Προσγειωμένες προσδοκίες, υψηλοί συμβολισμοί

 

Έτσι όπως τελικώς ξεκίνησε η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, για συνάντηση με Ερντογάν (και όχι μόνον), ανάμεσα σε κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με φόντο μείζονα κοινοβουλευτική αναταραχή στην Βουλή των Ελλήνων (βέβαια, αντί Ομηρικού έπους συχνά προκύπτει Βατραχομυομαχία), με συνολικό κλίμα γενικευμένης πολιτικής αντιπαραθετικότητας σ’ εμάς κοκ, καλό είναι που υπάρχουν περιορισμένες προσδοκίες για την κίνηση αυτή στην σκακιέρα των ΕλληνοΤουρκικών. Πρώτα-πρώτα γιατί, όσο χαμηλότερες οι προσδοκίες, τόσο λιγότερες οι διαψεύσεις: ήδη, το γεγονός ότι το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται με απόντα τον μέχρι προ εβδομάδων υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο και στην θέση του τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη (με πολύ καλή/λειτουργική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ…) έχει βγάλει ένα αγκάθι. Δυσάρεστο και επικίνδυνο αγκάθι.

Το μίνιμουμ προσδοκιών, στο οποίο αναφερόμαστε, θα ήταν λόγια – αμοιβαία – για υποβάθμιση της έντασης στο Αιγαίο, άντε και μια γενικόλογη συμφωνία περί τήρησης του διεθνούς δικαίου (το οποίο, «φυσικά», εκατέρα πλευρά ερμηνεύει και θα ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο). Συν επανάληψη των επαφών που απετέλεσαν μετάπλαση των αλήστου μνήμης ΜΟΕ/μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε δομημένες διερευνητικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Αν σταθεί κανείς στην συνέντευξη Τσίπρα προς το (κρατικό) πρακτορείο Anadolu, το ακανθώδες ζήτημα της Τουρκικής – μουσουλμανικής για την Ελλάδα – μειονότητας στην Θράκη, πρόθεση είναι να αγγιχτεί υπό το πρίσμα θεμελιωδών δικαιωμάτων (Σαρία, Μουφτεία, σχολεία). Ενώ όσον αφορά το Κυπριακό και τις συζητήσεις για την επίλυση του (αυτές τις ώρες, η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέην Χωλ Λουτ κάνει το μπρος-πίσω Αναστασιάδη – Ακιντζή), με την Τουρκία να σπρώχνει προς το καλοκαίρι, την Λευκωσία να εμφανίζεται πρόθυμη για άμεση επανεκκίνηση.

Άμα κανείς δει αυτές τις περιοχές συζήτησης, εύκολα θα αντιληφθεί γιατί οι χαμηλές προσδοκίες μόνον καλό θα έκαναν, υπό τις σημερινές συνθήκες: άμα προχωρούσαν/άμα προχωρήσουν σε κάτι ουσιαστικότερο το εσωτερικό κλίμα αντιπαραθετικότητας (σ’ εμάς) αλλά και η ανοιξιάτικη προεκλογική εκστρατεία (ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τοπικές εκλογές τον Απρίλιο, αλλά και εμείς τις έχουμε τις εκλογές του Μαΐου…) θα κινδύνευαν να οδηγήσουν σε ταραγμένα σχόλια και επιθετικές εσωτερικές τοποθετήσεις. Αρκεί να θυμηθούμε το λεξιλόγιο του Μακεδονικού παρ’ ημίν. αρκεί να ξαναδούμε τις καταγγελίες των Κεμαλιστών κατά Ερντογάν για αμαχητί παράδοση 17/18/35/170+ νησιών και νησίδων του Αιγαίου στους Γιουνάν…

Αλλά και τα πιο εποικοδομητικά ζητήματα της εποχής, τα γεω-οικονομικά, των αγωγών κοκ θα κινδύνευαν να εκτροχιάσουν την συζήτηση: εύκολα θα μετατρέπονταν, αν προχωρήσουν στον πυρήνα των πραγμάτων, σε «πάνε να μοιράσουν το Αιγαίο» (σ’ εμάς) ή «δίνουν την Ανατ. Μεσόγειο εκεί που δεν ανήκει» (σ’ εκείνους).

Μένουν οι συμβολικές κινήσεις. Καθώς όσο κι αν «ανήκομεν εις την Δύσιν», όλα τα εδώ δρώμενα εντάσσονται σ’ εκείνο που η Ευρώπη (πόσο μάλλον η υπερατλαντική δύναμη) βλέπει ως Εγγυς Ανατολή, το συμβολικό παίζει μεγάλο ρόλο, συνεπώς μην τις υποτιμούμε. Αρχικά ήταν η επίσκεψη Τσίπρα να πραγματοποιηθεί στην Πόλη  – προσωπική έδρα ισχύος του Ερντογάν – ύστερα κρίθηκε ότι το επίσημο της διοργάνωσης «επέβαλε» Άγκυρα και Ακ-Σαράϊ. Έτσι όμως, δεν θα γινόταν η επίσκεψη/προσκύνηση/εκτονωτική επαφή (το τελευταίο αφορά σχέσεις Εκκλησίας-κράτους) Τσίπρα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αντ’ αυτής, η ακόμη πιο συμβολική επίσκεψη Έλληνα πολιτικού ηγέτη – πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια – στην Χάλκη όπου και η συνάντηση με Βαρθολομαίο – αλλά και η γνωριμία με τον προαλειφόμενο για μεγάλο μέλλον 50χρονο Μητροπολίτη Προύσσης, υπέρτιμο και έξαρχο Βιθυνίας κ. Ελπιδοφόρο, που οδηγεί τώρα την Σχολή της Χάλκης. Και τούτο αφού ο Πατριάρχης συμπαρακαθήσει στο γεύμα Ερντογάν-Τσίπρα στο Ακ-Σαράι. Αλλά και η – ιδιωτική επίσκεψη, πλην εδώ κι αν οι συμβολισμοί απογειώνονται! – παρουσία Τσίπρα στην ΑγιαΣοφιά, όπου πριν λίγα 24ωρα ισλαμικά εμπνεόμενο πλήθος (περιορισμένο, πλην όχι αμελητέο) έκανε την προσευχή δημόσια, ζητώντας να επανέλθει η χρήση τζαμιού. Θέματα όπως η Χάλκη και το καθεστώς της ΑγιαΣοφιάς, που Τζίμμυ Κάρτερ, Τζώρτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον, Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησαν να κάνουν  να προχωρήσουν, τώρα στην συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα…

Όχι, δεν θα λείψουν οι συμβολισμοί. Και… καλά να ολοκληρωθεί η διήμερη επίσκεψη!