Σταχυολογώντας από το Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου (συνέχεια)

 

Συνεχίζουμε σήμερα την παρουσίαση ενός απανθίσματος από το Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου που ως θεματολογία είχε επιλέξει φέτος «Επενδύσεις, τραπεζικός τομέας και πρόσβαση στην αγορά».

Στο εξειδικευμένο κοινό της διοργάνωσης, ήταν φανερό ότι η προσδοκία για τις τοποθετήσεις του ευρύτερου αστερισμού προσώπων που είχαν αναλάβει να καλύψουν το θέμα του τραπεζικού τομέα αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και φέτος, ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θόδωρος Μητράκος προσέχθηκε πολύ όταν είπε μεν τον καλό του λόγο για τους ρυθμούς με τους οποίους αντιμετωπίζεται «η μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομία, που είναι η μείωση των NPLs», όμως ακόμη περισσότερο όταν κατέθεσε την ατάκα «μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, να έχουμε ξεμπερδέψει με το απόθεμα των κόκκινων δανείων».

Αν αυτή ήταν η τοποθέτηση της ρυθμιστικής αρχής, η αντίστοιχη του Martin Czurda, του ΤΧΣ δεν μπορούσε παρά να δώσει την αναμενόμενη διαβεβαίωση για σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά – πέρα από την συμπαράταξη με την ανάγκη μείωσης του ποσοστού των NPLs – το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι στάθηκε αρκετά στην ανάγκη επαναφοράς των τραπεζών στον αληθινό ρόλο τους: των τροφοδοτών της οικονομίας με δάνεια. (Η τοποθέτηση Czurda, εδώ, αντανάκλαση της στάσης Φρανκφούρτης στην πρόσφατη εκεί επίσκεψη των Ελλήνων τραπεζιτών). Οι τέσσερεις εκπρόσωποι των συστημικών – Καραβίας, Θεοδωρίδης, Μεγάλου, Μιχαηλίδης – δεν απέκλιναν ιδιαίτερα από αυτά τα βασικά πλαίσια, έχοντας επισημάνει την σημασία της επανόδου των καταθέσεων (Καραβίας), την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (Μεγάλου), αλλά και την δειλή – ακόμη – ζήτηση δανείων από τον ιδιωτικό τομέα (Θεοδωρίδη).

Τέλος, άμα σταθεί κανείς στην ματιά των «ξένων», που όμως έχουν εξοικειωθεί με το Ελληνικό ζήτημα, τα νερά τάραξε κάπως ο Peter Dolman του ΔΝΤ ο οποίος – έμμεσα – επανέφερε το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου (με την πάγια λογική του Ταμείου, για επέκταση της φορολογικής βάσης…) θεωρώντας ότι η Κυβέρνηση «κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση». Ενώ ο Zsolt Darvas του Ινστιτούτου Bruegel έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων στο μέτωπο των επενδύσεων – ειδικά μετά την περσινή υποχώρησή τους. Ακόμη κι αν φέτος επαληθευθεί η προσδοκώμενη βελτίωση, «αργά ή γρήγορα, η χώρα θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα».