Σταχυολογώντας από το Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου

 

Για μιαν ακόμη χρονιά, στο ιδιαίτερο σκηνικό του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» το Οικονομικό Επιμελητήριο οργάνωσε ένα ολοήμερο Συνέδριο για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Θέμα του: «Επενδύσεις, τραπεζικός τομέας και πρόσβαση στην αγορά».

Η εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνου Κόλλια – ο οποίος δικαίως χαιρέτισε το γεγονός ότι αυτή η διεθνής διοργάνωση έφθασε την τρίτη επέτειό της, κάθε χρονιά διευρυνόμενη – δέχθηκε μεν την εκτίμηση ότι η πορεία της οικονομίας βρίσκεται σε ανοδική τροχιά/αναπτυξιακή λογική, όμως θεώρησε ότι η «μετάβαση σε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Την αναζήτηση ακριβώς της ανάγκης για πολύπλευρη στήριξη της επιχειρηματικότητας επιδιώκουν να αναδείξουν αυτού του είδους οι διοργανώσεις ευαισθητοποίησης του ΟΕΕ.

«Απαντώντας» κατά κάποιον τρόπο στον αμφιτρύωνα, ο Γιάννης Δραγασάκης – από μέρους και του Πρωθυπουργού: ήταν μέσα στην ταραχώδη αναμέτρηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή… – έδωσε έμφαση στο ότι βρισκόμαστε πλέον σε μεταΜνημονιακή φάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βαθμούς ελευθερίας στην οικονομική πολιτική. Δεν έχασε όμως και την ευκαιρία να σηκώσει κατά κάποιον τρόπο το γάντι της πολιτικής/δημόσιας συζήτησης περί υπερφορολόγησης για να. πει ότι «ενώ υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δικαιούνται να μιλούν για υπερφορολόγηση, για άλλες υπάρχει υπερφορολόγηση». Το φορολογικό, σε μιαν άλλη πτυχή του, σήκωσε αργότερα ο – επικεφαλής των αυριανών Ευρωβουλευτών της ΝΔ… – Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όταν απεύθυνε έκκληση για «ενοποίηση των φορολογικών συντελεστών [σε επίπεδο ΕΕ], αλλιώς δεν θα έχουμε την Ευρώπη που θέλουμε».

Όμως, από των βασικών ομιλητών την συνεισφορά, θα ήταν σφάλμα να μην κρατήσει κανείς την διεξοδική και ιδιαίτερα θετική τοποθέτηση του Αμερικανού πρέσβεως Geoffrey Pyatt, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις θετικές κινήσεις και τα επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Η διατύπωσή του, αφού βέβαια επεσήμανε την ανάγκη να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη, ότι «η Αμερική επενδύει ισχυρά στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας» καταγράφηκε απ’ όλους.  Ο έπαινός του ήταν πολύπλευρος: το “I commend Greece” και το “I applaud Greece” ακούστηκε για πολλές πρωτοβουλίες, από την προσέλευση στις νέες τεχνολογίες μέχρι την αγροτική καινοτομία, από τα ενεργειακά μέχρι (αναμενόμενο) την «γενναία και προνοητική στάση με την Συμφωνία των Πρεσπών».

Την σύνδεση με την τοποθέτηση Pyatt δεν απέφυγε – κι ας έφθασε όταν πλέον η τοποθέτηση του Αμερικανού Πρέσβεως είχε τελειώσει, μάλιστα μεσολάβησαν και μερικά λεπτά αμήχανης σιωπής στην αίθουσα – ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος είχε επιλεγεί να τοποθετηθεί στα πλαίσια συνομιλίας επί σκηνής με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, εκδοχή αρκετά ζωντανή όπως απεδείχθη. Σημειωτέον ότι η πρώτη ερώτηση Παπαδημητρίου, το πρωί της ημέρας που ακολούθησε την υψηλών τόνων κόντρα στην Βουλή, ήταν «αν επαναλαμβανόταν η συζήτηση στην Βουλή, τι δεν θα κάνατε/λέγατε;» Ο Κυριάκος σήκωσε το γάντι, επεξήγησε την δική του έντονη τοποθέτηση, είπε ότι δεν θα άλλαζε συνολικά την στάση του αλλά… διεφάνη ήδη η προσγείωση των τόνων που ακολούθησε τις επόμενες μέρες. Κατά τα άλλα, η τοποθέτηση Μητσοτάκη περιέλαβε πολλά στοιχεία από την σχεδιαζόμενη φορολογική πολιτική ελαφρύνσεων και την μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Όπως όμως ήδη σημειώσαμε, δεν παρέλειψε να «απαντήσει» στον J. Pyatt επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. ανέκαθεν διατηρεί στενές, θετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ…

Όμως, επειδή αυτή η διοργάνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου θεωρούμε ότι είχε πολύ περισσότερο περιεχόμενο απ’ όσο καλύφθηκε, θα επανέλθουμε και αύριο.