Σε τι (δεν) χρησιμεύει ένα ντιμπέιτ

 

Για να είμαστε ειλικρινείς, εκείνο που θα τείναμε να κρατήσουμε από το χλωμό εκείνο χθεσινό ντιμπέιτ των εννέα υποψηφίων για την ηγεσία «του χώρου» της ΚεντροΑριστεράς είναι η σοφία όσων δεν προσήλθαν στο γύμνασμα: της Άννας Διαμαντοπούλου της Ώρας Αποφάσεων ή του Αλέκου Παπαδόπουλου της Δημοκρατικής Ευθύνης! Για να μην πούμε τίποτε για την πικρή σοφία του Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος μετεξελίσσεται σε Σοφό Ερημίτη του Βουνού, ή για την απόσυρση από τον επηρεασμό καν των εξελίξεων των δυο διατελεσάντων Πρωθυπουργών: ΓΑΠ και Κώστα Σημίτη.

Ο λόγος για το άνευρο, γεμάτο αναμενόμενα και κενά απαντήσεων ουσίας ντιμπέιτ στην χθεσινή ΕΡΤ. Όπου για μιαν ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι ο μεγάλος αριθμός των συζητητών και η εγγενής αποφυγή του κινδύνου από μέρους τους «σκοτώνει» το ενδιαφέρον.

Επί της ουσίας, τώρα: Μόνον ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε την επιλογή να ανακινήσει με ερώτησή του ζήτημα αιχμής: αν το μετά-την-εκλογή-ηγεσίας θα οδηγήσει σε αληθινό ενιαίο φορέα. Και έλαβε την εξόχως προσγειωτική απάντηση, ότι οι δύο που «έχουν στην τσέπη κοινοβουλευτικό κόμμα» – η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης – δεν θα αφήσουν να τους φύγει αυτή η βάση εξουσίας. Με λογική εκμετάλλευσης των προνομίων που δίνει η κοινοβουλευτική παρουσία (δυο αρχηγοί μιλούν στην Βουλή, δυο επιχορηγήσεις κοκ) ωθούν προς την κατεύθυνση πολυκομματικού μορφώματος.

Όσον αφορά το ακόμη πιο καίριο ζήτημα των συνεργασιών: «οι άλλοι θα αποφασίσουν αν θα συνεργασθούν μαζί μας» κατά Καμίνη. «πρώτα θα μιλήσει ο Ελληνικός λαός» κατά Φ. Γεννηματά. «δεν θα εγκλωβισθούμε σε διαδικασίες προτίμησης ή απόρριψης» κατά Γ. Μανιάτη.

Αν λοιπόν εξαιρέσει κανείς τον Σταύρο Θεοδωράκη που με το εύρημα της αποκήρυξης του τέρατος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ με τα δυο κεφάλια, με το οποίο δεν νοείται συνεργασία ή πάλι την τοποθέτηση Ραγκούση κατά ψήφου εμπιστοσύνης σε Κυβέρνηση Μητσοτάκη (και, από τους «μικρούς», την στάση Δημ. Τζιώτη «δεν έχουμε σχέση με την Δεξιά»), οι υπόλοιποι φόρτωσαν στον ψηφοφόρο την ευθύνη της ουσιαστικότερης επιλογής.

Προς τι λοιπόν το ντιμπέιτ;