Περιδιάβαση στον μαγικό κήπο της Κανονιστικής Συμμόρφωσης

 

Πρόκειται για μιαν εξέλιξη που, ενώ βρίσκεται σε ροή και εγκαθίσταται στον χώρο των επιχειρήσεων εδώ και χρόνια, τελευταίως μόνον συνειδητοποιείται ότι αλλάζει ριζικά την ίδια τους την λειτουργία. Ενώ την ίδια στιγμή δίνει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο π.χ. στην δουλειά των δικηγόρων, αλλά και στις ισορροπίες των εταιρικών δομών. Ο λόγος για την compliance, την κανονιστική συμμόρφωση – η οποία αποτελεί πλέον κεντρικό στοιχείο της εταιρικής διακυβέρνησης.

Εκείνο που έχει ξεκινήσει ως ανάγκη ανταπόκρισης στην ογκούμενη χιονοστιβάδα ρυθμιστικών παρεμβάσεων – ασφάλεια/προστασία προσωπικών δεδομένων, τήρηση κανόνων για το ξέπλυμα χρήματος, κανόνες περιβάλλοντος, προστασία του καταναλωτή, ειδικά καθεστώτα στην υγεία: ο κύκλος συνεχώς διευρύνεται – βαθμιαία έχει έρθει να αποτελέσει ένα ολόκληρο οικοσύστημα.

Σε πρόσφατη ημερίδα που οργάνωσε ο ΣΕΚΑΣΕ/Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης, αναφέρθηκε ότι ό ίδιος ο νεόκοπος αυτός Σύνδεσμος αριθμεί ήδη 200 μέλη. Το συνολικό φάσμα λειτουργιών της κανονιστικής συμμόρφωσης – επισήμανση των κινδύνων που μπορεί να βρει μπροστά της  μια επιχείρηση σε επίπεδο συμμόρφωσης, σχεδιασμός και υλοποίηση ελέγχων ώστε να αποφεύγονται αυτοί οι κίνδυνοι, συνεχής παρακολούθηση και προσαρμογή, ανταπόκριση στα προβλήματα και τις κρίσεις όταν αυτά παρουσιάζονται – αποτελεί πλέον συγκροτημένο επαγγελματικό πεδίο. Με την ψηφιακή τεχνολογία να έρχεται να συνεισφέρει λύσεις, αλλά και να δείχνει νέες περιοχές προβλημάτων. Με το κόστος συμμόρφωσης (διοικητικό, οργανωτικό, όμως και ευθέως οικονομικό) να ανεβαίνει. Με την προσπάθεια των ανθρώπων της compliance να καταδείξουν ότι η δουλειά τους/ ο κλάδος τους δεν αποτελεί μόνο στοιχείο κόστους/cost centre, αλλά μέρος της στρατηγικής μιας επιχείρησης του αύριο.

Περισσότερο σε τομείς όπως ο τραπεζικός των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή ο ασφαλιστικός, ή πάλι εκείνο που αφορούν τα επαγγέλματα υγείας, όμως όλο και πιο συχνά με αναφορές στον γενικότερο κύκλο των επιχειρήσεων – εδώ η προστασία των προσωπικών δεδομένων/ο διαβόητος GDPR λειτούργησε απότομα αφυπνιστικά – , η συζήτηση για την κανονιστική συμμόρφωση ριζώνει. Ακόμη και όσοι παραπονούνται για «compliance fatigue», για κόπωση από την σύγχρονη τάση υπερ-ρύθμισης (με την ΕΕ να οδηγεί τον χορό) , βλέπουν ότι η κανονιστική συμμόρφωση είναι εδώ για να μείνει. Ο δε compliance officer, ο υπεύθυνος κανονιστικής συμμόρφωσης, θα έχει μπροστά του ημέρες (επαγγελματικής) δόξης, αλλά και το δύσκολο έργο (ιδίως υπό ελληνικές συνθήκες…) να βοηθάει στην τήρηση του πνεύματος των σχετικών ρυθμίσεων, αντί να γίνει ένα διαφορετικό φρένο ανάσχεσης με τυπική τήρηση σωρευτικών κανονιστικών υποχρεώσεων.

Έχει το ενδιαφέρον του ο μαγικός κήπος της Κανονιστικής Συμμόρφωσης. έχει και τα δηλητηριώδη φυτά του, αν δεν προσέξεις.