Περπατώντας τις λεωφόρους της 4ης βιομηχανικής επανάστασης | Ελένη Παπανδρέου

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aύγουστος 2019, τ. 985
Aφιέρωμα ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ των Γιώργου Μανέττα & Μαρίνας Πρωτονοταρίου


Ε. Παπανδρέου (Intersys): «Η τεχνολογία μπορεί να καλύψει την υστέρηση στην ανάπτυξη»

Να οδηγήσει τις εξελίξεις στα «Managed IT Services» και να καταστεί ο νούμερο ένα πάροχος στις προτιμήσεις εταιρικών και οικιακών πελατών φιλοδοξεί η Intersys, μια από τις δυναμικότερες και πιο εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας. Όπως λέει στην Οικονομική η αντιπρόεδρος της εταιρείας Ελένη Παπανδρέου, η διοίκηση της Intersys πιστεύει πολύ στις υπηρεσίες IT, τις οποίες θεωρεί το μέλλον της τεχνολογίας, και υπογραμμίζει την έμφαση που δίνει η εταιρεία στην καινοτομία. Η Ε. Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, επισημαίνει ότι η υιοθέτησή της μπορεί να κάνει τη διαφορά για μια επιχείρηση αλλά και να καλύψει τη χρόνια υστέρηση στην ανάπτυξη μιας οικονομίας και να της δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Θεωρεί μάλιστα πως η τεχνολογία θα έπρεπε να αποτελεί «εθνικό στόχο». Κλείνοντας, εμφανίζεται απαισιόδοξη ως προς την προοπτική βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, και δηλώνει πως θα ήθελε να αποκτήσει «ο οικονομικός χώρος στην Ελλάδα μεγαλύτερη εξωστρέφεια και επιθυμία να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στο διεθνές πεδίο».


Σε τι βαθμό ενσωματώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τις τεχνολογικές εξελίξεις;

Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε πάντα μια υστέρηση στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας στην Ελλάδα. Λογικό ως ένα σημείο γιατί δεν είμαστε προτεραιότητα σαν εμπορικός στόχος για τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής τεχνολογίας· επίσης, γιατί είμαστε μικρή σε μέγεθος αγορά για να επιτυγχάνονται οι πάντα απαραίτητες οικονομίες κλίμακας. Είναι όμως μια χαμένη ευκαιρία, γιατί η υιοθέτηση προηγμένης τεχνολογίας μπορεί να υπερκαλύψει χρόνια υστέρησης στην ανάπτυξη και να φτάσει να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από μόνο του κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει εθνικό στόχο.

Τι πλεονέκτημα μπορεί να αποκτήσει μια εταιρεία εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές στη λειτουργία της;

Δεν υπάρχει τέλος στη διαφορά δυναμικής που η τεχνολογία μπορεί να φέρει σε έναν οργανισμό. Στην ανταγωνιστικότητα, στην ικανότητα να παράγουν κέρδη, στο υψηλό ηθικό των εργαζομένων. Πρέπει όμως να επιλέγεται, να υλοποιείται, αλλά και να συγκριθούν αξιολογικά σωστά για να έχει πραγματικά θετική απόδοση επένδυσης (Return On Investment) . Δεν είναι αυτοσκοπός η τεχνολογία, κάτι που συχνά παραβλέπεται, ειδικά από τους θιασώτες της. Είναι μέσον, και ως τέτοιο δουλεύει καλά όταν είναι πολύ ξεκάθαρος, εφικτός και μετρήσιμος ο στόχος. Μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην «οικονομία των κινήτρων», όπου τα κίνητρα είναι εκείνα που καθορίζουν κάθε οικονομικό αποτέλεσμα. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι που θα τα καθορίσει όλα αυτά, άρα είναι αναπόσπαστο και κρίσιμο κομμάτι μιας επιτυχημένης επένδυσης στην τεχνολογία.

