Παγκόσμια ανισότητα – στην εποχή της παγκοσμιοποίησης

 

Branko Milanovic, Παγκόσμια ανισότητα – στην εποχή της παγκοσμιοποίησης
Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σελίδες 264

 

Η επαναστόχευση της μελέτης της ανισότητας/των ανισοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο – που πήρε νέα δυναμική με την δουλειά του Thomas Piketty, μετά την κληρονομία του Anthony Atkinson αλλά και με πτυχές της προσέγγισης του (νομπελίστα) Jean Tirole, ως βασικού εργαλείου των Οικονομικών – βρίσκει στο βιβλίο αυτό του Branko Milonovic, ο οποίος συνοδεύει την ακαδημαϊκή του διαδρομή με την εμπειρία της World Bank, μια σημαντική προσθήκη στην μελέτη του περιβάλλοντος της κρίσης του 2008.

Παρακολουθεί ο Milonovic την διαδρομή της «παραγωγής» ανισότητας και στο εσωτερικό των χωρών αλλά και στην διεθνή σκηνή από τα χρόνια της οικονομικής ανόδου (και της οικοδόμησης της «παγκόσμιας μεσαίας τάξης») μέχρι την ανάδυση του φαινομένου απογείωσης των εισοδημάτων/της περιουσίας του ανώτατου 1% του πληθυσμού μέσα από τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Παρατηρεί όμως και αναλύσει την διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ χωρών μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του βιβλίου του Milanovic, έγκειται στο πώς στρέφει τους προβολείς στο τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ιδιαίτατα στο πώς θα υπάρξει (ή… δεν θα υπάρξει) εξισορρόπηση παγκοσμιοποίησης και δημοκρατίας, είτε με βάση το Αμερικανικό υπόδειγμα (που, βέβαια, τείνει να γίνει καρικατούρα στα χρόνια Τραμπ), είτε με βάση τα κατάλοιπα/την μάχη οπισθοφυλακών του Ευρωπαϊκού. Τα ερωτήματα που αφορούν την επιβίωση της μεσαίας τάξης ή/και του κράτους πρόνοιας στις σχετικά εύπορες χώρες, ή και εκείνα που θέτουν το ζήτημα της «επιβίωσης» της εργασίας σε μια διεθνή πραγματικότητα που μεταβάλλεται ριζικά από την παρουσία της Κίνας σήμερα, της Ινδίας αύριο, αλλά και από την συνεχιζόμενη επέλαση της καινοτομίας, είναι ερωτήματα που  υπόσχονται/απειλούν να εγκατασταθουν στην πρώτη γραμμή για ολόκληρη αυτήν την στροφή της ιστορίας.