Ο ιός και η ανάπτυξη

 

του Economist, τ. 15/2/2020 

Πώς η επιδημία στην Κίνα θα μπορούσε να τραυματίσει την παγκόσμια οικονομία

Όταν η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από κάποιο σοκ, στην Ουόλ Στριτ στρέφονται στην ιστορία προκειμένου να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια. Η εκδήλωση στην Κίνα της κρίσης του ιού Covid-19, που προκαλεί ασθένεια του αναπνευστικού, καλεί σε σύγκριση με τον SARS του 2003, πάλι στην Κίνα. Τότε, η οικονομία της Κίνας είχε υποστεί απότομο πλήγμα στην ανάπτυξή της, ακολούθησε όμως ισχυρή ανάκαμψη. Μολονότι ο Covid-19 έχει ήδη πάρει περισσότερες ζωές απ’ ό,τι ο SARS, οι επενδυτές έδειξαν αισιοδοξία – ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα ακολουθήσουν ανάλογη διαδρομή.
Στα μέσα Φεβρουαρίου η επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, ανέφερε αιφνίδια άνοδο του αριθμού βεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19, αυτό όμως οφειλόταν στο ότι άρχισε να συμπεριλαμβάνει διαγνώσεις με τομογραφία, αντί των εργαστηριακών εξειδικευμένων τεστ για τον ιό. Η στατιστική ομίχλη φαίνεται πυκνή, όμως η πτώση των νέων κρουσμάτων εντός Χουμπέι και η εξέλιξη του συνολικού αριθμού ύποπτων περιπτώσεων δείχνουν ότι ο ρυθμός διάδοσης μπορεί να ανακόπτεται.
Γι’ αυτό, οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν μειώσει ελαφρά μόνο τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη στο σύνολο του έτους. Οι κινεζικές μετοχές και οι δείκτες εμπορευμάτων, που παρακολουθούν τις οικονομικές προοπτικές διεθνώς, ανέκτησαν έδαφος μετά από την αρχική τους πτώση. Οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές ξεπέρασαν το σοκ του Ιανουαρίου, τότε που έγινε πρώτα γνωστή η κρίση του Covid-19. Ελπίζουμε αυτή η αισιοδοξία να δικαιωθεί. Όμως, η σύγκριση που αναφέραμε κάνει δύο παραδοχές: υποθέτει ότι η συγκράτηση του ιού εντάσσεται βολικά σε μια προοπτική βελτίωσης της ανάπτυξης, καθώς και ότι ο κόσμος λειτουργεί ακόμη όπως όταν ο κίνδυνος ήταν ο SARS.
Μπορεί ο Covid-19 να είναι λιγότερο θανατηφόρος, όμως είναι πολύ πιο μεταδοτικός απ’ ό,τι ο SARS. Η Κίνα κατόρθωσε να ανακόψει την πρόοδο της ασθένειας μόνο με αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση των ανθρώπων και με το κλείσιμο εργοστασίων. Άμα τώρα η κυβέρνηση επιχειρήσει να χαλαρώσει πολύ απότομα τους περιορισμούς, τότε η πρόοδος που πραγματοποιήθηκε θα μπορούσε να ανακοπεί – ή και να αντιστραφεί. […]
Δύσκολα θα κρύψει κανείς τις επιπτώσεις στην οικονομία. Η κατανάλωση άνθρακα είναι πεσμένη κατά περισσότερο από 1/3 σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο. Οι πωλήσεις ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 90%. Μετά τις διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς, τα τρένα που παραδοσιακά φέρνουν πίσω στις πόλεις τους εσωτερικούς μετανάστες ήταν σχεδόν άδεια. Εννιά στις δέκα επιχειρήσεις που ρωτήθηκαν από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Σαγκάη ανέφεραν ότι οι υπάλληλοί τους δουλεύουν από το σπίτι.
Η δεύτερη αμφιβολία για τη σύγκριση με τον SARS αφορά τη μεταβολή που έχει επέλθει στην παγκόσμια οικονομία. Σήμερα η Κίνα αντιπροσωπεύει το 16% της παγκόσμιας οικονομίας, τότε μόλις ένα 4%. Είναι δε ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, οπότε κάθε αδυναμία της (ακόμη και παροδική) γίνεται ευρύτερα αισθητή. Ήδη, ορισμένες κινεζικές εταιρείες επιχειρούν να αποφύγουν συμβατικές τους δεσμεύσεις να εισαγάγουν χαλκό ή φυσικό αέριο. Οι δε Κινέζοι τουρίστες, που δαπανούν 250 δισ. δολάρια κάθε χρόνο στο εξωτερικό, μένουν τώρα στη χώρα τους.
Όμως, η κινεζική οικονομία δεν έχει μόνο μεγαλώσει σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας του 2000: οι βιομηχανίες της έχουν επιπλέον διασυνδεθεί στενότερα σε εφοδιαστικές αλυσίδες ιδιαίτερα μεγάλης πολυπλοκότητας. […] Η παραγωγή ακριβόχρονης παράδοσης δεν αφήνει περιθώρια καθυστερήσεων. Η ιστορία έχει λίγα να μας διδάξει για την επίπτωση των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες: η παγκόσμια οικονομία έχει οργανωθεί με αυτόν τον τρόπο πρόσφατα. Ήδη παρατηρήθηκαν προβλήματα. Η Hyundai σταμάτησε κάποιες γραμμές παραγωγής στη Ν. Κορέα, καθώς τα ανταλλακτικά στέρεψαν. Το ίδιο συνέβη με τη Nissan στην Ιαπωνία. Το Facebook έπαψε να δέχεται παραγγελίες για τη νέα του συσκευή εικονικής πραγματικότητας, η Nintendo καθυστερεί τις παραδόσεις πλατφορμών παιχνιδιού. Η Foxconn, που κατασκευάζει έξυπνα τηλέφωνα για Apple και Huawei, επανεκκίνησε τα εργοστάσιά της, με ελάχιστο όμως προσωπικό.
Αυτές όμως δεν είναι παρά οι γνωστές σας μάρκες. Η Κίνα παράγει το 1/3 των χημικών παγκοσμίως, το 1/2 των οθονών υγρών κρυστάλλων, τα 2/3 των πολυεστέρων. Πολλές εταιρείες που θεωρούν ότι δεν συνδέονται με Κίνα μπορεί να εκπλαγούν – δυσάρεστα.