Ποια είναι η πορεία μέσα στην κρίση, αλλά και τα επόμενα βήματα της Intersys; Πού θα δώσετε έμφαση και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Η Intersys έχει κάνει μια δυναμική στροφή στις υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια, και σήμερα υλοποιεί ένα αρκετά φιλόδοξο και απαιτητικό business transformation (επιχειρησιακό μετασχηματισμό). Πιστεύουμε ότι εκεί είναι το μέλλον, γιατί οι υπηρεσίες ΙΤ αποτελούν με πολλούς τρόπους τον «enabler» (καταλύτη) της τεχνολογίας. Όραμά μας είναι να οδηγήσουμε τις εξελίξεις στα Managed IT Services για να γίνουμε ο Νο 1 πάροχος στις προτιμήσεις εταιρικών και οικιακών πελατών, βοηθώντας τους να μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά και λειτουργικά τους οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τη διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στον χώρο των Managed Print and Document Services (MPDS), υλοποιούμε ήδη λύσεις Document & Workflow Management, Smart Lighting, Device-as-a-Service και Network Video Surveillance. Είναι νομίζω αξιοσημείωτο ότι καινοτομούμε συνεχώς, ακόμα και στον ώριμο τεχνολογικά και εμπορικά χώρο των λύσεων εκτύπωσης γραφείου. Εκμεταλλευόμενοι δική μας αποκλειστικά πλατφόρμα βελτιστοποίησης κόστους εκτυπώσεων, παρέχουμε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές υπηρεσίες, ενώ –για πρώτη φορά στην Ελλάδα– multi-brand, σχεδιαστικές λύσεις MPS που φιλοδοξούν να ρίξουν το κόστος αυτό για τους πελάτες μας έως και επιπλέον 10%! Πιστεύουμε δε ότι κάτι ανάλογο μπορεί να εξαχθεί σαν καινοτόμος τεχνολογία της Intersys σε κάθε ξένη αγορά.

Πόσο ευνοϊκό είναι το ελληνικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών σε εταιρείες πληροφορικής;

Νομίζω ότι δεν έχω πρωτότυπη απάντηση εδώ. Καθόλου ευνοϊκό, και χωρίς μάλιστα να μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί πώς μπορεί να γίνει ευνοϊκό. Και πρέπει να διαχωρίσουμε τι σημαίνει πιθανόν επενδύω εξαγοράζοντας απλώς κάτι που υπάρχει σε τιμή ευκαιρίας (αν και αυτό δύσκολο φαντάζει πλέον) από το επενδύω για να φτιάξω κάτι καινούργιο και παγκόσμια ανταγωνιστικό με έδρα την Ελλάδα. Η απογοήτευση των νέων ανθρώπων της πληροφορικής –και όσοι είναι ακόμα εδώ δεν βλέπουν την ώρα να… αποδράσουν (εξάλλου η ζήτηση στο εξωτερικό είναι πάρα πολύ μεγάλη!)– αλλά και η γενικότερη ανελευθερία των πανεπιστημίων, πιο ειδικά δε σε ό,τι αφορά συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, κάνουν τα resources που θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, δηλαδή μυαλά και καινοτομία, ουσιαστικά ανύπαρκτα. Δεν βλέπω πώς αυτά τα δύο πράγματα μπορεί να διορθωθούν ταυτόχρονα μέσα στις επόμενες γενιές δεδομένων των παραγόντων που τα επηρεάζουν αρνητικά. Η υπόθεση της επένδυσης στην Ελλάδα, και όχι μόνο στην τεχνολογία, παραμένει υπόθεση για ήρωες και για ρομαντικούς.

Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερης προκλήσεις-εμπόδια για μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας όπως η Intersys; Τι θα θέλατε να βελτιωθεί;

Το «agility» (ομαδικότητα, διαφάνεια, τεχνική αριστεία) σε μια χώρα όπου η έννοια παραμένει άγνωστη, το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, η διαρκής έλλειψη στελεχών με επάρκεια στο αντικείμενο, η νεοελληνική εσωστρέφεια. Θα ήθελα να αποκτούσε ο οικονομικός χώρος στην Ελλάδα μεγαλύτερη εξωστρέφεια και επιθυμία να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις στο διεθνές πεδίο. Να αποτινάξουμε την ανάγκη μας για προστατευτισμό. Με τον τρόπο αυτό θα ήμασταν πιο αξιόπιστοι συνομιλητές και της Πολιτείας και των αγορών μας.