Περπατώντας τις λεωφόρους της 4ης βιομηχανικής επανάστασης | Γιάννης Σύρρος

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aύγουστος 2019, τ. 985
Aφιέρωμα ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ των Γιώργου Μανέττα & Μαρίνας Πρωτονοταρίου

 

Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ: Μονόδρομος η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Την ανάγκη να συμβαδίσει η χώρα μας με την ψηφιακή κοσμογονία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο υπογραμμίζει ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ), Γιάννης Σύρρος, τονίζοντας πως «η επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι μονόδρομος». Ο κ. Σύρρος μιλώντας στην Οικονομική επισημαίνει πως η αποτελεσματική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε οικονομίας και κάθε κράτους στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, περνάει μέσα από τον αποδοτικό συνδυασμό κεφαλαιακών επενδύσεων, δεξιοτήτων, επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διακυβέρνησης, πολιτικής σταθερότητας και ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Η βιομηχανία της ψηφιακής τεχνολογίας, σύμφωνα με τον κ. Σύρρο, επηρεάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Όπως λέει η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ, φέρνοντας τις πιο ραγδαίες και καταιγιστικές εξελίξεις και αλλαγές που έχει βιώσει η ανθρωπότητα. «Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε, άλλαξε δραστικά τα τελευταία 20 χρόνια σε όλους τους τομείς και το σίγουρο είναι πως τα επόμενα 20 χρόνια, μέσα από την ψηφιακή επανάσταση, θα αλλάξει ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι τους 3 προηγούμενους αιώνες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπολογίζεται πως μέχρι το 2020, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο, κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα χρησιμοποιεί καθημερινά 25 έξυπνα αντικείμενα, ενώ έως το 2030 η παγκόσμια διασύνδεση δεδομένων και πληροφοριών αναμένεται να αυξηθεί κατά 75%. Η έλευση του 5G αλλάζει ολοκληρωτικά την τηλεπικοινωνιακή εμπειρία αλλά και τις δυνατότητες των χρηστών. Από τις ιατρικές επεμβάσεις εξ’ αποστάσεως μέχρι τα αυτοκινούμενα οχήματα, τα δίκτυα επόμενης γενιάς τηλεπικοινωνιών φέρνουν όλες τις πρωτοποριακές εφαρμογές στην καθημερινότητα μας.

Ταυτόχρονα όμως, τεχνολογικές ανακαλύψεις όπως  το cloud computing, το blockchain, τα big data analytics, το Internet of Things, η Τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις για όλους. Αυτές τις προκλήσεις, χρειάζεται σύμφωνα με τον κ. Σύρρο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική. Και μέσα από έναν κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό που όπως εξηγεί ο κ. Σύρρος θα εδράζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Αρχικά, το σχέδιο επικεντρώνεται στον Πολίτη και την Ευημερία με άλλα λόγια, στην Κοινωνία των Πολιτών. Οι Ψηφιακές Δεξιότητες ενισχύουν την ικανότητα των Πολιτών να εκμεταλλευτούν τις νέες ευκαιρίες που προκύπτουν από την Ψηφιακή Τεχνολογία. Οι Ψηφιακές Υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες σε όλους, ανεξάρτητα των δυνατοτήτων κοινωνικών και οικονομικών.

Δεύτερον στην επιχειρηματικότητα, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός της λειτουργίας των Επιχειρήσεων ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια τους. Είναι εφικτό να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας παράγοντας προστιθέμενη αξία και σε διεθνές επίπεδο, δίνοντας έμφαση στις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, στην προσέλκυση επενδύσεων, στις στρατηγικές συμμαχίες και στην ενίσχυση εξειδικευμένων προϊόντων και υπηρεσιών.

Τρίτος άξονας
 είναι η Δημόσια Διοίκηση με τη Μεταρρύθμιση της παροχής Υπηρεσιών. Η μείωση της Γραφειοκρατίας είναι ένας εφικτός στόχος, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες θα εξυπηρετούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και θα βελτιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τέταρτον και τελευταίο, κρίνεται απαραίτητο να δοθεί έμφαση στον ίδιο τον κλάδο ψηφιακής τεχνολογίας. Η Ψηφιακή Βιομηχανία είναι ο καταλύτης για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας, μέσω της διάχυσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλα τα επίπεδα της επιχειρηματικότητας, αλλά και στις συναλλαγές μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του κράτους. Προσφέροντας τις δυνατότητες αλλά και τη διεθνή, εκτενή εμπειρία και τεχνογνωσία του κλάδου σε αυτήν την αναπτυξιακή επιλογή.