Πώς θα γίνετε πιο παραγωγικοί;

 

Αν υπάρχει μια φράση που ορίζει τον σύγχρονο επαγγελματία είναι η προσπάθεια, η αποτυχία και η ανάγκη να πετύχει περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Χρειάστηκαν έξι λεπτά για να γραφτεί αυτή η πρόταση καθώς εν τω μεταξύ ο γράφων άνοιξες τέσσερις νέες καρτέλες, συμπεριλαμβανομένης μιας ενδιαφέρουσας μελέτης του Χάρβαρντ για το πώς η αδυναμία μας να επικεντρωθούμε μας βλάπτει.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να γίνετε πιο παραγωγικοί χωρίς να θυσιάσετε το επόμενο μεσημεριανό σας γεύμα:

1. Επικεντρωθείτε στον μακροπρόθεσμο στόχο σας
Ο Thomas Schelling, “δημιουργός” της συμπεριφορικής οικονομίας, ενθάρρυνε τους αναγνώστες του να σκεφτούν τους εαυτούς τους ως δύο πρόσωπα: αυτό του παρόντος που ασθενεί και αυτό του μέλλοντος. Ο σημερινός εαυτός μας είναι σαν ένας αρουραίος σε έναν λαβύρινθο: τρέχει σε τυχαίες κατευθύνσεις ή οπουδήποτε μυρίζει τροφή, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη μεγαλύτερη εικόνα. Το τέχνασμα για καλύτερες αποφάσεις για τη ζωή, λέει ο Schelling, είναι να τοποθετήσετε τον σημερινό εαυτό σας σε έναν προσεκτικά δομημένο λαβύρινθο, διοχετεύοντας τις πρωταρχικές, παρορμητικές ενέργειές σας προς αναπόφευκτα καλά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, εάν ο σημερινός εαυτός σας έχει να επιλέξει μεταξύ της σύνταξης μιας αναφοράς και της περιήγησης στο διαδίκτυο, θα επιλέξει αναπόφευκτα τους πειρασμούς του διαδικτύου. Ο Schelling λέει ότι το λογικό για τον μελλοντικό εαυτό να τραβήξει το ρούτερ από την πρίζα έτσι ώστε ο σημερινός να μην έχει διαδίκτυο για να τον αποσπάσει. Ομοίως, εφαρμογές όπως το Beeminder και το Stickk αφήνουν τον μελλοντικό εαυτό σας να δημιουργήσει “συμβάσεις δέσμευσης”, οι οποίες θα ασκήσουν πιέσεις στον σημερινός εαυτό σας ώστε να επιτύχετε τους βαθύτερους στόχους σας.

2. Θυμηθείτε την Αρχή του Pareto
Σύμφωνα με την Αρχή του Pareto το 20% του έργου σας παράγει πάντα το 80% των αποτελεσμάτων. Η γενική ιδέα της αρχής είναι ότι αν ασχοληθείτε με το σημαντικότερο τμήμα του έργου που θα φέρει τα περισσότερα από τα αποτελέσματα τότε θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, είναι εύκολο να διπλασιάσετε το έργο κατά το ήμισυ του χρόνου κάνοντας το 20% της εργασίας για δυόμισι διαφορετικά έργα και έτσι να απολαύσετε το 200% της παραγωγής σας πέρα ​​από το 50% των ωρών.

3. Παραδειγματιστείτε από τη σκληρή δουλειά των άλλων
Έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο στον πολιτισμό όπου ανεξάρτητα από το πόσο περίεργο, σκοτεινό ή άσκοπο είναι αυτό προσπαθείτε να κάνετε, κάποιος εκεί έξω το έχει ήδη δοκιμάσει. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η τεχνολογία μας έδωσε τα μέσα για να το πετύχουμε. Ενενήντα τοις εκατό της δυστυχίας του πολιτισμού μας θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι άνθρωποι εφάρμοζαν στα υπάρχοντα προβλήματα ήδη δοκιμασμένες λύσεις.

4. Κατανοήστε το πραγματικό κόστος του χαμένου χρόνου
Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι ο συνεχόμενος ύπνος για επτά ώρες είναι πολύ καλύτερος από τον διακεκομένο ύπνο. Με παρόμοιο τρόπο, η δουλειά για 30 λεπτά, η διακοπή από έναν ενοχλητικό συνάδελφο και στη συνέχεια η εργασία για άλλα 40 λεπτά δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο καλή όσο μια αδιάκοπη εργασία 70 λεπτών. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους αυτό συμβαίνει. Πρώτον, ορισμένοι τύποι εργασιών συνεπάγονται σταθερό κόστος εκκίνησης: χρειάζεται αρκετός χρόνος για να ξεκινήσει μια νέα περίοδος, ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει η συνεδρία. Δεύτερον, ορισμένες μορφές εργασίας έχουν μη γραμμικές σχέσεις μεταξύ χρόνου και παραγωγικότητας.

5. Χρησιμοποιήστε εργασίες για να αποφύγετε την εργασία
Ο John Perry, φιλόσοφος του Στάνφορντ, έγραψε ένα από τα λίγα καλά πράγματα που γράφτηκαν ποτέ για την αναβλητικότητα: “Ο αναβλητικός τύπος μπορεί να παρακινηθεί να κάνει δύσκολα, έγκαιρα και σημαντικά καθήκοντα, εφόσον τα καθήκοντα αυτά είναι ένας τρόπος να μην κάνει κάτι πιο σημαντικό. Η αποτυχία πρέπει να έχει σαφείς αλλά παραπλανητικές προθεσμίες και να έχει υψηλή αλλά παράλογη σημασία. Όπως ακριβώς ένας πατέρας πρότυπο: ποτέ δεν θα ανταποκριθείτε στις προσδοκίες του, αλλά οι μάταιες προσπάθειές σας να τον εντυπωσιάσετε θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να είναι αρκετά καρποφόρες.”

6. Βρείτε μια δουλειά που πραγματικά σας αρέσει
Ίσως ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο δύσκολο να φέρουμε αποτελεσματικά κάτι εις πέρας είναι ότι τα περισσότερα από όσα κάνουμε απλώς δεν τα θεωρούμε ουσιαστικά. Ίσως όλα τα τεχνάσματα παραγωγικότητας εκεί έξω τελικά να χάνουν στα σημεία: αποφεύγουμε τη δουλειά μας επειδή η δουλειά μας είναι άσκοπη. “Επιλέξτε μια δουλειά που αγαπάτε και ποτέ δεν θα χρειαστεί να εργάζεστε μια μέρα στη ζωή σας”, όπως είπε ο Μαρκ Τουέιν. Ή ο Κομφούκιος. Ή ίσως κανείς από τους δύο. Θα έψαχνα την απάντηση στη google, αλλά ο μελλοντικός εαυτός μου έχει βγάλει το ρούτερ από την πρίζα…

Μετάφραση: Ρίτα Θεολόγη