Νομοθετώντας

 

Όλο το ξεκίνημα της Κυβέρνησης Ν.Δ./Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από ταχύτητα-υπερδραστηριότητα. Και κεντρικός πυλώνας της εν λόγω υπερδραστηριότητας είναι η νομοθετική παραγωγή – με μια ΠΝΠ πρώτων ημερών, ένα οργανωτικού χαρακτήρα σχέδιο νόμου, ένα φορολογικό την επόμενη μέρα κι έπεται συνέχεια.

Ασφαλώς αναμενόμενο, το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος, με τα 119 άρθρα και τις 20 υπογραφές υπουργών (μόνη της η εισηγητική έκθεση απλώνεται, με σχεδόν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, σε 107 σελίδες…), το συνολικό πακέτο έχει 254 σελίδες, τράβηξε περισσότερο την προσοχή. Άλλωστε υπήρξε και μέριμνα – δια non-papers – να προβληθούν σε καινοτομίες οργάνωσης του Υπουργικού Συμβουλίου, δημιουργίας μηχανισμού παρακολούθησης (και ελπίζεται/επίλυσης προβλημάτων…) σε επίπεδο πρωθυπουργικού Γραφείου, μετάβασης στην αρχή της υπογραφής στον Γενικό Διευθυντή (αντί των υπουργών και Γ.Γ.), δημιουργίας νέας Αρχής Διαφάνειας κοκ.

Σίγουρα αυτό το φιλόδοξο σχήμα – που, νομοτεχνικά πήρε τουλάχιστον τον κόπο να δείξει ακριβώς τι καταργεί και τι αντικαθιστά ως νόμους και ρυθμίσεις (αλλά και επιχειρεί να καθιερώσει ως αρχή καλής νομοθέτησης, εφεξής , ότι κάθε εισαγόμενη νέα ρύθμιση θα πρέπει να πράττει το ίδιο: να κωδικοποιεί και να δείχνει σαφώς τι αλλάζει!) – θα κριθεί από ένα και μόνον ένα. Από το αν θα εφαρμοσθεί με αυτοπειθαρχία. Και… αν θα αποδώσει στην πράξη. Κυρίως αυτό, το τελευταίο ! Έτσι μόνον θα «σβήσει» η δυσάρεστη εντύπωση όχι τόσο από το ότι, εν μέσω διακηρύξεων περί διαβούλευσης κοκ, το ογκώδες αυτό κείμενο-πλαίσιο έφθασε στην Βουλή ασυζήτητο αλλά και από το ότι – για παράδειγμα – καθιερώνοντας νέα, διαφανή κλπ. διαδικασία επιλογής/ανάδειξης υπηρεσιακών Γ.Γ., μερίμνησε πρώτα να έχει ορίσει 5 ντουζίνες Γενικούς και Ειδικούς «δικούς της» (όντως με τεχνοκρατικό ύφος και μερικούς εκ του παρελθόντος, αλλά…).

Θα τολμούσαμε να πούμε ότι καλύτερο δείγμα γραφής απετέλεσε η ΠΝΠ που προηγήθηκε. Αυτή, με αφορμή την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για παρεμβάσεις στο Μάτι, τι έκανε; Πρώτον, «πήρε πίσω’ στην Κεντρική Διοίκηση την δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Ασφαλώς αυτό πάει πίσω, πολύ πίσω, τις αποκεντρωτικές αρχές – όμως τουλάχιστον δείχνει συνειδητοποίηση του πόσο η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και οι επικαλύψεις ρόλων αποκλείουν κάθε αληθινή αποτελεσματικότητα υπό συνθήκες κρίσης/ανάγκης/επείγοντος. (Μακάρι αυτό να το θυμηθούν και στην συνέχεια). δείτε όμως και το δεύτερο: προκειμένου να ξεκολλήσουν οι χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσει η ανασυγκρότηση – και να μην επαναληφθεί η πικρή περιπέτεια των παγωμένων δωρεών της πυρκαγιάς της Ηλείας, πριν 10 χρόνια… – δημιουργήθηκε Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία ειδικού σκοπού/ «Μάτι ξανά». Με την ελπίδα με γρήγορες διαδικασίες και (κυρίως) εκτός Δημοσίου και διαδικασιών του, να προχωρήσει κάτι. Και σε σχεδιασμό και σε χρηματοδότηση και σε εκτέλεση. Και αυτά, βέβαια, πρέπει να γίνουν!

Βλέπουμε πόσες δυσλειτουργίες αναδεικνύει αυτή η εσπευσμένη νομοθετική υπερδραστηριότητα. Όμως, την ίδια στιγμή εδώ και εκεί αναφύονται προβλήματα. Περίπτωση πρώτη: ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως ένα από τα πέντε  ΕΜΠ, με ενιαίο περιβάλλοντα χώρο, σύνδεση και με το «Ακροπόλ Παλλάς», με απομάκρυνση των εκπαιδευτικών λειτουργιών του Πολυτεχνείου για (να το πούμε ευγενικά…) αποθάρρυνση των παρατράγουδων στον χώρο. Όμως, ευθύς αμέσως, ανέκυψε πρόβλημα με το κληροδότημα Τοσίτσα – της Ελένης Τοσίτσα προς τους εκτελεστές της διαθήκης Ν. Στουρνάρη – που ρητώς προέβλεπε χρήση για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του ΕΜΠ. Ασφαλώς και θα στηθεί λύση, ασφαλώς και υπήρξε ταχύτατη αναδίπλωση – όμως λίγο πιο μελετημένη προσέγγιση θα είχε βοηθήσει.

Περίπτωση δεύτερη: η προαναγγελμένη μετακίνηση αρμοδιοτήτων και δημιουργία ex lege πλειοψηφιών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων ώστε να μην προκύψουν προβλήματα κυβερνησιμότητας, άρχισε με καθυστέρηση να επανεξετάζεται. Ώστε να μην προκύψουν προσφυγές για αντισυνταγματικότητα που θα δημιουργήσουν χειρότερες δυσλειτουργίες από εκείνες που πάνε να θεραπεύσουν.