Οικονομική Επιθεώρηση, Ιούλιος 2021, τ. 1008

Ελλάδα 1821-2021 • Θεσσαλία της Ελένης Κολιοπούλου, Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

Στη νέα εποχή που ξημερώνει μετά την πανδημία, η Θεσσαλία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για μια πλούσια περιοχή που συγκεντρώνει τεράστια πλεονεκτήματα όντας σε γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας, ενώ διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση που απλώνεται από τη γεωργία μέχρι τη βιομηχανία. Γεωργική και βιομηχανική παραγωγή βρίσκονται στην αιχμή του πρωτογενούς τομέα της χώρας, τροφοδοτώντας την εγχώρια και διεθνή αγορά με υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Μάλιστα, οι οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές μπορούν με την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους να αποτελέσουν τη βάση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Το παζλ ολοκληρώνει η αξιόλογη πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει την τοπική οικονομία με υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. Το κλειδί προκειμένου ο ευλογημένος αυτός τόπος να εκμεταλλευθεί περαιτέρω τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει είναι η ολοκλήρωση των κατάλληλων υποδομών. Η επέκταση του οδικού άξονα Ε65 και η σύνδεσή του με την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και την Εγνατία Οδό θα ανοίξει νέες προοπτικές, βάζοντας την περιοχή μας δυναμικά στον χάρτη.

Σημαντική ώθηση θα δώσουν η αναβάθμιση του λιμανιού στον Βόλο, ώστε να προσφέρει ανταγωνιστικές υπηρεσίες σε σχέση με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, η χάραξη του σιδηρόδρομου και η δημιουργία ενός «dry port», το οποίο θα εξυπηρετεί εμπορευματοκιβώτια. Επιπρόσθετα, ζωτικής σημασίας θεωρούνται η επέκταση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές, η οποία θα συμβάλει στη μείωση του κόστους ενέργειας και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της περιοχής μας, καθώς και η ενσωμάτωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο οποίος αλλάζει άρδην τα δεδομένα και ανοίγει νέες ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα.

Εξάλλου, ένα μεγάλο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα δοθούν στην ελληνική οικονομία αφορούν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ψηφιακή μετάβαση. Είναι μια κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μείγμα παρεμβάσεων που θα ανεβάσουν επίπεδο την περιοχή μας, η οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην «επόμενη μέρα».

Είμαι αρκετά αισιόδοξη πως η Θεσσαλία έχει όλα τα φόντα να κάνει τη διαφορά και να βρεθεί οδηγός στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να οικοδομήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.