Ποια θέση, με ποιες θέσεις για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή συζήτηση

 

Κάτι σαν “προετοιμασία” της παρουσίας του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κορυφή των “27” στις 22-23 Ιουνίου (όπου είχε “απειληθεί” να καταφθάσει το Ελληνικό αδιέξοδο, πράγμα που απεφεύχθη με το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup της 15/6), λειτούργησε η συμμετοχή του  Αλέξη Τσίπρα στο πάνελ της “Προοδευτικής Συμμαχίας“/Progressive Caucus του Ευρωκοινοβουλίου. Το Caucus της Ενωμένης Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Οικολόγων έφερε τον Τσίπρα δίπλα στην Γερμανίδα Ska Keller (με την οποία είχε βρεθεί και όταν διεκδικούσε τον ρόλο του υποψηφίου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Γιουνκέρ-Σουλτς-Βέρχοφσταντ-Τσίπρας-Κέλλερ, θυμηθείτε!) και τον Γάλλο Benoit Hamon. Είχε ενδιαφέρον ο ίδιος ο τίτλος της διοργάνωσης: “The missing scenario”/Το σενάριο που λείπει, μια συστηματική αναζήτηση “εναλλακτικής” για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους.

Εδώ χρειάζεται προσοχή: το Progressive Caucus δεν αποτελεί ασφαλώς πλειοψηφικό ρεύμα στην σημερινή Ευρωπαϊκή συγκυρία – αλλού πάνε να διαμορφωθούν οι ισορροπίες μετά και την εκλογή Μακρόν στην Γαλλία. Στην μετά-και-τις-Γερμανικές-εκλογές προοπτική, η προσδοκία είναι να φρενάρει η μονοδιάστατη Γερμανική διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής ατζέντας. να πάει κάπου σε ήπια Κεντροδεξιά κατεύθυνση με κοινωνικές διαστάσεις (με δόση Σοσιαλδημοκρατικής ευαισθησίας, με σύμπραξη σοσιαλιστικών μνημών Μακρόν με πρακτική Γιουνκέρ).

Πάντως, αυτή η παρουσία Τσίπρα στο Progressive Caucus ακριβώς πριν την Κορυφή της 22/23 Ιουνίου (η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να μην περιοριστεί σε διαδικαστική συζήτηση για το Brexit  ούτε να περιχαρακωθεί στα θέματα ασφάλειας/τρομοκρατίας και “ανεξέλεγκτης μετανάστευσης”) έχει κι άλλη διάσταση πιο ουσιώδη. Στο βάθος ήδη διαφαίνεται η συζήτηση – που έχει ξεκινήσει την άνοιξη – “Για το Μέλλον της Ευρώπης”. Μόνον μην δούμε κι εδώ επάνοδο της λογικής του άξονα Παρισίων/Βερολίνου – μάλλον… Βερολίνου/Παρισίων, πια!

Να δούμε όμως, κυρίως, τι θέση (και με ποιες θέσεις) θα διεκδικήσει τελικά η Ελλάδα σ’ αυτήν την συζήτηση.