Παίρνουν μπρος τα εργαλεία για start-ups

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Ιανουάριος 2019, τ. 978
START-UPS της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

 

Ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση από το Equifund

Περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές start-ups το 2018, αξιοποιώντας τα νέα δυναμικά εργαλεία που διαμόρφωσε το Υπουργείο Οικονομίας. Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των start-ups και στη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού για αυτές περιβάλλοντος. Άλλωστε η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων κατέχει προνομιακή θέση και στο Αναπτυξιακό Σχέδιο, που για πρώτη φορά έχει αποκτήσει η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα μελετών για τις ελληνικές start-ups, που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα. Όπως προκύπτει από την ετήσια αναφορά του Found.ation και του EIT Digital, που αποτυπώνει την κατάσταση της νεοφυούς επιχειρηματικής σκηνής μετά την ενεργοποίηση του Equifund οι 10 μεγαλύτερες startups
άντλησαν 116,3 εκατ. ευρώ. από τα δύο πρώτα παράθυρα του Equifund, Innovation and Early Stage.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη μελέτη, από τα funds του Innovation Window, το Metavallon VC (το οποίο διαχειρίζεται 32 εκατ. ευρώ) έχει επενδύσει 1,45 εκατ. ευρώ σε 5 start-ups, το Uni.Fund (27 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει πάνω από 1,7 εκατ. ευρώ σε 6 start-ups, το Velocity Partners (24 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει 1,3 εκατ. ευρώ σε 3 start-ups, ενώ το Big Pi (50 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια κίνησή του.

Όσον αφορά τα funds του Early Stage Window, το Marathon VC (32 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει πάνω από 6 εκατ. ευρώ σε 6 εταιρείες, ενώ το VentureFriends 400W (50 εκατ. ευρώ προς διαχείριση) έχει επενδύσει μέχρι τώρα 5 εκατ. ευρώ σε 6 καινοτόμες επιχειρήσεις. Από την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο Meet the EIT Community, την ενημερωτική εκδήλωση για τις Κοινότητες Γνώσεις και Καινοτομίας (Knowledge Innovation Clusters) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (Εuropean Institute of Innovation and Technology) προέκυψε ότι οι ελληνικές start-ups εταιρείες (οι οποίες συνολικά έχουν λάβει περισσότερα από 116 εκατ.) συνεχίζουν να διεκδικούν και να επιτυγχάνουν όλο και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, ενώ αποκτούν όλο και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, το 70,8% των ελληνικών start-ups έχει την έδρα του στην Ελλάδα, το 58,8% απασχολεί 2-4 άτομα, ενώ το 87,5% των μελών των ομάδων είναι άνδρες. Επιπλέον, το 53,9% των start-ups κινείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών και προϊόντων για επιχειρήσεις (Β2Β), και συνήθως (για σχεδόν το 40% των start-ups) ζητά ως αρχική χρηματοδότηση από 100 έως 300 χιλιάδες ευρώ. Οι ώριμες start-ups ωστόσο συγκέντρωσαν πολλαπλάσια κεφάλαια το 2018. Οι δέκα κορυφαίες εταιρείες (Workable, Softomotive, Viva Wallet, Βlueground, Hellas Direct, Pollfish, Balena (Resin.io), Metis, Centaur Analytics και Home-made) συγκέντρωσαν μόνο το 2018 χρηματοδότηση ύψους 116,35 εκατ. ευρώ, έναντι 100 εκατ. ευρώ που είχαν συγκεντρώσει πέρσι οι αντίστοιχες εταιρείες της ίδιας κατάταξης. Αυτές πλέον μετρούν από 101 έως 250 εργαζομένους, διατηρούν οι περισσότερες γραφεία σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές χώρες, ενώ το 70% εξ αυτών έχει πλέον κάποιο παράρτημα στις ΗΠΑ.

Workable: Νέα χρηματοδότηση 50 εκατ. δολαρίων

Νέα χρηματοδότηση, ύψους 50 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Workable, η οποία ανέβασε έτσι τα κεφάλαια που έχει αντλήσει από το 2012 έως και σήμερα στα 84 εκατ. δολ. Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν, κατά κύριο λόγο, για την ενίσχυση της παρουσίας της Workable στη τεχνολογία AI. Σημειώνεται πως έως σήμερα τα προϊόντα της Workable τα έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 20.000 εταιρείες για την αξιολόγηση 50 εκατ. θέσεων εργασίας σε 100 συνολικά χώρες. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η Workable είχε αντλήσει κεφάλαια ύψους 27 εκατ. δολ. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2012 από τον Γέρακα και πλέον εδρεύει στη Βοστόνη, ενώ διαθέτει γραφεία στο Λονδίνο, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Σίδνεϋ και στην Αθήνα.

Softomotive: Χρηματοδότηση 25 εκατ. δολαρίων

Κεφάλαια ύψους 25 εκατ. δολαρίων άντλησε η Softomotive, η οποία είναι ηγέτης στην αγορά των αυτοματοποιημένων υπολογιστικών εργασιών (Robotic Process Automation). H Softomotive ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα από τον Μάριο Σταυρόπουλο και τον Αργύρη Κανίνη, και από τα πρώτα της βήματα ασχολείται με τις αυτοματοποιημένες εργασίες σε μια επιφάνεια εργασίας μέσω Visual Basic Scripts. Σήμερα η Softomotive εξυπηρετεί χιλιάδες πελάτες σε όλο τον κόσμο. Οι παραπάνω πλατφόρμες επιτρέπουν τη δημιουργία bots που εκπαιδεύονται και μαθαίνουν από το τμήμα IT να εκτελούν πολλές και διάφορες υπολογιστικές εργασίες απελευθερώνοντας πόρους από το IT για άλλες εργασίες υψηλότερης ποιότητας.

Στη λίστα του Future Farming η Augmenta

Η νεοφυής επιχείρηση διαφοροποιημένης λίπανσης Augmenta βρέθηκε στη λίστα του ιστότοπου Future Farming με τις πιο καινοτόμες αγροτικές start-ups που έχουν κερδίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, αντλώντας μεγάλα ποσά από επενδυτές παγκοσμίως. Ξεκινώντας από τον Βόλο, η Augmenta έχει καταφέρει να δραστηριοποιηθεί μέχρι και στο Τέξας, αλλά και να πουλήσει τις υπηρεσίες της σε περισσότερες από πέντε χώρες. Η εταιρεία έλαβε πρόσφατα νέα χρηματοδότηση ύψους 600.000 δολαρίων, η οποία αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην εξέλιξη των τεχνολογιών της. Πρόκειται για αισθητήρες που τοποθετούνται στο τρακτέρ και “διαβάζουν” το χώμα καθώς το τρακτέρ κινείται, προσαρμόζοντας την ποσότητα του λιπάσματος που χρειάζεται κάθε σημείο του χωραφιού.