Ο βέλτιστος αριθμός

 

Αναζητώντας το βέλτιστο μέγεθος των ομάδων και των οργανισμών

του Economist, τ. 25/1/2020

Τι μέγεθος πρέπει να έχει μια επιχειρηματική ομάδα; Αυτό είναι ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για τις εταιρείες. Οι ομάδες που είναι ιδιαιτέρως μικρές ίσως να μην διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες ώστε να εκπληρώσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους, οι ομάδες που είναι πολύ μεγάλες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα συντονισμού.

Παρόμοιες ισορροπίες μπορεί να ισχύουν και για τις εταιρείες ως σύνολο. Οι νεοφυείς εταιρείες συχνά δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό. Τα ιδρυτικά μέλη αναγκάζονται να αναλάβουν διάφορους ρόλους, από την ανεύρεση πόρων έως την ανάπτυξη προϊόντων και το μάρκετινγκ, για τους οποίους ενδεχομένως δεν είναι εξίσου ικανοί. Όμως τo θετικό είναι ότι μπορούν να απολαμβάνουν ένα εργασιακό περιβάλλον αυξημένης συνεργατικότητας.

Οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί σε νεοφυείς εταιρείες λένε ότι η οργανωσιακή κουλτούρα αλλάζει όταν η εταιρεία φτάσει ένα συγκεκριμένο μέγεθος. Η Πάτυ ΜακΚορντ, πρώην επικεφαλής του τμήματος αναζήτησης νέων ταλέντων της Netflix. αναφέρθηκε στον περίφημο αριθμό «όρθιος πάνω στην καρέκλα» δηλαδή τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων που μπορούν χωρίς κάποιο πρόβλημα να ακούσουν  τον διευθυντή να τους απευθύνεται, εφόσον ανεβεί επάνω σε μια καρέκλα.

Ο Ρόμπιν Ντάνμπαρ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει κάνει επισταμένη έρευνα σε ομάδες πρωτευόντων θηλαστικών. Υποστηρίζει ότι το μέγεθος της ομάδας συνδέεται με το μέγεθος του εγκεφάλου των μελών της. Διαθέτοντας μεγάλους εγκέφαλους, οι άνθρωποι μπορούν να ανταποκρίνονται σε μεγαλύτερες ομάδες. Μια μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα, προσφέροντας την δυνατότητα για μεγαλύτερη προστασία και εξειδίκευση.

Ενώ ο αριθμός 150 είναι γνωστός ως «ο αριθμός Ντάνμπαρ», ο ακαδημαϊκός ερευνητής αναφέρεται στην πραγματικότητα σε μια σειρά αριθμών. Παρατηρεί ότι οι άνθρωποι τείνουν να έχουν πέντε στενούς φίλους, περίπου 15 καλούς φίλους, ένα δίκτυο από περίπου 50 κοινωνικές επαφές, και περίπου 150 απλούς γνωστούς.

Η διαχείριση ενός μεγαλύτερου δικτύου μπορεί να είναι δύσκολο εγχείρημα. Χρειάζεται τόσος πολύς χρόνος για τη διατήρηση των σχέσεων, που αναπόφευκτα η ποιότητά τους υστερεί. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ξοδέψει εκατομμύρια σε πειράματα σχετικά με τον αριθμό των μονάδων. Ένας Ρωμαίος Εκατόνταρχος επέβλεπε 100 στρατιώτες. Η σύγχρονη αμερικανική στρατιωτική μονάδα έχει 180 μέλη. Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Βρετανία είναι 120.

Αυτά τα νούμερα είναι κατά προσέγγιση εκτιμήσεις παρά απόλυτοι αριθμοί. Είναι πάντως εντυπωσιακό το γεγονός ότι πολλές ομαδικές δραστηριότητες φαίνεται να είναι κοντά στον «αριθμό Ντάνμπαρ». Η επίλεκτη ομάδα ειδικών δυνάμεων και κορυφαία πτέρυγα μάχης της Βρετανίας, Special Air Service, έχει τετραμελείς περιπολίες. Όταν διακυβεύεται η ίδια σου η ζωή, θέλεις να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στους συναδέλφους σου. Κατά συνέπεια, τέτοιες ομάδες είναι μικρές σε μέγεθος.

