ΣΕΒ προς κυβέρνηση: Μην το κάνεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ

 

“μαξιμαλιστική” η πολιτική του 2019 για τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων

Να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησε σε ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, ζητά ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση, καθώς “μια επανάληψη της μαξιμαλιστικής πολιτικής του 2019 θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία”. Κατά τα άλλα, το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ επικροτεί την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και αποπνέει αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.

Χαρακτηριστικά. σημειώνεται ότι “η οικονομική πολιτική, σταδιακά αλλά σταθερά, αποκτά όλο και ευρύτερη αναπτυξιακή διάσταση, προς την κατεύθυνση ενός πιο εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου”, καθώς και ότι “η δρομολογηθείσα μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, και ιδίως η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η επιδιωκόμενη αύξηση του δημοσιονομικού χώρου με συμφωνημένη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος – στόχου κατά 1 έως 1,5 π.μ. του ΑΕΠ, είναι πολιτικές προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Οι αναλυτές του ΣΕΒ παραδέχονται ότι η πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις είχε θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη: “Η οικονομία ωφελήθηκε από την επιτάχυνση της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών (+4,7% στο 9μηνο του 2019 σε τρέχουσες τιμές έναντι +2,9% στο 9μηνο του 2018)”, στην οποία “συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, οι αμοιβές των μισθωτών (+2,7 π.μ.) και οι συντάξεις (+1,1 π.μ.), παρά την αύξηση των φόρων και κοινωνικών εισφορών (-1 π.μ.)”. Πλην όμως σπεύδουν να επισημάνουν ότι “οι αυξήσεις αυτές στα εισοδήματα δεν είναι βιώσιμες καθώς βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την στασιμότητα της παραγωγικότητας στην οικονομία, με την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία ανά ώρα εργασίας να μειώνεται κατά -0,2% στο 9μηνο του 2019 έναντι αύξησης κατά +0,1% στο 9μηνο του 2018”. Θεωρείται, δε, απαραίτητο “το 2020 να επιταχυνθούν κατά προτεραιότητα οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η παραγωγικότητα για να καταγράψει η οικονομία τους αναμενόμενους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης” και προτείνεται “να επιδειχθεί σύνεση από την πολιτεία στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2020”.