Περί ΣΕΒ και επενδύσεων και ρόλου του Πρωθυπουργού

 

Με τίτλο-στόχευση «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις», και με βάση μελέτη που διεκπεραίωσε για λογαριασμό του ΣΕΒ η Deloitte, ο Σύνδεσμος λανσάρει την ερχόμενη βδομάδα (23-24/4) μια επενδυτική διημερίδα. Που προσγειώνει/εξειδικεύει την συζήτηση, με το βουλησιαρχικό/αισιόδοξο «Κερδίζουμε στον διεθνή ανταγωνισμός πρακτικές λύσεις». Ήδη από πέρσι, στην Γενική Συνέλευση, ο ΣΕΒ είχε βάλει στο στόχαστρο το θέμα των επενδύσεων, της ανάγκης να υπάρξει – όπως το λέει χαρακτηριστικά ο Θόδωρος Φέσσας – ένα αληθινό «επενδυτικό τσουνάμι», με υπερδιπλασιασμό μέχρι το 2025 των σημερινών 20-22 δις ευρώ ετήσιων επενδύσεων, αν είναι η Ελληνική οικονομία να πάρει μπρος σε ωφέλιμο χρόνο.

Παρακολουθώντας την προαναγγελία αυτής της πρωτοβουλίας στα γραφεία του ΣΕΒ, θυμηθήκαμε παλιότερες εποχές. Πολύ παλιότερες – τότε που ο Στέλιος Αργυρός υποδεχόταν τον Ανδρέα Παπανδρέου, κλείνοντας μια φάση όπου ο Σύνδεσμος (τότε «Ελλήνων Βιομηχάνων»…) έβλεπε το ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ ευθέως σαν απειλή. Ο δε Γεράσιμος Αρσένης, θυμηθείτε, εγκαλούσε τους βιομηχάνους με το «Γιατί κακαρίζετε (=έχετε απόψεις), αφού δεν κάνετε αυγά (=δεν κάνετε επενδύσεις);» . Είχε πει, τότε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Αργυρός – το θυμάται άραγε; – ότι πρέπει ο επενδύσεις «να γίνουν εθνικό στοίχημα». Έγινε η εισήγηση να επαναληφθεί στον λόγο του Αντρέα η ατάκα – όμως οι λογογράφοι του το φοβήθηκαν. Καιρό μετά, ο ριζοσπάστης κλπ. Ανδρέας Παπανδρέου το αναζητούσε.

Λοιπόν, σχεδόν ταυτόσημα αυτή την ατάκα είπε ο ακόμη Πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, όταν ερωτήθηκε πώς θα τιτλοφορούσε την σημερινή πρωτοβουλία του Συνδέσμου. Επιμένοντας, μάλιστα, στην επισήμανση ότι ο Πρωθυπουργός – ο νυν, αφού μιλούμε τώρα – θα χρειαστεί να πάρει εκείνος την κορυφαία ευθύνη «για την διακυβέρνηση ενός επιθετικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων». Επιθετικού όντως αφού ζητείται: μείωση κατά 25% του βάρους της γραφειοκρατίας σε ορίζοντα 2020-23• μείωση 35% του χρόνου επίλυσης των δικαστικών διαφορών διοικητικού τύπου μέχρι το 2020• μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης στον ίδιο ορίζοντα• μείωση 30% του εταιρικού φόρου στις νέες επενδύσεις μέχρι το 2020• διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία μέχρι το 2023• αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% , με 50.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2021• δημιουργία πρόσθετων μικρομεσαίων με εξωστρέφεια και καινοτομία μέχρι το 2025.

Α, ναι, και σ’ αυτό το Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ο ΣΕΒ καλεί «δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ανεξαρτήτως πολιτικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών».

Ενδιαφέρον, όχι; (Α, ναι, στο ερώτημα αν η Κυβέρνηση συμβουλεύθηκε τον ΣΕΒ ή συνομίλησε μ’ αυτόν κατά την κατάρτιση του «ολιστικού» αναπτυξιακού που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο EuroWorking Group, η απάντηση υπήρξε ευγενώς αρνητική).