Ριπές ανέμου αποσταθεροποίησης

 

Ριπές ανέμου αποσταθεροποίησης ανά τον κόσμο: πάγια η κατάσταση στην μεθόριο Τουρκίας-Συρίας εδώ και μέρες, όμως ήδη προστίθεται γενικευμένη αναταραχή στον Λίβανο. στην άλλη άκρια του κόσμου, ανάφλεξη στην λησμονημένη Χιλή. στην Βαρκελώνη/στην Καταλωνία τα πράγματα αρχίζουν και πάλι να ξεφεύγουν. ακόμη και στην γειτονική Βόρεια Μακεδονία υπάρχει μια φάση αποσταθεροποίησης μαζί και με Αλβανία.

Στην διπλανή μας Εγγύς Ανατολή, εκεί δηλαδή που μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες –  στον Μεσοπόλεμο – εντασσόταν και η Ελλάδα από το διεθνές σύστημα, η αποσταθεροποίηση που φέρνει εν ονόματι της αποκατάστασής της… δικής της σταθερότητας η Τουρκία αρχίζει να προβληματίζει σοβαρά ανά τον κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά λεγόταν στην Κορυφή των Βρυξελλών, είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι θεωρείται ελπίδα συγκράτησης! Στην περιοχή, οι ισορροπίες αλλάζουν ριζικά.

Η υπόθεση του Λιβάνου, μιας χώρας που εδώ και δεκαετίες είχε πάψει να λειτουργεί ως εστία ανάφλεξης χωρίς όμως να πάψει και να σιγοβράζει, έχει διαφορετικά γνωρίσματα. Μια κοινωνία ηττημένη από τις συνεχείς δονήσεις μέχρι και ανοιχτό πόλεμο, από τους σεχταρισμούς, από την δυναμική παρουσία ξένων δυνάμεων, τώρα βρίσκεται σε αναταραχή εναντίον της ίδιας της άρχουσας τάξης της (και της φορολογίας). Η εξεγερτικότητα των Λιβανέζων είχε κάτι το ιδιαίτερο αυτή την φορά – μέχρι και πυροτεχνήματα αντί για μολότωφ… – ενώ και τα αιτήματα, να μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των αξιωματούχων και να συνεισφέρουν οι Τράπεζες στην φορολογία ώστε να μην χρειαστεί άλλο στράγγισμα των νοικοκυριών, σε κάνουν να σκέφτεσαι.

Κυριολεκτικά στο άλλο άκρο του πλανήτη, οι ταραχές στην Χιλή – μετά από αύξηση των εισιτηρίων του Μετρό, αλλά και των καυσίμων – λαμβάνουν την έκταση κύματος ανά την χώρα, με εκκίνηση από το Σαντιάγκο. Υποφώσκει άρνηση των πολιτών να δεχθούν την κανονικότητα που τους έχει επιβληθεί εδώ και χρόνια, αλλά και ταυτόχρονη εξέγερση των φτωχότερων στρωμάτων και της όποιας μέσης τάξης…

Στην Βαρκελώνη, ανοίγει ένας νέος γύρος αναταραχής με μισό εκατομμύριο ανθρώπων στους δρόμους. Οι Καταλανοί αυτονομιστές είναι φανερό ότι δεν έχουν κάνει πίσω, ενώ το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν μπόρεσε – και πάλι – να συγκρατήσει την κατάσταση και η Guardia Civil/η Πολιτοφυλακή κινδυνεύει να χρειαστεί να αναλάβει ρόλο στα επεισόδια που πυροδότησε η συνεχιζόμενη φυλάκιση των αυτονομιστών ηγετών, δείχνει ότι ακόμη και ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας (έτσι ξεκίνησε αυτός ο γύρος) μπορούν να εκτραπούν με μερικές δεκάδες ακτιβιστών.

Τέλος, η χαρακτηριστικά «Ευρωπαϊκή» άρνηση Γαλλίας – με λίγην Ολλανδία και Δανία στο φόντο – να δεχθούν έστω και τυπική ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία ανοίγει –(στην Β. Μακεδονία) ή/και επιτείνει (στην Αλβανία) τις συνθήκες αποσταθεροποίησης. Οι πρόωρες εκλογές που προέκρινε η Κυβέρνηση Ζάεφ για την άνοιξη – με ομόφωνη παραδοχή, ωστόσο, των αρχηγών των κομμάτων ότι «η Ευρωατλαντική ολοκλήρωση αποτελεί στην σταθερή προτεραιότητα» – δημιουργούν νέο πεδίο αντιπαράθεσης. (Εν τω μεταξύ, ενδεχόμενη επικράτηση του VMRO-DPMNE αντί των Σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ δημιουργεί σ’ εμάς ερωτηματικά για το τι θα σήμαινε εκ νέου «άνοιγμα» της Συμφωνίας των Πρεσπών).