Περπατώντας τις λεωφόρους της 4ης βιομηχανικής επανάστασης | Χρήστος Γιορδαμλής

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aύγουστος 2019, τ. 985
Aφιέρωμα ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ των Γιώργου Μανέττα & Μαρίνας Πρωτονοταρίου

 

Prisma Electronics: Η ακριτική βιομηχανία που εμπιστεύονται οι Έλληνες εφοπλιστές

Μετά τη θάλασσα και τη ναυτιλία, η Prisma Electronics φιλοδοξεί να κατακτήσει τον ουρανό και το διάστημα με τις τεχνολογικές «ανακαλύψεις» της. Η εταιρεία των αδελφών Γιορδαμλή από την ακριτική Αλεξανδρούπολη έχει καταφέρει με αθόρυβο και μεθοδικό τρόπο να ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο για την ποιότητα και την καινοτομία των υπηρεσιών που προσφέρει.

Παρ’ όλα αυτά, δεν επαναπαύεται· αντίθετα, συνεχίζει τις επενδύσεις στις υποδομές και στοχεύει ακόμη πιο ψηλά. «Sky is the limit», όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Prisma Electronics Χρήστος Γιορδαμλής, μιλώντας στην Οικονομική, αναφέρει πως η εταιρεία –κόντρα στην κρίση και την απουσία ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία– υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα. Το οποίο, όπως εξηγεί, περιλαμβάνει την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογικής της πλατφόρμας σε συνεργασία με δεκάδες Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και την αναβάθμιση των παραγωγικών της δομών.

Η ενίσχυση της παραγωγής αποτελεί προϋπόθεση για να ανταποκριθεί στις υψηλότατες ποιοτικές απαιτήσεις από τη συμμετοχή της σε έργα που αφορούν ηλεκτρονικά και καλωδιώσεις για εφαρμογές διαστημικής τεχνολογίας, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συστήματα πολυεπεξεργασίας σημάτων αισθητήρων και επιμέρους ειδικές κατασκευές.
Η εξωστρέφεια βρίσκεται στον πυρήνα της Prisma Electronics.Η τεχνολογική υπεροχή που έχει σε συγκεκριμένους τομείς είναι το διαβατήριο για τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές. Ναυαρχίδα αποτελεί η τεχνολογία που έχει αναπτύξει για την απομακρυσμένη προβλεπτική παρακολούθηση πολυσύνθετων εγκαταστάσεων με έμφαση στην ποντοπόρο ναυτιλία. Παράλληλα, η αιχμή του δόρατος της εταιρείας είναι το σύστημα LAROS στη ναυτιλία, ένας συνδυασμός ΙοΤ (Internet of Thinks) και λογισμικού τηλεμετρίας και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων για δυναμική υποβοήθηση λήψης αποφάσεων.

Το LAROS, σύμφωνα με τον Χρ. Γορδαμλή, έχει βοηθήσει ναυτιλιακές εταιρείες να αξιολογήσουν και να επιλέξουν τις βέλτιστες λύσεις γι’ αυτές ως προς συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και συστήματα αποθείωσης και να εντοπίσουν σημεία προς βελτίωση. Ήδη, όπως λέει ο ίδιος, πάνω από 400 πλοία έχουν υιοθετήσει το σύστημά της, κάτι που της επιτρέπει να στοχεύσει σε μια παγκόσμια αγορά από θέση ισχύος και συνεργασίες με κορυφαίες ελληνικές ναυτιλιακές.

Αυτή την περίοδο, η ερευνητική ομάδα της Prisma Electronics εργάζεται πυρετωδώς σε ένα πρότζεκτ που συνδυάζει τη μηχανική όραση, τους αισθητήρες, την επαυξημένη πραγματικότητα για έξυπνα συστήματα που υποστηρίζουν ανθρώπους και αποφάσεις με επιμέρους απαιτήσεις που προέρχονται από οργανισμούς όπως το CERN, η ESA, η AIRBUS και την ελληνική ναυτιλία, ενώ ταυτόχρονα εστιάζει στη συνεχή βελτίωση μιας μοναδικής τεχνολογικής πλατφόρμας για τη ναυτιλία που ενσωματώνει Μ2Μ διεπαφές, τοπική επεξεργασία σημάτων, ασυρματική μετάδοση, κυβερνοασφάλεια, διαχείριση και οπτικοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων, μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη, αλλά κυρίως ικανότητα για δυναμική λήψη αποφάσεων βασισμένων σε αξιόπιστα δεδομένα.

Η Χρ. Γιορδαμλής υπογραμμίζει πως οι τεχνολογικές εξελίξεις βοηθούν τις επιχειρήσεις να εξελιχθούν ταχύτερα και να μετασχηματισθούν. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπως χαρακτηριστικά λέει, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα σε παραγωγικές διαδικασίες με λιγότερα αποθέματα, αυξημένη παραγωγικότητα, λιγότερες βλάβες, μικρότερο περιβαλλοντολογικό ίχνος και ανθρώπινο δυναμικό που απαιτεί νέες δεξιότητες.

«Η ικανοποίηση του πελάτη με ποιοτικά και μετρήσιμα στοιχεία, η δυναμική και στοχευμένη προβολή, η συνδυασμένη με το ελάχιστο κόστος και on time διακίνηση αγαθών, η ιχνηλασιμότητα σε διαφορετικά στάδια ενός προϊόντος, η προσωποκεντρική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, οι νέες βιομηχανικές διαδικασίες, η ελαχιστοποίηση των ρύπων και απορριμμάτων, η ταχύτερη και ασφαλέστερη επικοινωνία, νέα μοντέλα οργάνωσης και διοίκησης είναι μόνο μερικές από τις κύριες εφαρμογές», επισημαίνει με έμφαση.

Ωστόσο στην Ελλάδα, όπως σπεύδει να τονίσει, πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να ενσωματώσουν την τεχνολογία που χρειάζονται, καθώς αυτό που προέχει σήμερα είναι η επιβίωση και όχι η ανταγωνιστικότητα. Ως εκ τούτου, μόνο εταιρείες με ισχυρό μάνατζμεντ, ικανή κερδοφορία, προσωπικό με προδιάθεση, σωστές επιλογές και ειδικούς συμβούλους είναι σε θέση να αποκομίσουν οφέλη από αυτές τις τεχνολογίες.