Ο λόγος περί επενδύσεων από … αυτούς που επενδύουν

 

Μια διαφορετική από το συνηθισμένο διοργάνωση για τις επενδύσεις και την αναζήτηση της ανάπτυξης αποτέλεσε το 1ο Forum InvestGR που έτρεξε (στις 3 Ιουλίου) με την επίσης αρκετά ιδιαίτερη πρωτοβουλία του Ανδρέα Γιαννόπουλου, να συγκεντρώσει ανώτατα στελέχη της διεθνούς επιχειρηματικότητας, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για μια δημόσια παρουσία και συμμετοχή στην δημόσια συζήτηση. Είχαμε έως τώρα τις διοργανώσεις για την θεματική επενδύσεις/ανάπτυξη συλλογικών φορέων σαν τον ΣΕΒ ή το ΙΟΒΕ, ή πάλι υπουργείων και φορέων του Δημοσίου (συχνά-πυκνά με στήριξη ΕΕ). Είχαμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες συμβουλευτικών ή μελετητικών εταιρειών όπως η ΕY ή PwC ή η Boston Consulting και η McKinsey. Με την πρωτοβουλία Invest GR, επιχειρείται τώρα ο λόγος να δοθεί – διακριτικά: τόχει αυτό ο χώρος – στα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, τους CEOs . (Με μακρά διαδρομή σε επιχειρήσεις όπως η Παπαστράτος/Philip Morris, αλλά και με πέρασμα ως Ειδικός Γραμματέας από την Βουλή, ο Α. Γιαννόπουλος την έχει αυτήν την τάση να δημιουργεί πλατφόρμες συζήτησης και δημόσιας παρέμβασης. Προ ετών είχε δημιουργήσει στις Βρυξέλλες το Δι-Ευρωπαϊκό δίκτυο ΑΡΓΩ, πάλι για στελέχη επιχειρήσεων αλλά και φορείς του δημοσίου λόγου. Τώρα, στην Ελλάδα, έχει ιδρύσει την Public Affairs and Networks, με την λογική της δικτύωσης και δημόσιας παρέμβασης).

Με στόχευση, λοιπόν, την ανάδειξη του μοτίβου «Η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» το Forum InvestGR επεχείρησε αφενός να παρουσιάσει στην διεθνή επιχειρηματική κοινότητα σειρά από αναλύσεις κομβικών ζητημάτων (Το Δημόσιο: Λεβιάθαν ή καταλύτης για επενδύσεις;/Απονομή της Δικαιοσύνης και Επίλυση Διαφορών/Υποδομές/Ανθρώπινο κεφάλαιο/Έρευνα και Καινοτομία: Άπιαστο Όνειρο ή ρεαλιστικός στόχος;/Φορολογία: ώρα αποφάσεων. αφετέρου όμως να δώσει τον λόγο στους ίδιους τους CEOs ώστε να περιγράψουν σαν πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η επενδυτική επανεκκίνηση.

Στην διοργάνωση αυτή, ο Α. Γιαννόπουλος συγκέντρωσε αληθινά εύστοχο ανθρώπινο δυναμικό – η παραδοσιακή επιδιωκόμενη παρουσία του πολιτικού προσωπικού περιορισμένη: ο αυτονόητος Στέργιος Πιτσιόρλας από Κυβέρνηση, χλωμή η παρουσία της Αντιπολίτευσης με μια «παραδοσιακά πολιτική» Φώφη Γεννηματά και παρατηρητή Γιώργο Κουμουτσάκο – όταν για παράδειγμα στην. θεματική «Απονομή Δικαιοσύνης» είχαμε Βασίλη Σκουρή και Κώστα Μενουδάκο να αναζητούν αληθινές (και όχι προσχηματικές) δυνατότητες βελτίωσης του μεγάλου ασθενούς/ανασχετικού παράγοντα σε κάθε Doing Business in Greece που είναι η Δικαιοσύνη. Ή όταν είχαμε τον Alex Zinell της Fraport να μιλάει στοχευμένα για την δημιουργία υποδομών, αλλά και τον Γιώργου Δουκίδη να αναδεικνύει ως στοιχείο των υποδομών το ανθρώπινο/ερευνητικό δυναμικό. Ή πάλι τον Θανάση Σαββάκη, τον Κώστα Μητρόπουλο, το Πάνο Τσακλόγλου να προσέρχονται στην συζήτηση για τον ρόλο του Δημοσίου.

Αυτά όλα απετέλεσαν πλαισίωση της συζήτησης. Που τα πορίσματά της – με την βοήθεια των ειδικών όπως ο Γιώργος Παγουλάτος, αλλά κυρίως με την «υπογραφή» εκείνων που κάνουν (ή δεν κάνουν…) επενδύσεις ή που σκέφτονται αν θα κάνουν – η ιδέα είναι να διαβιβάζονται κάθε χρόνο στην (εκάστοτε) Κυβέρνηση με την προσδοκία να ουσιαστικοποιηθεί η συζήτηση περί επενδύσεων. Πυρήνας της συζήτησης ήταν έρευνα της Metron Analysis που παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς, έρευνα σε 30 CEOs, κυρίως με συνεντεύξεις αλλά και αυτοσυμπλήρωση ερωτηματολογίων: 73% στον τριτογενή τομέα/27% στον δευτερογενή. Κατά 47% με 1 έως 10 χρόνια παρουσία στην Ελλάδα/κατά 20% από 10 έως 45 χρόνια/ οι άλλοι ακόμη «παλιότεροι». Απ’ αυτές, 73% έχουν προβεί σε επενδύσεις τα τελευταία 5 χρόνια, 13% παλιότερα, ενώ 14% είναι σε διερεύνηση. Με βασική επιλογή την μεταποίηση, ύστερα τις κατασκευές ή τους κλάδους υποστήριξης ή την ενημέρωση (εδώ περιλαμβάνονται οι τηλεπικοινωνίες), πλην όμως με υψηλό κεφαλαιακό περιεχόμενο π.χ. στην εξορυκτική δραστηριότητα, οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούν κατά 53% , πολύ πιθανόν να επενδύσουν, 30% αρκετά πιθανό, 17% «όχι και τόσο» (με το 60% να μιλάει για άμεσο χρονικό ορίζοντα). Οι περισσότερες επενδύσεις που συζητιούνται είναι ύψους μέχρι 10 εκατ. ευρώ (το 67%), με 17% στην ψαλίδα 10-100 εκατομμύρια και 8% άνω των 100 εκατ. Όσο για την αυριανή προοπτική «Να γίνει η Ελλάδα επενδυτικός προορισμός», 50% των CEOs μιλούν για βελτιωμένο κλίμα, 33% για στασιμότητα, 17% για χειροτέρευση (στις έδρες των επιχειρήσεων τους, 33% βλέπουν βελτίωση, 53% στασιμότητα, 10% χειροτέρευση). Οσον αφορά τους θετικούς παράγοντες του να επιλέγει κανείς επένδυση στην Ελλάδα ένα 40% αναφέρει την ανάκαμψη, 20% την πολιτική σταθερότητα, 10% την ύπαρξη ευκαιριών άλλο τόσο το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Βέβαια μια έρευνα σε τέτοιο δείγμα με τέτοιο πρίσμα έχει αυτονόητα τα άρια: όμως και πάλι δείχνει κάτι χρήσιμο –  ένα κλίμα που διαμορφώνεται.