Πως η Ολλανδία μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του Ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα

 

Πολύτιµες εµπειρίες από το µοντέλο ανάπτυξης µιας χώρας-πρότυπο στο Agrifood Traction Tour στην Ολλανδία, 27-30 Αυγούστου 2019


Συνέντευξη με τον κ. Γιάννη Μπαλακάκη, Πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής του AgriBusiness Forum

Το AgriBusiness Forum του 2018 άφησε το στίγµα του ως ένα από τα σηµαντικότερα ραντεβού του αγροδιατροφικού τοµέα. Στο φετινό συνέδριο που θα πραγµατοποιηθεί στις Σέρρες από τις 31 Οκτωβρίου µέχρι τις 2 Νοεµβρίου έχει βάλει ως στόχο να χτίσει πάνω στην επιτυχία αυτή, ανιχνεύοντας αυτήν τη φορά το µέλλον του κλάδου στην ψηφιακή εποχή. Πριν από αυτό, ωστόσο, το AgriBusiness Forum έχει προγραµµατίσει το Agrifood Traction Tour στο Νoord Brabant της Ολλανδίας, µια τετραήµερη επίσκεψη για 27-30 Αυγούστου στην οποία οι συµµετέχοντες θα αντλήσουν µοναδικές εµπειρίες και πολύτιµα διδάγµατα από το µοντέλο γεωργίας µιας χώρας που διεθνώς θεωρείται ως πρότυπο στον τοµέα. Με αφορµή το ταξίδι αυτό, συνομιλήσαμε µε τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννη Μπαλακάκη, ο οποίος παράλληλα µας έδωσε και µια πρώτη γεύση από το AgriBusiness Forum του 2019.

Στο απόλυτα πετυχημένο συνέδριο AgriBusiness Forum του 2018, παρατηρήθηκε η ενεργή συμμετοχή της Ολλανδίας σε 3 από τις 7 συνεδρίες. Εφέτος, βλέπουμε ότι εκτός του συνεδρίου που ετοιμάζετε, έχετε προγραμματίσει και ένα ταξίδι στην Ολλανδία από 27 έως 30 Αυγούστου. Σε τι αφορά το ταξίδι αυτό;

Πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι δικτύωσης και ενημέρωσης στη Νότια Ολλανδία, το οποίο περιλαμβάνει σειρά επισκέψεων και συναντήσεων με οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, με σκοπό την βαθύτερη γνώση για τις μεθόδους καλλιέργειας, διακίνησης εμπορίας και για τις συνέργιες που υιοθετεί η Ολλανδία, η οποία αποτελεί μία κορυφαία χώρα παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο.

Βλέπετε την Ολλανδία χώρα πρότυπο για το ελληνικό μοντέλο γεωργίας;

Φυσικά όχι. Εδαφολογικά και κλιματολογικά, η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό περιβάλλον, ώστε υπό προϋποθέσεις, να μπορέσει να ισοσκελίσει το χάσμα που υπάρχει με άλλες σημαντικές χώρες όπως η Ολλανδία. Ωστόσο δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., η χώρα μας έχει περί τα 5,5 δις € εξαγωγές και 6,5 δις € εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, ενώ η Ολλανδία 91 δις € εξαγωγές και 61 δις € εισαγωγές αντίστοιχα. Συνυπολογίζοντας επίσης ότι η Ολλανδία με έκταση 60% μικρότερη και πληθυσμό 70% περισσότερο από την Ελλάδα επιτυγχάνει τέτοιες θεαματικές επιδόσεις, σηματοδοτεί ότι εμείς πρέπει να δούμε τα πράγματα προσεκτικότερα προκειμένου να εκμεταλλευθούμε τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης του δικού μας αγροτικού τομέα.

Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη από το συγκεκριμένο ταξίδι στην Ολλανδία;

Τα οφέλη είναι πολλαπλά για οποιονδήποτε ασχολείται με τον πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Κατά την άποψη μου, όλες οι οικογενειακές ή μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή αλλού, αντιμετωπίζουν λίγο ή πολύ τις ίδιες προκλήσεις και προβλήματα. Όσες μονάδες επισκεφθούμε στην Ολλανδία έχουν καταφέρει να είναι βιώσιμες και κερδοφόρες εξαιτίας του γεγονότος ότι η συντριπτική πλειοψηφία εστιάζει σε κάποιο ποσοστό στα έσοδα από το δικό τους παραγόμενο προϊόν, με το υπόλοιπο του εσόδου να προέρχεται από υπηρεσίες και συνέργιες με το αγροδιατροφικό οικοσύστημα της γύρω περιοχής. Η κατανόηση αυτού του μοντέλου αποτελεί πολύ βασικό όφελος σε όποιον έρθει στην Ολλανδία. Επιπλέον, η διασύνδεση, οι προσωπικές γνωριμίες και η διερεύνηση συνεργασιών με αντίστοιχες ολλανδικές επιχειρήσεις είναι ένας σημαντικός λόγος. Μην ξεχνάμε ότι και η Ολλανδία εισάγει πληθώρα προϊόντων, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει χαμηλή θέση στις εισαγωγές της χώρας. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ολλανδία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές του αγροδιατροφικού τομέα σε χώρες της Βαλκανικής, πράγμα που η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί προς όφελος των δικών της παραγωγών και επιχειρήσεων.

Σε ποια θέματα εστιάζει το φετινό AgriFood Traction Tour στην Ολλανδία;

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 στοχευμένες επισκέψεις με αντικείμενο την γεωργία ακριβείας στην καλλιέργεια πατάτας, τα φυτώρια, τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες βοτάνων και ντομάτας, τις οργανικές καλλιέργειες φρούτων, την κτηνοτροφία, τα γαλακτοκομικά, την υψηλή τεχνολογία για παραγωγή προϊόντων στον οικιστικό ιστό των σύγχρονων πόλεων, καθώς επίσης 5 σημαντικές παρουσιάσεις από θεσμικούς φορείς για το αγροτικό μοντέλο της χώρας και την συνέργια μεταξύ έρευνας, χρηματοδότησης και αγοράς.

Ποιους αφορά το συγκεκριμένο ταξίδι;

Αφορά παραγωγούς, επιχειρήσεις στην μεταποίηση και διακίνηση προϊόντων, τράπεζες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, ενώσεις παραγωγών, επιμελητήρια και φυσικά σχετικούς φορείς του δημοσίου.

Θα υπάρξουν στο μέλλον παρόμοια ταξίδια αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος;

Ασφαλώς. Να αναφέρω εδώ ότι κάθε AgriFood Traction Tour θα γίνεται μία φορά τον χρόνο, στην ίδια μάλλον περίοδο, ενώ θα γίνεται και σε άλλες επίσης σημαντικές χώρες του αγροδιατροφικού τομέα, και όχι μόνο στην Ολλανδία. Ακόμα να τονίσω ότι επανάληψη του ίδιου προγράμματος δεν προβλέπεται, οπότε οι γνώσεις, επαφές ή εμπειρίες είναι μόνο για όσους συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πάντα ταξίδι.


Τι περιλαμβάνει και πόσο κοστίζει το φετινό AgriFood Traction Tour στην Ολλανδία;

Περιλαμβάνει τα αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη στο Άμστερνταμ με Aegean airlines, 3 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο πολυτελείας, πλήρη διατροφή, μεταφορές – επισκέψεις – συναντήσεις όπως αναφέρονται στο ημερήσιο πρόγραμμα, συνοδό, φόρους διαμονής στην Ολλανδία, έντυπο ενημερωτικό υλικό και ΦΠΑ.

Το δε κόστος συμμετοχής κατ΄άτομο σε δίκλινο δωμάτιο είναι 990€, σε μονόκλινο δωμάτιο 1190€ πλέον των φόρων αεροδρομίων 90€.

Με ποιόν συνεργάζεσθε για το φετινό ταξίδι στο Noord Brabant στην Ολλανδία;

Βασικός μας συνεργάτης είναι ο Οργανισμός Παραγωγών Νοτίου Ολλανδίας LIB/ZLTO, το δε ταξίδι έχει σχεδιασθεί για 35 άτομα μόνο. Λόγω του μικρού μεγέθους του γκρουπ και της υψηλής ζήτησης συμμετοχής, απομένουν λίγες ακόμα διαθέσιμες θέσεις.


