Πτώση των χρηματοδοτήσεων στις νεοφυείς επιχειρήσεις με έδρα την Κίνα

 

Ο προϊστάμενος της Baidu, της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης στην Ασία, αναφέρθηκε πρόσφατα στο “ψύχος” που σαρώνει τη βιομηχανία τεχνολογίας της Κίνας. Οι χρηματοδοτήσεις προς τις νεοσύστατες επιχειρήσεις εκκρεμούν, οι περικοπές θέσεων εργασίας πολλαπλασιάζονται και οι γίγαντες της τεχνολογίας μειώνουν τις παροχές στους εργαζόμενους.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι ότι αυξήθηκαν τα επιχειρηματικά κεφάλαια στην Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σημειώνοντας παγκόσμια πρώτη: 56 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν στην Κίνα σε σύγκριση με 42 δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύθηκαν στην Αμερική, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Preqin. Μάλιστα, μέχρι το φθινόπωρο του 2018 δημιουργήθηκαν 86 νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρόλα αυτά, το τρίτο τρίμηνο του 2018, το jd.com, μια ομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου, ανέφερε ότι η Κίνα σημείωσε την βραδύτερη τριμηνιαία αύξηση εσόδων από το 2014 και ότι επέρχονται συνέπειες. Οι συμφωνίες διαπραγμάτευσης κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου στις νέες επιχειρήσεις μειώθηκαν μαζί με τις χρηματοδoτήσεις από ιδιώτες επενδυτές.

Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα τελευταία έξι τρίμηνα, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας και η χώρα έχασε περίπου 160 δισεκατομμυριούχους στην πτώση του χρηματιστηρίου το 2018.

Ορισμένες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τη λογοκρισία ενώ οι εταιρείες Διαδικτύου πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους για να προσελκύσουν τους χρήστες και τις πηγές εσόδων. Η Karen Chan της τράπεζας Jefferies, αναμένει η αύξηση του online διαφημιστικού προϋπολογισμού της Κίνας να επιβραδυνθεί από 30% τα δύο τελευταία έτη στο 17%.

Οι Baidu, Alibaba και Tencent, καθώς και οι Meituan-Dianping και Xiaomi, ανακοίνωσαν σχέδια αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνουν περικοπή του εργατικού δυναμικού ή μείωση των μισθών. Η Didi Chuxing μείωσε τα μπόνους του προσωπικού ενώ φήμες για απολύσεις κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκρυα: ο Zhihu, ένας ιστότοπος ερωτήσεων και απαντήσεων όπως το Quora, αναφέρθηκε σε απολύσεις 300 εργαζομένων τον Δεκέμβριο ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Zhaopin, οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία του διαδικτύου μειώθηκαν κατά 40%.

Πόσο καιρό θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν τέτοια προβλήματα; Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας ανεβαίνει το 2019.

Οι εταιρείες μονόκεροι της Κίνας θα πρέπει να αναπτυχθούν διαφορετικά στο μέλλον. Πολλοί δεν επεκτείνονται στις συνήθεις βάσεις τους στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Σενζέν, αλλά σε πόλεις δεύτερης βαθμίδας, συμπεριλαμβανομένων των Wuhan, Chengdu και Xi’an, λόγω της ανάγκης μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Αυτές οι χερσαίες πόλεις προσελκύουν ταλαντούχους νέους Κινέζους σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας.

Το Xiaohongshu, ένα δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο για προϊόντα μόδας και ομορφιάς, έκανε τη μετάβαση στο Wuhan το 2017 από τη βάση του στη Σαγκάη. Το μεγαλύτερο γραφείο του είναι τώρα εκεί. Αποτιμήθηκε σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης τον Ιούνιο υπό την ηγεσία του Alibaba. Ο Tao Yun, ο οποίος διαχειρίζεται το Xiaohongshu στο Wuhan, λέει ότι ο χειμερινός χειμώνας σηματοδοτεί ένα ορόσημο: οι νεοσύστατες επιχειρήσεις δεν θα χρειαστούν μόνο “ένα καλό στόρι και μια εξαιρετική ανάπτυξη”, δήλωσε η Tao, αλλά αξιόλογους αριθμούς για να τις υποστηρίξουν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Wang Xing, ο ιδρυτής της Meituan-Dianping δήλωσε ότι “το 2019 ίσως να είναι το χειρότερο έτος της περασμένης δεκαετίας, αλλά θα είναι το καλύτερο από εκείνα που θα έρθουν”. Εάν οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές παραδειγματιστούν από τα σκληρά μαθήματα του χειμώνα, τα σκοτεινά σενάρια μπορούν να μείνουν στο ντουλάπι…

 

Μετάφραση: Ρίτα Θεολόγη