Οι αδιευκρίνιστες συνθήκες, τα Βρασνά, το νομοσχέδιο

 

«Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες», σε κάποια μικρή απόσταση από την Κω, σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε με σαπάκι που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες (ή μετανάστες και πρόσφυγες: να συμφωνήσουμε πάντως ότι επρόκειτο για ανθρώπους;) με αποτέλεσμα να πνιγεί ένας άντρας και ένα μωρό.

Στην άλλη άκρια της Ελλάδας, στα Βρασνά έξω από την Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες κατοίκων «υποδέχθηκαν» με μπλόκα και πέτρες 8 πούλμαν που μετέφεραν 250 πρόσφυγες και μετανάστες (ή: μετανάστες και πρόσφυγες, οικογένειες/ευάλωτες ομάδες) από την Σάμο, που είχε συμφωνηθεί η φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία της περιοχής. (Τελικώς οι ξενοδόχοι φρονηματίσθηκαν από την αντίδραση των άλλων κατοίκων, η επιχείρηση της ΕΛΑΣ ακυρώθηκε και τα πούλμαν έφυγαν στις 4 τα χαράματα για την Χαλκίδα).

Υπάρχει και τρίτο σκέλος στην εικόνα: όλες αυτές τις ημέρες, συνεχίζεται η αργή και βασανιστική πορεία νομοσχέδιου για την ριζική (λέει) μεταβολή στην νομική διαδικασία της παροχής ασύλου. Στόχος: να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτημάτων, να γίνει δυσκολότερη η διαδρομή προς την διεθνή προστασία, να αποθαρρυνθεί η κατάταξη ανθρώπων στις ευάλωτες ομάδες, γενικώς «να κλείσει η Ελλάδα» – την στιγμή ακριβώς που οι προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία εντείνονται.

Καθώς το ρήμα που, μόνον αυτό, χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτές τις βδομάδες είναι το ρήμα «ξεφύγει», είναι ανάγκη η εικόνα του πνιγμένου μωρού έξω από τις ακτές της Κω και οι πέτρες πριν τα πούλμαν που έφερναν ανθρώπους προς τα Βρασνά να μένουν σταθερά στον νου όλων. Όλων μας. Προτού, με την συνήθη Ελληνική ευκολία τοποθέτησης, λέμε τα όσα ο καθένας και η καθεμιά θέλει, επιθυμεί, δικαιούται για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό (ή: Μεταναστευτικό/Προσφυγικό).

Γιατί το λέμε; Διότι ο καιρός που με εύκολες τοποθετήσεις οι μεν πολίτες εκδηλώναμε τα ευγενικά μας αισθήματα ή, αντιθέτως, εκφράζαμε την δυσανεξία μας προς τους ξένους («λάθρο-» η πιο ακραία διατύπωση), οι δε πολιτικοί έχτιζαν εύκολα πολιτικό κεφάλαιο έχει παρέλθει. Το πρόβλημα βρίσκεται – πάλι: θυμηθείτε τις εικόνες 2015-16- εδώ. Και οι εύκολες διατυπώσεις το επιδεινώνουν. Σίγουρα δε τα νομοσχέδια ή/και οι πικρές εκκλήσεις προς Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απλώς την εντύπωση αντιμετώπισης του προβλήματος αποτελούν.