Περπατώντας τις λεωφόρους της 4ης βιομηχανικής επανάστασης | Δημήτρης Λιτσικάκης

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aύγουστος 2019, τ. 985
Aφιέρωμα ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ των Γιώργου Μανέττα & Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Δημήτρης Λιτσικάκης, Global Head of Fintech στην DeVere: Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε τις πρώτες συνεργασίες με τράπεζες

Το fintech αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Λιτσικάκης έφερε τη Revolut στη χώρα μας και την ανέπτυξε με μεγάλη επιτυχία, τετραπλασιάζοντας μέσα σ’ έναν χρόνο τους χρήστες της σε 250.000 χωρίς να έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για διαφήμιση.

Η Revolut κατάφερε να μεταφέρει την τραπεζική εμπειρία από το γκισέ… στο κινητό μας και η μεγάλη της επιτυχία τον έφερε στην επόμενη θέση του, στην DeVere, όπου έχει αναλάβει Global Head of Fintech, με αρμοδιότητα να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου σε 70 χώρες. Η DeVere είναι ανεξάρτητος χρηματοοικονομικός συμβουλευτικός όμιλος, με περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων υπό διαχείριση και πάνω από 80.000 πελάτες σε όλο τον κόσμο, με 80 γραφεία σε 70 χώρες.

Μιλώντας στην Οικονομική, ο Δ. Λιτσικάκης εξηγεί τα μυστικά επιτυχίας της Revolut και τα σχέδιά του προκειμένου να αντεπεξέλθει στη νέα πρόκληση που παρουσιάζεται.

«Βασίσαμε την ανάπτυξη της Revolut σε μια ομάδα brand ambassadors που μοιράζονταν την εμπειρία τους – και, κυρίως, το μυστικό της επιτυχίας ήταν ότι το προϊόν ήταν πολύ ελκυστικό και έγινε viral.

«Oι ψηφιακές λύσεις για τραπεζικά προϊόντα είναι πολύ πιο ελκυστικές γιατί έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο για τον πελάτη, προσφέροντας γρήγορη εγγραφή και κινήσεις χωρίς ή με ελάχιστες προμήθειες στα εμβάσματα. Να τονίσουμε ότι οι ψηφιακές τράπεζες δεν δέχονται καταθέσεις μετρητών, αλλά κάνουν μεταφορές και πληρωμές και είναι ανταγωνιστικές», αναφέρει ο Δ. Λιτσικάκης.

Είναι όμως οι εταιρείες fintech κερδοφόρες; Και ποια είναι τα σχέδια στην DeVere;

«To πρόβλημα με τις εταιρείες fintech είναι ότι ακόμη κι αν είναι disruptor σε μια αγορά, ακόμη κι αν κερδίζουν μια μεγάλη πελατειακή βάση, δεν έχουν κέρδη και μερικές φορές ούτε έσοδα. Η πρόκληση είναι το μοντέλο να γίνει κερδοφόρο, και στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε στην DeVere ως προϊόν white label, που θα το πουλάει σε άλλες επιχειρήσεις, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

«Κάνοντας outsource την έτοιμη τεχνολογία και πουλώντας έτοιμες ψηφιακές λύσεις ηλεκτρονικού πορτοφολιού σε τράπεζες και μεγάλους οργανισμούς, αλλά και επεκτείνοντας την παρουσία μας σε νέες χώρες, πιστεύω ότι η DeVere μπορεί να αναπτύξει μια κερδοφόρο fintech δραστηριότητα. Είμαστε σε συζητήσεις με μεγάλες τράπεζες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσουμε τις πρώτες συνεργασίες».

 

Το fintech στην εκπαίδευση

Ο Σωτήρης Συρμακέζης και ο Δημήτρης Λιτσικάκης είναι οι δύο «γκουρού» του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τραπεζικό κλάδο, που σχεδίασαν από κοινού ένα πρωτότυπο πρόγραμμα εκπαίδευσης εξ αποστάσεως με θέμα «Digital Transformation in Financial Services», το οποίο θα παρέχεται από τον Σεπτέμβριο μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως αναφέρεται στον σχετικό ιστότοπο, «το πρόγραμμα καλύπτει ένα μεγάλο εύρος περιοχών, από την ψηφιακή τραπεζική, το fintech και τις εναλλακτικές τράπεζες έως το θεσμικό πλαίσιο και τις τεχνολογίες που κάνουν εφικτή την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών, αλλά και μέχρι το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και το πώς μια τράπεζα μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού».

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.