Περί της χρησιμότητας της κάλπης στον σύγχρονο βίο

 

Η κάλπη, οι εκλογές, η έκβαση των εκλογών είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο. Όχι απλώς/όχι κυρίως επειδή οδηγούν στην ανάδειξη Κυβέρνησης και την συνακόλουθη άσκηση της εξουσίας. Αλλά επειδή δημιουργούν μιαν τομή στον χρόνο, μια τομή αισθητή στους νικητές αλλά και τους ηττημένους της κάλπης – κυρίως όμως αισθητή στην κοινή γνώμη (η οποία, στην στιγμή της κάλπης, λειτουργεί ως «λαός»). Η κάλπη ηρεμεί τα πνεύματα, όσο κι αν οι επαγγελματίες της πολιτικής – και ο σύστοιχος μηντιακός κόσμος – αυτό το αρνούνται/το παραβλέπουν. Η κάλπη χτίζει «επόμενη μέρα», όσο κι αν οι Κυβερνήσεις επιχειρούν (πάντα) να πείσουν ότι η επόμενη μέρα δεν είναι παρά η συνέχεια του προεκλογικού τους σχεδιασμού. όσο κι αν οι Αντιπολιτεύσεις πασχίζουν (συνήθως) να πείσουν και να πεισθούν οι ίδιες ότι ξεκινούν την επαναδιεκδίκηση της εξουσίας – αύριο κιόλας.

Δείτε λοιπόν, μια σειρά από αδιανόητα – έτσι που ζούμε, έτσι που ζήσαμε την πολιτική στην Ελλάδα του 2019 – στιγμιότυπα. Πρώτο, να μην επιλέξουμε σημείο εκκίνησης μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, η εκλογή του Κώστα Τασούλα, ως Προέδρου της Βουλής, με 283/298 ψήφους, δηλαδή με όλη την Αντιπολίτευση να υπερψηφίζει έναν ήπιας μεν φιγούρας πλην καθαρόαιμο Νεοδημοκράτη/Δεξιό, Αβερωφικής μάλιστα φύτρας χαρίζοντάς του έτσι την πρωτοκαθεδρία ομοψυχίας , αφού η Ζωή (ποια Ζωή; μία είναι Η Ζωή!) μας είχε προκύψει μετά τις έντονες κάλπες του Ιανουαρίου 2015 με 235 ψήφους. Σημειωτέον ότι η νυν Βουλή θάχει και Εξεταστικές – κατά δήλωσιν… – και ενδεχομένως Προανακριτικές και όλα τα καλά της οξύτητας.

Πάμε τώρα λίγο στην Κυβέρνηση; Πάμε στην Κυβέρνηση, και δη στην κεφαλή: ορίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – μετά τους υπουργούς/υφυπουργούς – Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, με εντελώς κεντρικό ρόλο στην (θεωρούμενη) οργανωτική δομή της της Κυβέρνησης. Και προκύπτει Γ.Γ. Αθλητισμού ο Γ. Μαυρωτάς, ασφαλώς κατάλληλος όσο λίγοι, ασφαλώς ενδιαφέροντος προφίλ αλλά….ψήφισε υπερ της Συμφωνίας των Πρεσπών (κατάπτυστης, προδοτικής κλπ. κατά Κυρ. Μητσοτάκη απλώς επαίσχυντης), έδωσε και ψήφο εμπιστοσύνης στην τότε Κυβέρνηση. Φρίκη! Σεισμός! Όνειδος! Και όμως… και ο Κυριάκος το αποτόλμησε, και μόνον ιντερνετικά μουρμουρητά ακούστηκαν. Α, ναι, και στην 27η Greek Government Roundtable του Economist – ήταν μακράν κέντρου, στο Grand Resort Λαγονήσι… – δυο αρμόδιοι υπουργοί της Κυβέρνησης θεώρησαν σχετικά με την ΣτΠ: «τα πολιτικά ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας, που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με την Συμφωνία των Πρεσπών, μας αφήνουν χώρο να κάνουμε περισσότερα στο πεδίο της οικονομίας» (Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ΑΝΥΠΕΞ. καλά, αυτός εκλέγεται Β΄Αθηνών) και «δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι η συμφωνία [των Πρεσπών] επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει την σταθερότητα στην περιοχή» (Ν. Παναγιωτόπουλος, ΥΠ Αμύνης, εκλεγόμενος δε Καβάλα/Βόρεια Ελλάδα). Πάλιν τα κεραμίδια έμειναν στην θέση τους.

Με μια μικρή μετακίνηση, ας καταγραφεί η διατήρηση στην θέση του του. – όντως υποδειγματικής αποτελεσματικότητας, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσας διαδρομής – Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, με παρουσία επι ΓΑΠ, Σαμαρά/Στουρνάρα, ΣΥΡΙΖΑ και με ρόλο «δημιουργού» της πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό, ήδη τις 120+120 δόσεις, καθώς και τα κόκκινα δάνεια/πρώτη κατοικία. Ομοίως του Νίκου Μαντζούφη, Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ – κι αυτός πέρασε όλα τα χρόνια της κρίσης (άρα και τέσσερεις διαδοχικές Κυβερνήσεις) στο πηδάλιο.

Πάμε τώρα λίγο πριν την Αντιπολίτευση, την Αξιωματική Αντιπολίτευση με τον ηττημένο στις κάλπες ΣΥΡΙΖΑ να χρειάζεται την προσγείωσή του. Εκεί λοιπόν που βλέπαμε τον επανεκλεγέντα π.χ. Παύλο Πολάκη να προαναγγείλει τεκμηριωμένη κλπ. αντιπολίτευση στην Βουλή αλλά και… στον δρόμο (υποσημείωση: επανεξελέγη στα Χανιά εκτοπίζοντας π.χ. τον Γιώργο Σταθάκη, στον οποίο είχε προταθεί την τελευταία στιγμή να «μετακομίσει» Αθήνα), είχαμε και τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ο ίδιος στον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM ότι ως επικεφαλής της Αξ. Αντιπολίτευσης, θα στηρίξει «οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων» . Ενδιαφέρον. Όχι;