Ξαναβάλτε την Κύπρο στον χάρτη σας

 

Φιλοξενούμενος του EPLO/Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, ο μέχρι προ λίγων μηνών υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης έδωσε σε ένα περιορισμένο αλλά σημαντικό ακροατήριο – από τους συντελεστές της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. από την Κυβέρνηση βασική παρουσία η Βασιλική Θάνου νομική σύμβουλος του Μαξίμου – μια αξιοπρόσεκτη «ανάγνωση» του Κυπριακού σήμερα. Πριν όμως δώσουμε μιαν εικόνα της τοποθέτησης Κασουλίδη, μια επισήμανση του πεδίου:

Αρχές Ιουλίου, όταν δηλαδή οι Τουρκικές εκλογές θα έχουν κλείσει τον κύκλο τους άμα χρειαστεί και δεύτερος γύρος (και το διεθνές σύστημα, από κοντά και η περιφέρεια όπου ζούμε και λειτουργούμε ως χώρα…) θα γνωρίζει την έκβαση της περιπέτειας Ερντογάν, υπάρχει η υπόσχεση/δέσμευση από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να στείλει (προσωρινή) απεσταλμένη του – την Αμερικανίδα διπλωμάτη Τζέιν Χολ Λούτε, κατά τα φαινόμενα – στην Κύπρο. Να δει από κοντά και να επαληθεύσει τις θέσεις των δυο πλευρών (αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων) σχετικά με «το πλαίσιο Γκουτέρες» για συνέχιση των συνομιλιών, που κατέρρευσαν στο Crans Montana.

Βετεράνος των Αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών, με Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας επί Μπους και Κλίντον, η Λούτε είναι «άνθρωπος ειδικών αποστολών» στον ΟΗΕ. Δεν – δεν! – διαθέτει πείρα Κυπριακού, πράγμα που μέχρι και θετικό θα μπορούσε να θεωρηθεί έτσι που πήγαν τα πράγματα στον τελευταίο γύρο αναζήτησης λύσης στο Κυπριακό, για νάμαστε ειλικρινείς! Υποτίθεται ότι τα δύο μέρη στην Κύπρο – Αναστασιάδης και Ακκιντζή – έχουν δώσει την σύμφωνη γνώμη τους. Βέβαια αυτό έχει περιορισμένη χρησιμότητα αν η έκβαση των Τουρκικών εκλογών είτε καταστήσει κυριαρχία την ήδη ισχυρή εξουσία Ερντογάν, είτε δημιουργήσει πλήρη κλυδωνισμό στην Τουρκία. (Και αυτή, την ώρα που το γεωτρύπανο Πορθητής/Fatih θα πλέει με λογική ερευνών υδρογονανθράκων στα Βόρεια της Κύπρου, κάποιες δεκάδες μίλια από εκεί όπου η Τουρκία – με περιορισμένη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας – ανέκοψε τις έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου Saipem της ΕΝΙ στο «Οικόπεδο 3» της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πάμε όμως τώρα ευθέως στις θέσεις του πολύπειρου στο Κυπριακό (και παρολίγον Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλωστε…) Κασουλίδη. Αφού πρώτα εξήγησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια πόσο οι βυζαντινισμοί και η εσωστρέφεια περί την εξήγηση του Κυπριακού προς τα έξω, οι τοποθετήσεις-κλισέ και οι φράσεις-ταμπού κινδυνεύουν να καταστήσουν αυτό το ζήτημα όχι ανεπίλυτο, αλλά και στα όρια του ακατανόητου για την διεθνή κοινότητα, έκανε μια παραδοχή που σε πολλούς του ακροατηρίου έκανε εντύπωση. Δέχθηκε δηλαδή ότι – εκεί που έχουμε φτάσει – οι παραδοσιακές προσεγγίσεις, του εδαφικού, των κατά καιρούς χαρτών, ή πάλι των θεσμικών ισορροπιών και διευθετήσεων, έχουν πλέον χάσει την λειτουργικότητά τους. Αν – ΑΝ – δηλαδή είναι να επιδιωχθεί αληθινή λύση! Αντιθέτως, εκεί που θάπρεπε να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον θα ήταν το θέμα της ασφάλειας και της συνακόλουθης κατάργησης του εγγυητικού καθεστώτος. (Δεν ξέφυγε από κανένα ότι μια τέτοια τοποθέτηση δεν απείχε και πολύ από εκείνο που θα ονόμαζε κανείς «οπτική γωνία Κοτζιά», καθώς αυτή η πρόταξη του Ελληνα ΥΠΕΞ είναι που θεωρήθηκε ότι συνέβαλε – φυσικά με την «κάθετη» στάση της Άγκυρας, μαζί – να εκτροχιασθεί η διαδικασία στο Crans-Montana). Ότι δηλαδή θα έπρεπε να διαμορφωθούν, και σ’ αυτό οι ιδέες Γκουττέρες θα ήταν χρήσιμες άμα γίνουν δεκτές με ειλικρίνεια από τις δυο κοινότητες, συνθήκες που να δίνουν εσωτερική αίσθηση ασφάλειας στις δυο κοινότητες χωρίς διάσταση «εγγυήτριων δυνάμεων». Πέραν τούτου, όμως θα έπρεπε να βοηθηθεί στην πράξη η ΤουρκοΚυπριακή κοινότητα ώστε να απομακρυνθεί από την όχι-μόνον-πολιτική, αλλά και οικονομική/πρακτική εξάρτηση από την Άγκυρα.

Στην συνέχεια, βέβαια, ο Γ. Κασουλίδης επανέφερε στην συζήτηση όλα τα συμπτώματα της δυσάρεστης σχέσης που έχει διαχρονικά δημιουργηθεί. Και δεν έκρυψε τις εγγενείς δυσχέρειες που εναπομένουν, αν δηλαδή οι εξελίξεις στην Τουρκία/στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα «επιτρέψουν» μιαν ουσιαστική επανεκκίνηση της συζήτησης για το Κυπριακό.

Όμως, σαν κάτι να άφησε να διαφανεί ως αυριανή-μεθαυριανή προοπτική…