Περπατώντας τις λεωφόρους της 4ης βιομηχανικής επανάστασης | Βύρων Νικολαΐδης

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aύγουστος 2019, τ. 985
Aφιέρωμα ΚΛΑΔΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ των Γιώργου Μανέττα & Μαρίνας Πρωτονοταρίου

 

PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης: Προτάσεις εξαγοράς δεχόμαστε κάθε εβδομάδα

H PeopleCert, έχοντας τη βάση της στην Ελλάδα και όπλο της την τεχνολογία, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει διεθνώς και να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο οργανισμούς παρόχους εξετάσεων και πιστοποίησης προσώπων. Ο Βύρων Νικολαΐδης Διευθύνων Σύμβουλος, μοναδικός μέτοχος, ιδρυτής και ψυχή της PeopleCert μας μιλάει για την πορεία και την προοπτική μιας εταιρείας, που όχι απλώς τα κατάφερε στην κρίση, αλλά μεγεθύνθηκε …λόγω της κρίσης, που την ανάγκασε να στραφεί στη διεθνή αγορά.  Παράλληλα, ο κ. Νικολαΐδης , με την ιδιότητα του προέδρου των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) και εκπροσωπώντας περισσότερο από μισό εκατομμύριο πληροφορικούς από 30 χώρες της ΕΕ, συμμετέχει πολύ ενεργά σε πρωτοβουλίες για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε μια εποχή που οι απαιτήσεις ικανοτήτων για το ανθρώπινο δυναμικό διαρκώς αυξάνονται και η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς τα δεδομένα, η απόκτηση και πιστοποίηση δεξιοτήτων, το reskilled και upskilled είναι μονόδρομος. Η νέα εποχή επιτάσσει εξειδίκευση, διαρκή εκπαίδευση και επιβάλλει την ανάγκη για πιστοποιημένες γνώσεις και προχωρημένα digital skills.

Οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της εταιρείας και η αναγνωρισιμότητά της στο εξωτερικό, την κάνουν θα λέγαμε «πολύφερνη νύφη» για funds το εξωτερικού που  βλέπουν ότι μπορεί σε λίγα χρόνια να έχει τριπλασιάσει τα μεγέθη της. «Το γεγονός αυτό μας γεμίζει ικανοποίηση αλλά σε κανένα σημείο δεν αλλάζει ούτε τη στρατηγική μας, ούτε τους στόχους μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης.

Η εταιρεία είναι πλήρως καθετοποιημένη από την παραγωγή μέχρι τη διεξαγωγή εξετάσεων και την πιστοποίηση. Αναπτύσσει κορυφαίες τεχνολογίες αξιολόγησης δεξιοτήτων και διενεργεί πάνω από μισό εκατομμύριο  εξετάσεις το χρόνο, σε 200 χώρες και 25 γλώσσες. Μέχρι σήμερα έχει διενεργήσει περισσότερες από 5.500.000 εξετάσεις. Είναι συμβεβλημένη με 10.000 εξεταστικά κέντρα παγκοσμίως και έχει 9.000 εξωτερικούς συνεργάτες.  Οι φορείς πιστοποίησης προσώπων είναι αργοί και παραδοσιακοί, ενώ η People Cert μπήκε στην αγορά ως disruptor χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, ώστε να κάνει τις εξετάσεις πιο φιλικές, εύκολες, σύγχρονες και με μικρότερο κόστος.

«Ξεκινήσαμε από Ελλάδα με το ECDL και πιστοποιήσαμε 650.000 άτομα. Ένας στους τρεις νέους μεταξύ 20-35 ετών έχει πιστοποιηθεί από εμάς. Το 2008 λόγω κρίσης έπεσε η ζήτηση κατά 90% και μειώθηκαν δραστικά τα έσοδά μας στην ελληνική αγορά.  Το 2009 ήρθαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της κατάρρευσης, αφού ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 9,5 εκατ. ευρώ έναντι 16,5 εκατ. ευρώ το 2008 (-42,4%) και 14,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007.

Τότε αποφασίσαμε να στραφούμε  στο εξωτερικό. Έτσι αποφασίσαμε όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, όλη η ενεργητικότητά μας, όλη η προσοχή μας να δοθεί στην επέκτασή μας σε νέες αγορές. Μέχρι τότε τα έσοδα της PeopleCert από το εξωτερικό ήταν μηδαμινά. Ακολούθησε μια πολύ δύσκολη περίοδος και από το 2013 και μετά καταφέραμε, όχι μόνο να επιβιώσουμε, αλλά να κυριαρχήσουμε στην παγκόσμια αγορά» σημειώνει ο κ.Βύρων Νικολαΐδης.