Το μέγεθος των αθλητικών ομάδων είναι ανάλογο με την έκταση του γηπέδου. Υπάρχουν πέντε παίκτες σε μια ομάδα μπάσκετ και έξι σε μια ομάδα χόκεϊ, στα αθλήματα εξωτερικών χώρων υπάρχουν 11 παίκτες στις ομάδες ποδοσφαίρου και κρίκετ, και 7-15 στις διαφορετικές εκδοχές του ράγκμπι. Ενδεχομένως αυτό είναι το ιδανικό μέγεθος που εξυπηρετεί τις ανάγκες της προπόνησης  ή ίσως οι θεατές να δυσκολεύονταν να διακρίνουν τους παίκτες αν οι ομάδες ήταν μεγαλύτερες.

Οι μικρές ομάδες εργασίας ίσως να είναι κοντά σε αυτό το εύρος αριθμών. «Αν θέλεις μια επιτροπή να πάρει κάποια απόφαση, περιόρισε την ομάδα σε τέσσερα έως πέντε άτομα», λέει ο κύριος Ντάνμπαρ. «Αν θέλεις όμως έναν καταιγισμό ιδεών, χρειάζεσαι 12-15 άτομα. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν «ευέλικτες» ομάδες στις οποίες μετέχουν εργαζόμενοι από διαφορετικά τμήματα της εταιρείας’ αυτές οι ομάδες συνήθως έχουν πέντε έως εννέα μέλη.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν μικρό μέγεθος. Μια έρευνα για τις βρετανικές εταιρείες που έγινε το 2015 έδειξε ότι μόλις το 0,6% απασχολούσαν περισσότερους από 150 εργαζόμενους. Και δεν είναι οι μικρές εταιρείες απαραιτήτως βραχύβιες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, το 89% των οργανισμών που διαρκούν περισσότερο από 100 έτη, απασχολούν λιγότερους από 300 εργαζόμενους.

Μια άλλη κατηγορία οργανισμών που αποδεικνύονται μακρόβιοι, είναι οι θρησκευτικές οργανώσεις.  Οι Χουτερίτες, μέλη μιας Χριστιανικής Ομολογίας που ανήκει στη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση και εμφανίστηκε τον 15ο αιώνα στην Γερμανία, περιορίζουν τις κοινότητές τους σε 150 μέλη. Πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να διατηρηθεί η αλληλεγγύη σε μια ομάδα με λιγότερα από 150 μέλη μέσω της άσκησης πίεσης και κοινωνικού ελέγχου μεταξύ των μελών, αν όμως ξεπεράσεις αυτό τον αριθμό, χρειάζεσαι αστυνόμευση.

Κατά τη διάρκειας μιας μακράς περιόδου της οικονομικής ιστορίας, η εργασία γινόταν σε μικρές μονάδες από αγρότες, μισθωτές γαιών και τεχνίτες (για παράδειγμα σιδηρουργούς). Η έλευση των μηχανών έκανε δυνατή την παραγωγή σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, με τους εργάτες να συνωστίζονται στα εργοστάσια. Σήμερα η άνοδος του τομέα παροχής υπηρεσιών, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν συγκεντρώνονται πλέον σε τόσο μεγάλες ομάδες.

Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Ήταν εύκολο για τους εργαζόμενους στα μεγάλα εργοστάσια να αντιλαμβάνονται τους απόμακρους ιδιοκτήτες της εταιρείας ως «εκείνοι» παρά ως «εμείς», και ήταν όντως εύκολο για τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης να αντιλαμβάνονται τους εργάτες ως μια αδιαφοροποίητη μάζα ανθρώπων και να τους συμπεριφέρονται ανάλογα. Οι απεργίες ήταν κάτι το σύνηθες.

Η σύγχρονη εταιρεία ίσως να κατασταλάξει σε ένα μοντέλο με έναν μικρό,  βασικό πυρήνα εργαζομένων και μια μεγαλύτερη ομάδα εξωτερικών συνεργατών. Το αποτέλεσμα ίσως να είναι μεγαλύτερη συνοχή εντός του βασικού πυρήνα των εργαζομένων, ωστόσο το εκτός πυρήνα προσωπικό ίσως να μην απολαμβάνει την ίδια προνομιακή μεταχείριση. Οι μικρές κεντρικές ομάδες ίσως να εργάζονται αποτελεσματικά. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα είναι η επίδραση στο ηθικό εκείνων που θα μείνουν εκτός των ομάδων αυτών.