Πως γίνονται οι δηλώσεις συμμετοχής;

Στην επίσημη ιστοσελίδα του AgriBusiness Forum www.agribusinessforum.org οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν συνολική πληροφόρηση για το γεγονός, όπου και θα βρουν την φόρμα δήλωσης συμμετοχής. Εναλλακτικά μπορούν μέσω του email abf@geo-routes.com ή τηλεφωνικά στο 2102845980 να έχουν περισσότερη ενημέρωση για το συγκεκριμένο ταξίδι.

Tι σχεδιάζετε για το επόμενο AgriBusiness Forum το 2019;

Το 2ο ετήσιο διεθνές συνέδριο του AgriBusiness Forum έχει θέμα “Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή” και θα διεξαχθεί στις Σέρρες 31/10-2/11/2019. Το συνέδριο αυτό πάντα επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας για την παραγωγή, επεξεργασία και διανομή γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην ψηφιακή εποχή. Φέτος περιλαμβάνει 7 συνεδρίες αιχμής για την γεωργία-κτηνοτροφία ακρίβειας, τις νέες τεχνολογίες, τα logistics, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, την ασφάλεια τροφίμων, τη διασύνδεση επιστήμης-έρευνας και επιχειρήσεων, τον αγροτουρισμό και τις προοπτικές για βιώσιμα και επικερδή αγροδιατροφικά συστήματα.

Ποιο είναι το μυστικό επιτυχίας του AgriBusiness Forum; Το 2018 είχατε ένα πολυσυλλεκτικό ακροατήριο από 230 συνέδρους, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 90% το αξιολόγησαν ως γεγονός-σταθμό για την αγροτεχνολογία.

Είναι τιμή μας να λαμβάνουμε αυτή την αξιολόγηση από ένα ομολογουμένως πολυσυλλεκτικό και απαιτητικό ακροατήριο. Το AgriBusiness Forum χτίστηκε με την φιλοσοφία να αποτελεί κόμβο δικτύωσης, προώθησης συνεργασιών και διατομεακής ενημέρωσης, να φιλοξενεί στις συνεδρίες του ως ομιλητές τα πλέον διακεκριμένα στελέχη της διεθνούς, ευρωπαϊκής και ελληνικής γεωργίας, και να συγκεντρώνει συνέδρους υψηλού επιπέδου από καινοτόμες & νεοφυείς επιχειρήσεις, αγρότες, παραγωγούς, τράπεζες, πανεπιστήμια και φορείς του ιδιωτικού & δημοσίου τομέα.

Η επιτυχία κατέστη δυνατή λόγω της ολοκληρωμένου προγράμματος και του εμπεριστατωμένου περιεχομένου σε θέματα αγροτεχνολογίας, του διαλόγου και της επικοινωνίας μεταξύ ομιλητών και συνέδρων, των πολύ υψηλών στάνταρντ του συνεδρίου και το σημαντικότερο ότι μπόρεσε να συνδέσει 5 ενότητες αιχμής σε ένα ενιαίο γεγονός: την εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, τον διαγωνισμό καινοτομίας, το συνέδριο καθαυτό, την επίσκεψη πεδίου και τις πολλαπλές ευκαιρίες δικτύωσης.

Ποιο είναι το πρόγραμμα του φετινού AgriFood Traction Tour στην Ολλανδία;

Τρίτη, 27/8/2019: πτήση για Άμστερνταμ, μεταφορά στην Αϊντχόβεν
Πτήση για Άμστερνταμ με Aegean Airlines και μεταφορά οδικώς στην Αϊντχόβεν

Τετάρτη, 28/8/2019: επισκέψεις-συναντήσεις στο Noord-Brabant (1)

