«Ποιοι είμαστε;»: μια ακόμη ανάγνωση

 

Με πρωτοβουλία του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και του πεισματικά δραστήριου Δημάρχου Διονύση Χατζηδάκη, οργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (και δη στο εντυπωσιακών προδιαγραφών μεγάλο αμφιθέατρο που θα ζήλευαν πολλοί – πάντως στην Αθήνα!) συζήτηση γύρω από το βιβλίο του Γιώργου Πρεβελάκη «Ποιοι είμαστε: Η γεωπολιτική της Ελληνικής Ταυτότητας». Ενός βιβλίο που αναζητά – χωρίς υπεραπλουστεύσεις και στερεότυπα – τα διαχρονικά νήματα που συναπαρτίζουν την ταυτότητα του ιδιότυπου αυτού λαού, που με ιστορικότητα που μόνον οι Εβραίοι ή οι Πέρσες διατηρούν, πάντως στην απ’ εδώ μεριά του κόσμου, συνεχίζει μια πορεία συνεχούς αναζήτησης.

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου συνεισέφερε στην συζήτηση – σημειωτέον ότι το «Ποιοι είμαστε» κυκλοφορεί στα Ελληνικά και σε Αγγλική μετάφραση, αλλά η Γαλλική του εκδοχή («Qui sont les Grecs?») αποτελεί ένα ξεχωριστό εγχείρημα, επεξήγησης του Ελληνικού φαινομένου προς τα έξω, προς μιαν απορημένη Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη – στην εποχή μας όπου η Ιστορία συνεχώς κινείται/ξαναδιαβάζεται, έχουμε στην Ελληνική περίπτωση κατεδάφισης της αναζήτησης ταυτότητας δια της παλιάς ιστοριογραφίας, αλλά χωρίς νέο ιδρυτικό αφήγημα. Η πραγματικότητα του Ελληνισμού της διασποράς – καθοριστική της Ελληνικής ταυτότητας – ξαναβιώνεται τώρα, αλλά υπό πολύ πιο θετικές συνθήκες, όχι δε μόνο οικονομικές ή επιστημονικές, αλλά και επικοινωνίας – συνδεσιμότητας με την Ελλάδα.

Βλέποντας με αλφαβητική σειρά τις παρεμβάσεις των συζητητών του πάνελ, είχαμε τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη (πρόκειται για τον εδώ και χρόνια διαπραγματευτή της διαδικασίας μεσολάβησης Νίμιτς για το Μακεδονικό) να επισημαίνει πώς η κρίση ώθησε στην επιφάνεια σκοτεινές πλευρές των προβλημάτων του Ελληνισμού. Η συζήτηση για την ταυτότητα, στην Ελλάδα, τείνει να μένει μόνον σε ανάγνωση της ιστορίας, με τις υπόλοιπες επιστημονικές προσεγγίσεις να αφήνονται σε δεύτερο μόνο πλάνο. Και με την ίδια την έννοια του «έθνους» να στασιάζεται ως προς τα στοιχεία που την συγκροτούν.

Στην δική του ανάγνωση του βιβλίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βετεράνος δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, επισκεπτόμενος το «πρισματικό δοκίμιο» όπως χαρακτήρισε το βιβλίο του Γ. Πρεβελάκη, στάθηκε στην «στοχαστική πορεία και όχι ακαδημαϊκή προσέγγιση» του συγγραφέα, που αναδεικνύει μέσα από την μελέτη της μακράς διάρκειας στοιχεία της ταυτότητας όπως η ανθεκτικότητα, η επαναληπτικότητα ή η αλληλοδιείσδυση – στοιχεία που ανευρίσκει κανείς εντονότερα μέσα στην τωρινή κρίση. Για τον Ν. Ξυδάκη, το πλεονέκτημα της προσέγγισης Πρεβελάκη είναι ότι αναδεικνύει την Ελλάδα ως κόμβο (όχι δε μόνον γεωγραφικό) και την παρουσία των Ελλήνων ως δικτυακό φαινόμενο, προσπερνώντας έτσι τις διχοτομίες Βορρά/Νότου, προηγμένων/υστερούντων κοκ.

Όσο για τον νυν αντιπρόεδρο της Ν.Δ., πρώην Ευρωβουλευτή και υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, επέμεινε στην προσπάθεια του συγγραφέα του «Ποιοι είμαστε;» να αναζητήσει και να δείξει στοιχεία αισιοδοξίας στην πορεία των Ελλήνων, που όμως να μην παραβλέπουν την πραγματικότητα των αδυναμιών. Θεώρησε ότι η περιγραφή του κόσμου όπου ζούμε ως πολύ-πολικού, η πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης ως «ενιαίου παραγωγικού εργαστηρίου», η μετάβαση σε έναν κόσμο κυκλοφορίας αντί στατικότητας  και η «ευλογημένη» θέση-κόμβου της Ελλάδας (ωστόσο όχι χωρίς κινδύνους…), όλα αυτά τα στοιχεία προσφέρουν νέες δυνατότητες για την πορεία των Ελλήνων.