Πέρα από την πλαστική σακούλα

 

Λοιπόν, τα κανάλια και οι εκπομπές «κοινωνικού ενδιαφέροντος» – οι εφημερίδες και οι αντίστοιχες στήλες είχαν σχετική υστέρηση – ασχολήθηκαν τις τελευταίες ημέρες του 2017 και τις εντελώς πρώτες του 2018 διεξοδικότατα με το τι ισχύει (ήδη) για τις πλαστικές σακούλες και την χρέωσή τους (3 λεπτά συν ΦΠΑ, άρα σκάρτα 4 λεπτά – 0,04 ευρώ – με προοπτική 9 λεπτά από 1/1/12019). Χρέωση που γίνεται στον καταναλωτή ως «τέλος», πάνω από το κόστος της ίδιας της σακούλας που το φορτώνεται ο έμπορος. Α, ναι, και περίπτερα δεν θα χρεώνουν, ομοίως οι λαϊκατζήδες. Εξαίρεση – πάλι καλά! – και για τις βιοαποικοδομήσιμες, αλλά και για τις «λειτουργούσες για την πρωτογενή συσκευασία χύδην πωλουμένων τροφίμων». Σημειωτέον ότι, μέσα στην ομοβροντία για το τι νέους φόρους θα πληρώσουμε το 2018, τι νέες επιβαρύνσεις θα έχουμε, με βάση τον υπολογισμό ότι ως «κακοί Ευρωπαίοι» καταναλώνουμε 400 σακούλες ετησίως (υπερδιπλάσιο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου) όλοι οι παραπάνω καλοθελητές ενημέρωσης έβγαλαν πόσα χρήματα θα κληθεί να επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Ακούσαμε από 50 έως και 200 ευρώ, δηλαδή… αρκετά περισσότερα απ’ όσα θα έβγαιναν αν κάνει κανείς τις πράξεις, πλην αν όλα τα μέλη του νοικοκυριού θεωρήσουμε ότι μπαίνουν σε καθημερινή φρενίτιδα σακουλοκατανάλωσης.

Πάντως να σημειώσουμε ότι το ΙΕΛΚΑ/Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών έκανε μια χειρονομία πολιτισμένης ενημέρωσης, με τις 23 ερωταπαντήσεις για το θέμα. Επίσης, να έχουμε καταγράψει την υψηλή πολιτική ορθότητα όσων απάντησαν σε σχετικές σφυγμομετρήσεις αφού 2 στους 3 διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες (οπότε… γιατί τόσο σακουλομάνι να καταναλώνεται;), ενώ 9 στους 10 δηλώνουν ότι πρέπει η χρήση πλαστικής σακούλας να μειωθεί κατά 64% να απαγορευθεί ωραία και καλά η χρήση τους!

Εν τω μεταξύ, όμως, μια σωστή συνδικαλιστική διεκδίκηση των ταμιών των σουπερμάρκετ, φούρνων κλπ. μετά απ’ αυτές τις ημέρες θα ήταν – αληθινά! – η απαίτηση επιδόματος βαριάς και επικίνδυνης εργασίας, επιπρόσθετου: το τι βρισίδι τρώνε επειδή, απλώς και μόνο ανακοινώνουν στους πελάτες το νέο σύστημα/την νέα χρέωση, δεν περιγράφεται! Βλέπετε, η πολιτική ορθότητα και η περιβαλλοντική συνείδηση  δεν συνοδεύεται από σωστή συμπεριφορά στην κοπέλα του σουπερμάρκετ.

«Φυσικά», το θέμα οργίασε στο Ιντερνετ. Απ’ όπου και αλιεύσαμε το πιο ωραίο: το σχετικό τέλος θα αποδίδεται στον Οργανισμό Ανακύκλωσης Πλαστικών Συσκευασιών (Ν.Π.Ι.Δ., αλλά με ολίγην από Δημόσιο και Αυτοδιοίκηση). Ο οποίος ήδη εισπράττει «τέλος ανακύκλωσης» από εισαγωγείς και παραγωγούς πλαστικών, τώρα όμως θα δει τα έσοδά του να απογειώνονται. Και θα τα διαθέτει «αφού καλύψει τις δικές του διοικητικές ανάγκες» για δράσεις και πρωτοβουλίες ανακύκλωσης. Σημειώστε το «αφού καλύψει… κλπ.»