Πιο ευτυχισμένοι στο… Πακιστάν!

 

Εξ αφορμής της Διεθνούς Ημέρας Ευτυχίας, εξετάσαμε τη σχετική έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που δόθηκε πριν από λίγες ώρες στη δημοσιότητα και ανατρέξαμε και σ’ εκείνες των προηγούμενων ετών, για να εντοπίσουμε τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη.

 

 

Το Δίκτυο Βιώσιμων Αναπτυξιακών Λύσεων (Sustainable Development Solutions Network) του ΟΗΕ συντάσσει, από το 2012 και κάθε χρόνο πλέον, την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report).

Τα κριτήρια που χρησιμοποιεί για τη βαθμολογία των χωρών είναι:
1) το κατά κεφαλήν ΑΕΠ,
2) το προσδόκιμο υγιούς ζωής,
3) η κοινωνική υποστήριξη (όπως μετριέται αν έχεις κάποιον να βασιστείς σε δύσκολες περιόδους),
4) η εμπιστοσύνη (όπως μετριέται από την αντίληψη απουσίας διαφθοράς σε κυβέρνηση και επιχειρήσεις),
5) η αντίληψη ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων για τη ζωή,
6) η γενναιοδωρία (όπως μετριέται από τις πρόσφατες δωρεές).

Στην έκθεση κάθε χρονιάς δημοσιεύεται η μέση βαθμολογία των χωρών όπως προκύπτει από την επίδοσή τους στα κριτήρια αυτά την προηγούμενη τριετία, καθώς και η κατάταξή τους βάσει αυτής.

Συγκεντρώνοντας τη βαθμολογία της Ελλάδας σε ένα γράφημα, μπορούμε να δούμε ότι η χώρα μας ξεπέρασε οριακά τη βάση (το 5 στα 10) στις εξεταζόμενες τριετίες από το 2010, με εξαίρεση εκείνη του 2012-2014, που έπεσε κάτω κι απ’ αυτήν, έστω και οριακά.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της στη γενική κατάταξη των χωρών, η Ελλάδα ήταν από 70η στην έκθεση του 2013 έως 102η στην έκθεση του 2015.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των υπό εξέταση χωρών παρέμεινε ουσιαστικά ο ίδιος (155-158), η διαχρονική σύγκριση της θέσεως μιας χώρας στη γενική κατάταξη δεν είναι αδόκιμη. Εν προκειμένω, η Ελλάδα:
– Στην έκθεση του 2015 έχασε περισσότερες από 30 θέσεις σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκθεση (του 2013).
– Στην έκθεση του 2017 ανέκτησε 15 θέσεις σε σχέση με την έκθεση του 2015, όταν είχε το χειρότερο πλασάρισμά της στη γενική κατάταξη.

Μάλιστα, αν κάποιος εξετάσει διεξοδικά τη γενική κατάταξη στην πιο πρόσφατη έκθεση, θα διαπιστώσει ότι η χώρα μας, όντας 87η, βρίσκεται σε χειρότερη θέση:
– Από όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εξαιρώντας την Πορτογαλία.
– Από όλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «28» εξαιρώντας την Πορτογαλία και τη Βουλγαρία.
– Και από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και η Σερβία.
– Από πρώην σοβιετικές, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Μολδαβία.
– Από χώρες της Ασίας, όπως η Ινδονησία, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Μαλαισία κ.ά.
– Ακόμα και από χώρες της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Λιβύη και η Αλγερία.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Με κριτήριο την ευτυχία των κατοίκων της, η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πιο “δυστυχισμένη” μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ εξαιρώντας την Πορτογαλία. Αλλά και “δυστυχέστερη” πρώην σοβιετικών, ασιατικών και αφρικανικών χωρών.

“Δυστυχέστερη” ακόμα και του Πακιστάν. Έστω κι αν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων είναι 20πλάσιο του αντίστοιχου των Πακιστανών, με έναν στους πέντε των τελευταίων να υποσιτίζεται…

Γιατί είμαστε τόσο… δυστυχισμένοι; Μήπως λόγω της απότομης προσγείωσής μας σ’ ένα αισθητά χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, μετά το σκάσιμο της φούσκας δανεικής ευημερίας;