσεις; αφενός η παρουσίαση ενός success story –«κάποιου που επιβίωσε και πέτυχε» του Π. Ευμορφίδη της Cocomat– αφετέρου ένα roundtable δημοσιογράφων/”καταναλωτών” της πληροφορίας και της συζήτησης περί επενδύσεων (Α.ΠαπαγιαννίδηςΜπ. Παπαδημητρίου, Γ. ΠαλαιολόγουΝεκταρία Σταμούλη).

Τους τομείς πρώτου ενδιαφέροντος για επενδυτές προσεγγίζουν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης  και εν συνεχεία ανά τομείς ο Νικόλας Κανελλόπουλος (τουρισμός), ο Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής στο Πα.Πει. (Ενέργεια), ο Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ (Έρευνα+Τεχνολογία), ο Π. Αποστολίδης, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ (Φάρμακα), με τον Γ. Αυλωνίτη, Καθηγητή της ΑΣΟΕΕ να καταπιάνεται συνολικά με την ανταγωνιστικότητα.

Την ημερίδα κλείνει μια ιδιαίτερη πάλι παρέμβαση: ο Αρ. Παντελιάδης (της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ), με τη βαριά εμπειρία της ανάληψης της Βερόπουλος μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διαδρομή της ΜΕΤΡΟ, αναλαμβάνει να περιγράψει/να ξεκλειδώσει τι είναι ο αποτελεσματικός νομικός σύμβουλος.