Στόλτενμπεργκ, Μέρκελ, Ουίλμπουρ Ρος, συλλαλητήρια ΔΕΘ

 

Η εικόνα του δυσάρεστα εκρηκτικού ψηφιδωτού συλλαλητηρίων στην ΔΕΘ – θα την δούμε στην συνέχεια – συμπίπτει (α) με την επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ήδη, στα Σκόπια και ύστερα σ’ εμάς για να τονίσει την σημασία που έχει για την διεθνή κοινότητα να επιψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. (β) με την χθεσινή συνάντηση του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, για σειρά Ευρωπαϊκών θεμάτων αλλά με τα Βαλκανικά σε κεντρική θέση. (γ) με την ακόμη πιο βαριά παρουσία της Καγκελαρίου Μέρκελ το Σάββατο, επίσης στα Σκόπια (αλλά με το μάτι και στην Ελλάδα). (δ) με την παρουσία στην Θεσσαλονίκη/ΔΕΘ όπου οι ΗΠΑ είναι «τιμώμενη χώρα» του Υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος (αυτός είναι της οικονομικής πτυχής – άλλωστε υπήρξε και επενδυτής σε Eurobank και Τράπεζα Κύπρου -, όμως και ο ίδιος και ο Αμερικανός Πρέσβης Πάιατ δεν θα χάσει την ευκαιρία να πιέσει πάλι προκειμένου να προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών). Γι’ αυτό, άλλωστε, και θα συμπαραταχθούν με τις εδώ αστυνομικές δυνάμεις στην προαναγγελλόμενα ταραγμένη Θεσσαλονίκη της ΔΕΘ άνθρωποι του FBI και των Αμερικανών μυστικών υπηρεσιών. Α, ναι, και θα στηθεί ένας κύκλος επαφών των υπουργών Ενεργείας των Βαλκανίων, συν ο Ισραηλινός ομόλογος, πάντα στην Θεσσαλονίκη.

Επιστρέφουμε όμως στην κυρίως ΔΕΘ, στην φετινή Θεσσαλονίκη. Κάθε ΔΕΘ και ένα καινούργιο συλλαλητηριακό τοπίο! Φέτος, πέρα από την παραδοσιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και την χωριστή κίνηση του ΠΑΜΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, πέρα από το «παρών» των αγροτών, πέρα από τον τελετουργικό ακτιβισμό δρόμου των αντιεξουσιαστών, τα μάτια θα είναι στραμμένα στις κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό – δηλαδή ευθέως και θορυβωδώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη κυκλοφόρησαν διάφορα – όχι ευχάριστα, μετά τους προ μηνών τραμπουκισμούς εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη αλλά και με την μνήμη των γεγονότων που είχαν εμποδίσει το 2011 τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρεβρεθεί στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη… – σχετικά με τις δυνάμεις , οργανώσεις κοκ που θα στρατεύονταν στις τωρινές διαμαρτυρίες.

Τελικώς, η εικόνα πολυδιάσπασης Παμμακεδονικών/ΠΟΠΣΜ/Επιτροπής Αγώνα για την Μακεδονία κοκ, (ένα συλλαλητήριο ήταν για «υποδοχή» του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια, 8/9, και ένα για την Κυριακή 9/9, μαζί και συναυλία με επίκεντρο την Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης») πήγε πίσω, ακριβώς λόγω των φόβων να υπάρξει εισοδισμός ανεξέλεγκτων δυνάμεων. Θα υπάρξει λοιπόν ένα μόνο συλλαλητηριακό γεγονός αυτού του τύπου – που η κινητοποίηση 5.200 σε αστυνομικές δυνάμεις υποτίθεται ότι θα κατορθώσει να συγκρατήσει σε όρους τάξης.

Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο σοβαρές προσπάθειες έχουν γίνει με προληπτικές προειδοποιήσεις προς εκκλησιαστικούς κύκλους (η επίσημη Εκκλησία μένει πίσω, όμως οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις είναι άλλη υπόθεση!) και προς τις ποδοσφαιρικές ομάδες – ιδίως τον ΠΑΟΚ – της συμπρωτεύουσας (και πάλι, άλλο οι επίσημες ομάδες, άλλο οι οργανωμένοι οπαδοί, άλλο οι οργανωμένα ανοργάνωτοι – οι «εκτός θυρών»).

Θα δούμε τελικώς τι θα βγάλει η εκρηκτική αυτή ατμόσφαιρα. Όπου κυκλοφόρησαν ήδη αφίσες με «Ανεπιθύμητος» κάτω από την φωτογραφία του – Πρωθυπουργού, όπως και να το κάνουμε! – Αλέξη Τσίπρα, ή με «Δεν ξεχνάμε!» κάτω από φωτογραφίες Τσίπρα-Ζάεφ-Κοτζιά. Ενώ κάποια χιλιόμετρα παραπέρα, στις Σέρρες, προωθούνταν η πρωτοβουλία να αφαιρεθεί η ιδιότις του Επιτίμου Δημότη της πόλης από τον νυν ΠτΔ και να ζητηθεί από τον Προκόπη Παυλόπουλο να επιστρέψει το Χρυσό Κλειδί της πόλης (η πρωτοβουλία αστόχησε αλλά… με 19 ψήφους κατά, 10 υπέρ και 10 απουσίες). Θάχει ενδιαφέρον να κυκλοφορήσουν αφίσες ή/και συνθήματα με αναφορά στην Άνγκελα Μέρκελ ή το ΝΑΤΟ ή τον Θείο Σαμ. (Βλέπετε, είχαμε και το μήνυμα Τραμπ για την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών).

Παράξενες, δυσάρεστες, δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις.