Ομόλογα, αποδόσεις, παράπλευρα ωφελήματα

 

Κάτι η προσπάθεια μονοπώλησης του εγχώριου πολιτικού προσκηνίου από την υπόθεση Novartis, ήδη με Προανακριτική σε εξέλιξη, κάτι η διεθνής αναταραχή με αιχμή τα πετρελαϊκά, κινδυνεύει να μας ξεφύγει μια σημαντική, «δική μας», διαδρομή.

Η βελτίωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων συνεχίζεται ακόμη και μετά την ταχύτατη πτώση των καλοκαιρινών εβδομάδων: κάτω και από 1,4% η απόδοση του 10ετούς, κάτω από 0,8% του 5ετούς. (Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι το πιο πρόσφατο 10ετές, την άνοιξη φέτος, βγήκε με 3,9%  ενώ 5ετές στις αρχές του χρόνου με 3,6%. Μικρές εκείνες οι εκδόσεις, αλλ’ όσοι τις φόρτωσαν έγραψαν πολύ-πολύ ενδιαφέροντα κέρδη). Αυτή η εξέλιξη, με την σειρά της, κάνει την Κυβέρνηση και τον ΟΔΔΗΧ να σκέφτονται – πέρα από την πρόωρη αποπληρωμή του πανάκριβου χρέους προς ΔΝΤ – πάνω από 5% σε κάποια τμήματα – και την ανταλλαγή των υπολοίπων που έχουν ξεμείνει από το  PSI: συνολικά γύρω στα 7 δις (3 δις από το οφειλόμενο σύνολο 8,5 δις ευρώ προς ΔΝΤ, 4 δις από υπόλοιπα PSI) , ποσό όχι ακριβώς συμβολικό. Και η μεν αποπληρωμή του ΔΝΤ προωθείται από το cash buffer, η δε ανταλλαγή με εκ νέου άνοιγμα κάποιου από τα πρόσφατα ομόλογα.

Μπορεί αυτή η συζήτηση να ακούγεται τεχνική και «στενή», όμως υπόσχεται να συμπαρασύρει και άλλες κινήσεις. Παράδειγμα: μετά από πολλή καθυστέρηση και πολλή συζήτηση, φθάνει στο τέλος της η διαδρομή ξεκοκκινίσματος των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών. Καθώς εδώ βασικό εργαλείο θα είναι τιτλοποιήσεις, το να υπάρξει γενικότερα ζήτηση για Ελληνικό χαρτί – ήδη εκδόσεις τραπεζών είχαν καλή υποδοχή στις αγορές – δηλαδή εκείνο που ακούμε ως «a healthy appetite for Greek paper”» έχει μεγάλη σημασία.

Όλη αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να είναι ασύνδετη και από κάτι άλλο, που προχώρησε στα μέσα Σεπτεμβρίου: μετά την προώθηση των διαβόητων υπουργικών αποφάσεων για την ατελείωτη εκκρεμότητα της ανάπλασης/αξιοποίησης του Ελληνικού, και ενώ διετηρείτο αβεβαιότητα αν ο ανάδοχος – LAMDA Development του Ομίλου Λάτση – θα είχε εν τέλει την διάθεση να προχωρήσει, προέκυψε μια ουσιαστική εξέλιξη. Μετά από συζητήσεις με τους εταίρους της (στο Global Investment Group: Eagle Hills των Εμιράτων και Fosun) η LAMDA αποφάσισε να προχωρήσει μόνη της, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκατ. ευρώ. Δίπλα της το σχήμα Voxcove της VNK Capital – Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, της Pharmathen και OLYMPIA Group του Πάνου Γερμανού.

Στο να σηκώσει κανείς 650 εκατομμύρια για να βάλει σε ένα έργο υποδοχής/τουριστικής ανάπτυξης κάποιων δις στην Ελλάδα του τέλους της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, μετά από μια δεκαετία βαθιάς κρίσης (δεν βάζουν οι άνθρωποι στην τσέπη το χέρι να βγάλουν πουγγιά λίρες, όπως το θέλει η λαϊκή φαντασία), βοηθάει αποφασιστικά η αξιολόγηση της χώρα από τις αγορές.

Παράπλευρες ωφέλειες.