 • Επίσκεψη στο Agrifoodplaza στο ‘s-Hertogenbosch, την έδρα του Οργανισμού Παραγωγών Νοτίου Ολλανδίας και χώρος δικτύωσης για καινοτόμες επιχειρήσεις και οργανισμούς του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής, όπου θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Κυβέρνησης του Noord Brabant, του Οργανισμού Παραγωγών Νοτίου Ολλανδίας, την Rabobank (αγροσυνεταιριστική τράπεζα Ολλανδίας), το HAS University (Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών με ειδίκευση στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την τεχνολογία τροφίμων και το περιβάλλον). Σειρά έχουν επισκέψεις πεδίου στους:
 •  De Kruidenaer, που παράγει 30 είδη φρέσκων βοτάνων υψηλής ποιότητας σε θερμοκήπια, σήραγγες και σε ανοιχτό έδαφος.
 • Natuurlijk Tomaat, που το 2015 ξεκίνησε την παραγωγή σε θερμοκήπια 4 ειδών βιολογικής ντομάτας (ντοματίνια, μαντζάνο, κοκτέιλ, ρομά) και που δημιουργεί επίσης σάλτσες για σούπες και ζυμαρικά, μαρμελάδα ντομάτας και τσούτνι.
 • Van der Meijden, που αφορά σε καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής χοιριδίων ανώτερης ποιότητας από 1000 χοιρομάνες και που δημιούργησε κέντρο κατάρτισης για την εκμετάλλευση χοιροειδών, για όσους αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής τους διαδικασίας.

Πέμπτη, 29/8/2019: επισκέψεις-συναντήσεις στο Noord-Brabant (2)

 • Επίσκεψη στο Campus Υψηλής Τεχνολογίας της Αϊντχόβεν, το πιο καινοτόμο τετρ. χλμ. της  Ευρώπης που στεγάζει 12.000 ερευνητές & προγραμματιστές, 185 εταιρείες & ινστιτούτα και επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Εταιρείες όπως η  Philips, NXP, TomTom, Shimano, Signify, IBM, Intel κά είναι εκεί για να πετύχουν ταχύτερη και στοχευμένη καινοτομία στην υγεία, ενέργεια και στα συστήματα ευφυών πόλεων για τους πελάτες τους. Ακολουθούν επισκέψεις στους:
 • Signify GrowWise Research Center (Philips) που αναπτύσσει με φωτισμούς LED την παραγωγή αγροτικών προϊόντων μέσα σε πόλεις.
 • Van den Borne που με συστήματα γεωργίας ακριβείας καλλιεργεί 550 εκτάρια πατάτας, 50 εκτάρια ζαχαρότευτλων και 300 εκτάρια αραβοσίτου, ενώ για καινοτόμους παραγωγούς διαθέτει «εργαστήριο κατάρτισης εδάφους».
 • αγρόκτημα γαλακτοπαραγωγής De Ruurhoeve, με 80 αγελάδες Holstein-Friesian παραγωγής γάλακτος,  παραγωγή τυριών υψηλής ποιότητας και βιωματικά εργαστήρια σε επισκέπτες.
 • φυτώρια Van den Berk όπου σε 500 εκτάρια γης ειδικεύονται στην καλλιέργεια και προμήθεια 1600 ειδών δέντρων, έχοντας εξαγωγές σε 35 χώρες.
 • Philips Fruitgarden που στα 12 εκτάρια του αγροκτήματος καλλιεργούνται βιολογικά φρούτα, μήλα, αχλάδια και δαμάσκηνα, με ένα επίσης σύγχρονο χώρο δοκιμής φρέσκων pancakes,

Παρασκευή, 30/8/2019: Αϊντχόβεν-Άμστερνταμ, πτήση επιστροφής

 • Επίσκεψη στη ζυθοποιία Bavaria την 2η αρχαιότερη οικογενειακή επιχείρηση στην Ολλανδία, με μπύρες που χρονολογούνται από το 1719 και που κατάφερε να αποκτήσει ηγετική θέση σε εξειδικευμένες αγορές, όντας ο εμπνευστής και δημιουργός μπύρας χωρίς αλκοόλ, επενδυτής στη μοναστηριακή μπύρα La Trappe Trappist κά.
 • Επιστροφή στο Άμστερνταμ και πτήση για Αθήνα/Θεσσαλονίκη


Να σημειωθεί ότι ο κος Παπαγιαννίδης θα είναι συντονιστής συνεδρίας στο AgriBusiness Forum 2019, ο οποίος θα μεταφέρει τις εμπειρίες του από αυτό με την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου