Πολιτισμός και Ελληνική Οικονομία

 

Για 23η διαδοχική χρονιά, διεξήχθη φέτος ο economia Φοιτητικός Διαγωνισμός – με θέμα “Πολιτισμός και Ελληνική Οικονομία”, με προτεινόμενη εξειδίκευση:

1. Πολιτιστικές βιομηχανίες, ανάπτυξη στο κέντρο και στην περιφέρεια
2. Η χρηματοδότηση του πολιτισμού από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
3. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοχλός πολιτιστικό-οικονομικής ανάπτυξης

Έχει ήδη ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς ότι η θεματολογία του Διαγωνισμού έχει παρουσιάσει σημαντική εξέλιξη, διαχρονικά: ξεκινώντας με την Ελληνική επιχείρηση, την διεθνοποίησή της, ή πάλι την πρόσβαση στην ΟΝΕ στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, με το περιβάλλον ή πάλι την ποιότητα ζωής, ακόμη και την παράδοση στην δεκαετία του 2000, πέρασε σε τεχνολογία, καινοτομία ή και υγεία στην τρέχουσα δεκαετία.

Το δέσιμο της επικαιρότητας, της ματιάς του σήμερα, με τις προκλήσεις βάθους που έρχονται στον στοχασμό των νέων ανθρώπων είναι η πρόκληση αυτού του διαγωνισμού. Δίνει ένα κέντρισμα, μιαν πρόκληση για έκφραση σε νέους ανθρώπους.

Εκείνο που παρατήρησε στην τοποθέτησή της κατά την απονομή των βραβείων (στον ιδιαίτερο χώρο του Μουσείου Κοσμήματος Λαλαούνη) η Ματούλα Σκαλτσά – μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διαγωνισμού και καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ – ήταν η συγκρότηση που έδειξαν οι βραβευμένες εργασίες. Αξία που αληθινά αξίζει να καλλιεργηθεί για αντιστάθμιση των αδυναμιών του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Με δεδομένη την υστέρηση της διεπιστημονικότητας, που δεν έχει ξεπεραστεί, η σύνθεση που επιχειρούν – και πετυχαίνουν – οι βραβευμένοι φοιτητές είναι είναι δείγμα ωρίμανσης σε προσωπικό επίπεδο ή επίπεδο ομάδας.

Μέλος επίσης της Επιτροπής Αξιολόγησης , ο Σταύρος Μπένος – πρόεδρος του πάντα δραστήριου “Διαζώματος”, με σημαντική διαδρομή σε προηγούμενες Κυβερνήσεις αλλά και στην Αυτοδιοίκηση (ο άνθρωπος που ξανάστησε την Καλαμάτα μετά τον μεγάλο σεισμό του 1986), μίλησε με έμφαση για την ικανότητα των φοιτητών του Διαγωνισμού να καταθέσουν ολοκληρωμένη άποψη για την οικονομική λειτουργία του πολιτισμού, καθώς και για την αναζήτηση λύσεων για την συνδυασμένη χρηματοδότηση των πολιτιστικών δράσεων.

Η επ. καθηγήτρια Οργανωτικής Συμπεριφοράς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ολίβια Κυριακίδη – επίσης μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης – στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι που δίνεται σε νέους ανθρώπους η ευκαιρία έκφρασης την οποία και εκμεταλλεύονται και αξιοποιούν με πολυμορφία στα πλαίσια του Διαγωνισμού. Ομοίως, η αναζήτηση της στροφής από την θεωρία στην εφαρμογή, στην πράξη.

Παρεμβαίνοντας μετά την τοποθέτηση της Αλεξάνδρας Βοβολίνη – που είχε την αρχική έμπνευση για τον Διαγωνισμό το 1994 και η οποία περιέγραψε την διαδρομή και ωρίμανσή του, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα παλιότερα χρόνια ήταν πιο εύκολα για τους νέους ανθρώπους, ενώ σήμερα υπάρχει μια πολλαπλή επιβάρυνση του κλίματος – ο Νίκος Βέττας, επίσης καθηγητής στο ΟΠΑ αλλά και Γεν. Διευθυντής του ΙΟΒΕ αντιτάχθηκε στην άποψη αυτή. Εξήγησε την άποψή του επιμένοντας στο πώς η επιφανειακή ευκολία του τότε έκρυβε πολλαπλές στρώσεις στέρησης – οι οποίες ακριβώς έδωσαν την τωρινή κρίση. Η οποία όμως οδηγεί σε ωρίμανση, όπως ακριβώς έδειξε η ποιότητα των τοποθετήσεων των εργασιών των διαγωνιζομένων.