Πώς συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις

 

Δημήτρης Παπούλιας, Πώς συντελούνται οι μεταρρυθμίσεις
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2019, σελίδες: 256, τιμή: 15,90 ευρώ

 

Η ίδια η λέξη «μεταρρυθμίσεις», πολύ περισσότερο η πολιτική λειτουργία της έννοιας, είναι απ’ εκείνες που έχουν κακοπαθήσει περισσότερο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Όχι δε μόνον τη δεκαετία της κρίσης όπου, μαζί και με τα Μνημόνια, προσέλαβε θέση ευθέως αρνητική στο φαντασιακό της κοινής γνώμης, αλλά και πολύ νωρίτερα.

Ο Δημήτρης Παπούλιας, που δεν έχει απλώς διδάξει αλλά κυρίως έχει περγαμηνές δράσης και εφαρμογής μεταρρυθμιστικών προσπαθειών (από Γ.Γ. ΔΕΚΟ μέχρι διοικητής ΟΤΕ και ΔΕΗ), ενώ συνέπλευσε με τον ΟΠΕΚ και την πρωθυπουργική θητεία του Κώστα Σημίτη, έρχεται στο βιβλίο αυτό να δει και να φωτίσει το πώς οικοδομείται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια οσάκις αυτή αποφασιστεί. Πώς αναζητείται η εμπειρία αλλά και πώς προσαρμόζεται στην (εκάστοτε) πραγματικότητα. Πώς «διαβάζεται» η πολυπλοκότητα των καταστάσεων και πώς προσλαμβάνεται η επιχειρηματική διάσταση. Πώς στήνεται το πάζλ κράτους, δημόσιας διοίκησης, κυβέρνησης/κυβερνήσεων, επιχειρηματικών μονάδων, σχέσεων με τους ανθρώπους. Πώς σχεδιάζεται, πώς στηρίζεται και συνεχώς προσαρμόζεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Πώς αξιολογείται.

Όλο το βιβλίο, όλη η προσπάθεια του Δημήτρη Παπούλια να ξεκλειδώσει τη συζήτηση περί μεταρρυθμίσεων, είναι μια αγωνιώδης απόπειρα να διαψεύσει την αρχική του πρόταση: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι κάτι που ελάχιστοι πιστεύουν ότι μπορεί κάποτε να επέλθει στην ελληνική πραγματικότητα». Εγχείρημα κατεξοχήν πολιτικό, όσο κι αν τα προαπαιτούμενα είναι τεχνοκρατικά – με θεωρητική ρίζα.