Οι δικηγόροι στην πρώτη γραμμή του μετώπου

 

Πάντοτε, όταν σημαντικοί επαγγελματίες βρίσκονται μαζί για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αφηγηθούν ό,τι έχουν ζήσει στην επαγγελματική τους διαδρομή – ιδίως άμα καταφέρουν να προσπεράσουν την συνήθη συνεδριακή διαδικασία και ατμόσφαιρα – κάτι ενδιαφέρον προκύπτει. Την αρχή αυτή είδαμε να επιβεβαιώνεται στο Συνέδριο που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή, η ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, με την ήδη ευχάριστη τιτλοφόρηση “Better Business Deals: Lawyers sharing war stories”.

Αληθινά επαγγελματίες πρώτης γραμμής από τον νομικό κλάδο , τόσο in-house lawyers επιχειρήσεων όσο και εκπρόσωποι μεγάλων δικηγορικών γραφείων μίλησαν – ζωηρά – για μια σειρά από καταστάσεις που έχουν ζήσει στην πράξη. Πώς λειτουργεί ο δικηγόρος (και ποια είναι τα όριά του) σε μια διαδικασία εξαγοράς. πώς επιχειρεί να συμβάλει στο κλείσιμο μιας συμφωνίας, ιδίως όταν τυχαίνει να εμπλέκει ξένους, στην Ελλάδα της κρίσης, των ευκαιριών αλλά και των «κολλημάτων» . πώς συγκρίνεται η εμπειρία της δικαστικής οδού με εκείνην της προσπάθειας συμβιβαστικής επίλυσης/διευθέτησης. πώς μπορεί να συντονιστεί ο εσωτερικός/in-house δικηγόρος με τον εξωτερικό σύμβουλο/consultant. πόσο κατανοεί η δικαστική έδρα στις ημέρες μας την τεχνολογία και τις διαδρομές της. πώς παρουσιάζεται η κατάσταση στον δημόσιο τομέα της οικονομίας και πώς παρουσιάζεται η διεπαφή με τον ιδιωτικό.

Μια από τις πιο ευχάριστες-σχεδόν χαλαρωτικές θα αποτολμούσε να πει κανείς, αν η διατύπωση δεν ήταν κάπως παράταιρη για την νομική κοινότητα – συνεδριακές εμπειρίες της εποχής.