Οκτώ μήνες

 

Ήδη ο τίτλος του βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου, υπουργού Οικονομικών της εξόδου της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή μετά την κεντρική παρουσία Γιώργου Αλογοσκούφη και πριν την περιέλευση της ευθύνης στην Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου εις χείρας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αποτελεί από μόνος του τον πυρήνα του επιχειρήματος. Το επεσήμανε στην χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου ο Αλέξης Παπαχελάς: οκτάμηνη θητεία στο ΥΠΟΙΚ την ώρα που ξεκινούσε να πέφτει το ταβάνι δεν μπορούσε με τίποτε να αρκεί για να φορτωθεί την ευθύνη όλων των δεινών που βρήκαν την Ελληνική οικονομία. Ενώ ο έτερος των παρουσιαστών, ο τότε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, με την δική του κατάθεση, έδωσε τις φάσεις: φθορά και υπόσκαψη επί χρόνια και χρόνια. διστακτική διαχείριση επί «ήπιας προσαρμογής» Αλογοσκούφη. αλλά και μείζων διστακτικότητα στην λήψη αποφάσεων όταν έκλεισαν οι αγορές.

Το ίδιο το βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου – είχε ήδη καταθέσει την άποψή του με το βιβλίο/φυλλάδιο «Με την Γλώσσα των Αριθμών» – βάζει στο τραπέζι με την λογική ημερολογίου την πορεία αυτών των οκτώ μηνών. Όχι χωρίς αναγνώριση ευθυνών: αν κάτι, και βλέποντας εκ των υστέρων τα πράγματα, στην φάση εκείνη είχαν ληφθεί λιγότερα/λιγότερο αυστηρά μέτρα απ’ όσα η έκταση της καταιγίδας απαιτούσε. Τοποθετώντας το πράγμα στον χρόνο, αυτό προκύπτει όπως προκύπτει και η άρνηση του περιβάλλοντος, του μηντιακού και του πολιτικού/προεκλογικού να διανοηθεί κάτι τέτοιο. όπως αφήνεται να διαφανεί και η ratio της απόφασης για εκλογές. αλλά και η γνώση των στοιχείων εκείνου που παρέλαβε η επόμενη Κυβέρνηση.

Ο Παπαθανασίου έκανε καλά που έδωσε την πλήρη κατάθεσή του σ’ αυτό το βιβλίο. Θα ήταν ευτύχημα αν κάποτε η συνολική ιστορία της περιόδου συζητιόταν σε μια γνήσια – και όχι προσχηματική/σαβοναρολική/καιροσκοπική Εξεταστική. Ο ίδιος έχει ως πυρήνα του επιχειρήματος/της στάσης του το πώς προσπάθησε να αποτρέψει την εμφάνιση μιας κρίσης δανεισμού, που «έσκασε» τελικά το 2010: ήδη όμως, η κρίση χρέους είχε διαλύσει την χώρα. Εκεί βρισκόμασταν το 2009. Εκεί μπουσουλάμε το 2018…