Πάλι «κάτι» από Γερμανία

 

Αύριο-μεθαύριο, θα είναι στην Αθήνα (προσκεκλημένος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών) ο Διοικητής της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν: όλο και κάτι το αυστηρά παραινετικό θα ακούσουμε! Παράλληλα, θα αρχίσει στο EuroWorking Group η προετοιμασία των πρώτων μετα-Μνημονιακών διαβουλεύσεων: κι εδώ κάποιες διαρροές θάχουμε – ήδη πάντως υπήρξε η αυστηροφέρνουσα προειδοποίηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς (στον γνώριμο κεντρικό ρόλο στο Eurogroup) και του επίσης Γερμανού Γενικού του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ για μη-διαπραγματευσιμότητα των δεσμεύσεων για τις συντάξεις.

Για να μην ξεχνάμε λοιπόν τι έχουν «αυτοί» μπροστά τους, «για να ξέρουμε για τι μιλάμε», προτείνουμε πάλι στον αναγνώστη «κάτι» από Γερμανία:

Χρειάστηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ – να κινητοποιηθεί θυμίζοντας ότι το Κράτος και μόνον (όφειλε να) διαθέτει το μονοπώλιο της βίας μετά τα έκτροπα στην πόλη Χέμνιτς της Σαξωνίας, όπου ακροδεξιά ρατσιστικά στοιχεία βρέθηκαν να εξαπολύουν πογκρόμ στους δρόμους, με αντι-νέο ναζιστική κινητοποίηση απέναντί τους και την Αστυνομία στο μέσο. «Το Κράτος – και μόνον το Κράτος – μεριμνά στην χώρα αυτή για το Δίκαιο και την Ασφάλεια», ήταν η βασική τοποθέτηση Στάϊνμαγιερ. Και ακόμη: «Όλοι οι πολίτες στην Γερμανία πρέπει να μπορούν να πιστεύουν ότι Αστυνομία και Δικαιοσύνη λειτουργούν αποφασιστικά και δεν επιτρέπουν διασάλευση της έννομης τάξης».

Ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ απήχησε την ίδια λογική με την διατύπωση «Το κυνήγι μαγισσών και το μίσος στους δρόμους δεν έχει θέσει στο κράτος δικαίου μας». Και ακόμη: «χρειάζεται να κινητοποιηθεί το μεσαίο τμήμα της κοινωνίας».

Αξίζει να ξαναδιαβάσει κανείς αυτές τις τοποθετήσεις – ενθυμούμενος ότι πρόκειται για Γερμανία! – καθώς έρχονται μερικές ώρες μετά την ανοιχτή αντιπαράθεση ακροδεξιών (με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα «Έξω οι ξένοι!») και αντιδιαδηλωτών (με κράνη και πανό που έγραφαν «Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες!») επί δυο διαδοχικές νύχτες στην μικρή πόλη της Σαξωνίας/Ανατολικής Γερμανίας Χέμνιτς (250.000 κάτοικοι), με αφορμή σύλληψη Ιρακινού και Σύριου ως υπόπτων ενός μαχαιρώματος. Οι τοπικές αρχές παραδέχθηκαν ότι οι ταραχές ξέφυγαν από τον έλεγχό τους. Ενώ στο κρατίδιο της Σαξωνίας έχει διαμορφωθεί μια δυσάρεστη κατάσταση – ιδιαίτερα με υψηλά ποσοστά του ακραίου AfD,αλλά και της Αριστεράς/Die Linke, πράγμα που δημιουργεί φόβους μη-κυβερνησιμότητας στις επόμενες τοπικές εκλογές.

Σταματούμε εδώ αυτό το κομμάτι της Γερμανικής αφήγησης στα πλαίσια του «για να ξέρουμε για τι μιλάμε». Και ελάτε, τώρα, να δούμε λιγάκι τι είναι η διαβόητη «διπλή κόκκινη γραμμή» – για το Ασφαλιστικό! Για το δικό τους, των Γερμανών το Ασφαλιστικό. Έχει λοιπόν συμφωνηθεί στα πλαίσια του τωρινού κυβερνητικού συνασπισμού ότι στις συντάξεις το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα πέσει κάτω από 48%, αλλά και ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα ξεπεράσουν το 20% (Αν αντέχετε, συγκρίνετε με τα δικά μας: παλιότερα πιάναμε συνολικά συσσωρευμένο ποσοστό αναπλήρωσης στο 63%, τώρα είμαστε στο 48,7%. Μην πάτε δε σε παλιότερες εποχές «ευγενών Ταμείων», ούτε στα ποσοστά αναπλήρωσης, ούτε στις εισφορές…). Εκεί λοιπόν που η «διπλή κόκκινη γραμμή» ήταν συμφωνημένα τραβηγμένη μέχρι το 2025, τώρα προκύπτει ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν ούτε για το 2022: σάλος – αλλού τραβούν οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλού οι Χριστιανοδημοκράτες την συζήτηση για το άμεσο μέλλον – της Γερμανίας, πάντα.

Διαβάστε τα, αυτά. Και αναστοχασθείτε το δικό μας αύριο. Διαπραγματευτικά. Μεταναστευτικά/προσφυγικά. «Ευρωπαϊκά».