«Πετύχαμε την προσπάθειά μας με πάρα πολύ σκληρή και εξαιρετικής ποιότητας δουλειά, χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό μας, τις διαδικασίες και την τεχνολογία μας. Είμαστε κατά βάση μια εταιρεία τεχνολογίας. Από τα 350 άτομα που εργάζονται μαζί μας το 50% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών και χάρη στη δουλειά τους και την έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία, το πάθος και την αξιοπιστία η εταιρεία ξεχώρισε στο εξωτερικό.  Αυτό που κάνει την PeopleCert να διακρίνεται στη διεθνή αγορά είναι τα πρωτοποριακά, ευέλικτα και ασφαλή συστήματα εξετάσεων που παρέχει, όπως η πολυβραβευμένη τεχνολογία διενέργειας εξετάσεων εξ αποστάσεως, Online Proctoring. Τώρα πια μπορούμε να κάνουμε αξιόπιστες εξετάσεις και με τηλεπιτήρηση».

Η λίστα των πελατών της περιλαμβάνει οργανισμούς, ιδρύματα και εταιρείες που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς για μια ελληνική επιχείρηση: NASA και CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Εσωτερικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ συνεργάζεται επίσης με τράπεζες και εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Deutsche Bank, η IBM, η Moody’s, η Lloyds Bank, η Hewlett-Packard, η JPMorgan, η Citigroup (Citibank), η Credit Suisse, η Barclays, η VISA, η NOKIA, η BP, η HSBC, η Microsoft, η Coca-Cola, η Danone, η DHL, η Ford, πιστοποιώντας τα στελέχη τους.

Η PeopleCert αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των εξετάσεων που παράγει και των φορέων που συνεργάζεται και είναι η εταιρεία που άνοιξε στην Ελλάδα το επάγγελμα των ορκωτών εκτιμητών.

«Όταν ξεκίνησε η κρίση και ήρθε η τρόικα, στην ελληνική αγορά υπήρχαν μόλις 11 ορκωτοί  εκτιμητές. Τότε μας ζήτησαν να σχεδιάσουμε το “άνοιγμα” του επαγγέλματος. Δημιουργήσαμε τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος, από τη διαμόρφωση των εξετάσεων μέχρι την πιστοποίηση των προσώπων που ήθελαν να γίνουν εκτιμητές και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό: σήμερα υπάρχουν 700 ορκωτοί εκτιμητές.

Ο τζίρος της PeopleCert είναι 74 εκατ. ευρώ με το 98% να προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ την τελευταία πενταετία κατά μέσο όρο έχει ανάπτυξη 40% το χρόνο, καθώς συνεχώς αναπτύσσεται σε νέες αγορές και προσθέτει καινούργια πιστοποιητικά. Η εταιρεία έχει ανάπτυξη κατά μέσο όρο 40% το χρόνο την τελευταία πενταετία και  πλέον θεωρείται μια από τις κορυφαίες στον κόσμο στον τομέα της.

«Η κρίση μας έδωσε δυνατή ώθηση και με πάρα πολύ σκληρή δουλειά καταφέραμε σήμερα να μας τοποθετούν στους τοπ 4-5 οργανισμούς παγκοσμίως. Στις εξετάσεις γλωσσομάθειας έχουμε Αγγλικά, Ισπανικά και Τούρκικα με το  LanguageCert και συνεχώς αυξάνουμε τις αναγνωρίσεις μας. Μπορεί στα αγγλικά παγκόσμιος ηγέτης να είναι το Cambridge, αλλά το δικό μας LanguageCert είναι μοντέρνο και συνεχώς ανερχόμενο.  Είναι το πιστοποιητικό της νέας γενιάς! Είναι το πολλά υποσχόμενο παιδί μας. Και τώρα ξεκινάμε εξετάσεις γλωσσομάθειας με τηλεπιτήρηση. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις για να πάρουν π.χ το πτυχίο Αγγλικών Β2, άνετα από το σπίτι τους, φορώντας…τις πυτζάμες τους! Δεν χρειάζεται να μετακινηθούν σε εξεταστικά κέντρα. Προτάσεις εξαγοράς δέχεται σχεδόν…κάθε εβδομάδα και τα μεγαλύτερα ξένα fund έχουν την εταιρεία στο “στόχαστρο”. «Πλέον γινόμαστε στόχος από όλο και μεγαλύτερα funds, είμαστε «πολύφερνος νύφη» όπως έλεγαν οι παλιοί, γιατί βλέπουν ότι η ανάπτυξη της εταιρείας είναι πολύ μεγάλη.