Στην 84η ΔΕΘ τα χίλια πρόσωπα της Ινδίας

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Ioύλιος 2019, τ. 984
ΔΕΘ 2019 του Κώστα Μπλιάτκα

Πολλά από τα χίλια πρόσωπα της νέας Ινδίας, και κυρίως αυτό των νέων τεχνολογιών, του πολιτισμού, της εμπορικής και επιχειρηματικής της εξωστρέφειας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μία ακόµη οικονοµική και επενδυτική υπερδύναµη, την Ινδία, που αποτελεί και µία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσµου, προσελκύει η ΔΕΘ ως τιµώµενη χώρα για τη διοργάνωση του 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 7 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Ινδία παίρνει τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ, οι οποίες ως τιμώμενη χώρα του 2018 στη ΔΕΘ έκλεψαν την παράσταση με εντυπωσιακές συμμετοχές μεγάλων κολοσσών του επιχειρείν και της υψηλής τεχνολογίας.

Η «New India» έρχεται φέτος να προσθέσει το δικό της στίγµα στο σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας.

Η σύσφιγξη των οικονοµικών, εµπορικών, επενδυτικών, αλλά και πολιτιστικών επαφών ανάµεσα στην Ελλάδα και την Ινδία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συµµετοχής της ως τιµώµενης χώρας στην 84η ΔΕΘ.

Η υψηλή τεχνολογία, η καινοτοµία, η γεωργία και ο τουρισµός αποτελούν ορισµένους από τους τοµείς κοινού ενδιαφέροντος ανάµεσα στις δύο χώρες και στο πλαίσιο αυτό ινδικές επιχειρήσεις και φορείς θα συµµετάσχουν στην 84η ΔΕΘ και θα πραγµατοποιήσουν επαφές µε αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις.

«Δέκα χρόνια µετά την προηγούμενη συµµετοχή της Ινδίας ως τιµώµενης χώρας στην ΔΕΘ, και ενώ το διεθνές τεχνολογικό και εμπορικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά, οι µακρές ιστορικές και πολιτισµικές σχέσεις ανάµεσα στις δύο χώρες, αλλά και οι διµερείς εµπορικές και επενδυτικές σχέσεις, θα γνωρίσουν νέα µεγάλη ώθηση», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας.

«Είναι μια ευκαιρία», συμπληρώνει ο ίδιος, «να αξιοποιηθούν οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Η συμμετοχή της Ινδίας θα δώσει τη δυνατότητα για σύσφιγξη των οικονομικών, εμπορικών, επενδυτικών, αλλά και πολιτιστικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία».

Στην τελευταία επίσκεψή τους στην Ινδία τον Μάιο του 2019 τόσο ο Τάσος Τζήκας όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης είχαν πολύωρες συζητήσεις με στελέχη του Υπουργείου Εμπορίου και του Χρηματιστηρίου, διαπιστώνοντας τη δυνατότητα για αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε τομείς όπως η γεωργία και ο τουρισμός.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, που χτίζονται εδώ και καιρό, άνοιξαν για τα καλά μετά την πρόσφατη επίσκεψη της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo στην Ινδία, η οποία ακολουθήθηκε από την έλευση στη Θεσσαλονίκη και στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο στελεχών του India Trade Promotion Organisation (ITPO), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της ινδικής παρουσίας στην 84η ΔΕΘ.

Οι πρόδρομες εκδηλώσεις που προετοιμάζονται ενόψει της Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου και οι οποίες θα εξελίσσονται κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού, με κορύφωση την 84η ΔΕΘ, θα είναι αντιπροσωπευτικές του πολιτισμού, της ιστορίας, του κινηματογράφου και του επιχειρείν της Ινδίας.

Η ΔΕΘ, αλλά και η Θεσσαλονίκη άλλωστε, έχουν ζήσει έντονα τα τελευταία χρόνια τις εκδηλώσεις και το χρώμα της εκάστοτε τιμώμενης χώρας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Πάντως, παρά την ύπαρξη κάποιων δημοσιευμάτων, τελικά η Τουρκία δεν θα είναι τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2021, ένα έτος συμβολικό αφού σφραγίζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821!