Ο ετεροκαθορισμός – και τα όριά του

 

Στα χρόνια που ζούμε, είναι βέβαιο ότι καμιά χώρα – ακόμη και οι μεγαλύτερες/σπουδαιότερες – δεν αυτοκαθορίζεται. Πόσο μάλλον μια χώρα μικρομεσαία, σε πληθυσμό/έδαφος/συνολικό ΑΕΠ, όπως η Ελλάδα. Που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Βαλκανικής, η οποία αποτελεί την Ν.Α. απόληξη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου (την οποία ο Στρατηγός Ντε Γκωλ περιέγραφε ως «ακρωτήρι της μεγάλης Ευρασιατικής μάζας»: να μην χάνουμε τα μεγέθη και τις αναλογίες…).

Όμως, η έκταση του ετεροκαθορισμού τώρα τελευταία ξεπερνάει κάποια όρια. Δείτε και αναλογισθείτε:

  • Η εσωτερική πολιτική ισορροπία στην Ελλάδα του 2018-19 εξαρτάται – και, κατά τα φαινόμενα, θα συνεχίσει να εξαρτάται – από την πορεία των εσωτερικών διεργασιών στην γειτονική πΓΔΜ (που διστάζει αν θα γίνει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας») για την Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πορεία των διεργασιών αυτών, αλλά και από τις απόψεις του «διεθνούς παράγοντα» για την πορεία αυτή – ΗΠΑ, Γερμανίας, ΕΕ, όλος ο καλός ο κόσμος επί σκηνής! Πόσην αντοχή θα έχει το σημερινό κυβερνητικό σχήμα; Πότε και (κυρίως) με το περιεχόμενο θα έχουμε τις επόμενες εκλογές;
  • Ίσως ακόμη περισσότερο να εξαρτάται η εσωτερική ισορροπία, η προοπτική εκλογών κοκ, από την θέση που θα επιλέξουν να τηρήσουν οι Ευρωπαίοι «εταίροι», της Ελλάδας στο θέμα της (δις ψηφισμένης κλπ) περικοπής των συντάξεων. Ένας μετά τον άλλο οι ξένοι – ενδιαφέρων προ ημερών ο νυν Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μετά απ’ αυτόν και ο πρώην Πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ – συμπαρίστανται στην νυν Κυβέρνηση. Με την οποία άλλωστε συμπαρατάσσεται στην ουσία όλο το πολιτικό φάσμα στην χώρα (πλειοδοτώντας, δε). Όμως… μετά τις εκλογές στην Βαυαρία, χρειάζεται να τελειώσουν και εκείνες στην Έσση αν είναι να μάθει η χώρα τι την περιμένει εν προκειμένω. (Και να μάθει το Eurogroup τι θέση θα έχει. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι θα κρίνει. Και ο ESM τι θα έχει πει. Σοφότερη η ΕΚΤ- δια του Μάριο Ντράγκι – απεφάνθη ότι δεν θα έχει άποψη. Το ΔΝΤ; Α, αυτό βγάζει χρησμούς).
  • Κι ας μην πολυκοιτάξουμε προς την κατεύθυνση των θεμάτων των θαλασσίων ζωνών/ΑΟΖ κλπ – θεμάτων που υποτίθεται ότι άπτονται ευθέως της – πώς την έλεγαν, άλλοτε; – κυριαρχίας των χωρών. Εκεί κι αν έχουν πυκνώσει αιφνιδίως τα χέρια που επιχειρούν να κινήσουν τα νήματα στην πλευρά μας, με την άβολα γειτονική Τουρκία να υπερδραστηριοποιείται.
  • Ακόμη και στα εκκλησιαστικά, οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουν ως φόντο – όχι; – τις σχέσεις με την προβολή ισχύος του Πατριαρχείου Μόσχας, με την Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας κυρίως δε την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας ως διακύβευμα. Αλλά ας σταματήσουμε εδώ..

… Ακόμη και για Κράτος που δημιουργήθηκε υπό την σκέπην των Τριών Ναυάρχων, σαν πολύ μακριά δεν τον έχουμε πάει τον ετεροκαθορισμό μας;