Οι 120 ώρες πικρής αμηχανίας

 

Η αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και προσοχή που συνέστησε – μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Τουρκίας-ΗΠΑ για 5ήμερη κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Βορειοανατολική Συρία και διαμόρφωση των συνθηκών για «ζώνη απεμπλοκής»/ζώνη ασφαλείας με παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων επί Συριακού εδάφους – ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας. είναι ένα απλό δείγμα της αμηχανίας που διακατέχει όσους έλαχε από την μοίρα της ιστορίας να βρίσκονται στην περιοχή. Πικρής αμηχανίας.

Γιατί οι κεντρικοί παίκτες του δράματος, οι Κούρδοι που (κατά τον Ντόναλντ Τραμπ) βαρύνονται ότι… δεν βοήθησαν στην Νορμανδία, σε αντίθεση προφανώς με τους Τούρκους!, βλέπουν και πάλι πόση εξουθενωτική σοφία έχει το «Οι Κούρδοι φίλοι έχουν μόνο τα βουνά». Αλλά και επειδή το εκπληκτικό σώου/grandstanding Τραμπ – Ερντογάν, με την ανταλλαγή απειλητικών tweets και καταφρονητικών επιστολών (Τραμπ), σκισμένων επιστολών στα σκουπίδια και ακυρωμένων συναντήσεων οι οποίες όμως τελικά πραγματοποιούνται (Ερντογάν) δείχνει πώς βαριά, βαρύτατη πολιτική γίνεται «επι του εδάφους» ανεξαρτήτως των μετα-μοντέρνων, σουρεαλιστικών τρόπων επικοινωνίας και δημόσιας ανακοίνωσης.

Αυτή είναι η πρώτη γραμμή αντίληψης. Γιατί από κει και πέρα, το τι θα δώσει η 5ήμερη μονομερής κατάπαυση του πυρός – γιατί η Τουρκία αρνείται διαρρήδην ότι πρόκειται περί εκεχειρίας, καθώς «δεν συζητά με τρομοκράτες» (αυτό είναι οι Κούρδοι κατά την Άγκυρα) – το τι θα τηρηθεί και τι όχι, το αν η ζώνη ασφαλείας θα είναι 5, 10 ή 32 χιλιομέτρων, το πώς θα διαμορφωθεί η απεμπλοκή Αμερικανικών  δυνάμεων, πώς η Ρωσική παρουσία, πώς η Συρία θα διατηρήσει στοιχεία κυριαρχίας και πώς θα συνεργασθεί με το Κουρδικό στοιχείο υπό την (Τουρκική) απειλή εξόντωσης του τελευταίου, όλα αυτά θα είναι απλώς οι επόμενες σκηνές ενός δράματος εξ αποστάσεως για την διεθνή κοινή γνώμη.

Όσοι είναι πιο κοντά στο θέατρο των επιχειρήσεων – και η Ανατολική Μεσόγειος ΕΙΝΑΙ κοντά, η ΕλληνοΤουρκική γραμμή διεπαφής λίγο βορειότερα – έχουν πικρότερο το στοιχείο της αμηχανίας. Ώστε να ακούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα τον Βαγγέλη Αποστολάκη (πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και για κάποιους μήνες ΥΕΘΑ) να θυμίζει ότι, σε περίπτωση εμπλοκής με Τουρκία «θα είμαστε μόνοι μας». Τον δε Ρώσο πρέσβη στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσίζοφ να προειδοποιεί «ο Τραμπ θα εγκαταλείψει τους Έλληνες, όπως έκανε με τους Κούρδους» (Ο Τσίζοφ, σχολίαζε την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όπως είχε πράξει και την εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών).

Ψυχραιμία, αλλά και προσοχή. Δεν είναι τόσο εύκολο, όσο ακούγεται!