Προς την Ρώμη…

 

Μετά από ένα κλίμα ήπιας αδιαφορίας, που επί εβδομάδες συνόδευσε τους σχεδιασμούς “Για το Μέλλον της Ευρώπης” μετά την Λευκή Βίβλο της Επιτροπής κλπ. άρχισε κάτι να κινείται από ενδιαφέρον για το κάποιο – υποτίθεται – περιεχόμενο ουσίας της σχεδιαζόμενης Διακήρυξης της Ρώμης.

Δηλαδή τα 60χρονα της ΕΕ στις 25 Μαρτίου – που ακόμη και οι Άγγλοι τα σεβάστηκαν, με την εγνωσμένη τους πείρα σε τελετουργίες, κι άφησαν την οριστική δρομολόγηση του Brexit για την άλλη βδομάδα!

Μπροστά στην Διακήρυξη της Ρώμης, η Αθήνα σκέφτηκε – ή κάνει την διαρροή πως σκέφτεται – να παγώσει καν την ίδια την διαδικασία αν δεν προστεθεί κάποιο τμήμα κειμένου για την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης. Μάλλον άδικα κοπιάζουν οι Έλληνες sherpas, να υπάρχει ρήτρα που να προνοεί για όμοια εφαρμογή του “Ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου” σε όλες τις χώρες, ώστε να εξασφαλισθεί η κατανίκηση του δράκου ΔΝΤ. Κοινωνική διάσταση, στοιχηματίζουμε, θα έχει η Διακήρυξη, όμως θαναι περισσότερο Γερμανικής/Σκανδιναβικής έμπνευσης!

Το ατύχημα – σχεδιασμένο ατύχημα – ελλοχεύει αλλού: ανέβηκε κύμα φόβου στις Ευρωπαϊκές ηγεσίες μπροστά στο ενδεχόμενο να θεωρηθεί ότι αφήνεται πίσω η “όλο και στενότερη Ένωση”  των λαών της Ευρώπης, το ομοσπονδιακό όραμα κλπ. Κι άρχισε, αντί για οργάνωση και σχεδιαστική διαμόρφωση ενός αληθινού συστήματος λειτουργικών στενότερων συνεργασιών των willing and able, με σεβασμό και με προοπτική, να χτίζεται μια “Ευρωπαϊκή” ασάφεια. Αυτό δεν θα είναι καλό, ως κατάληξη της Διακήρυξης της Ρώμης. Αλλά… λίγη υπομονή ακόμη!