Συγκρίσεις

 

Όπως τελείωνε η ανακωχή του 3ήμερου εθνικού πένθους για τις θανατηφόρες πυρκαγιές στο Μάτι, στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας γινόταν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διατηρηθεί «κάτι» από σύμπνοια: ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα (και το κατέστησε εν συνεχεία γνωστό με ανάρτηση στο Facebook) προκειμένου να προτείνει κοινή έκκληση στο Ίδρυμα Νιάρχου να στηρίξει το κόστος συντήρησης των εναέριων μέσων πυρόσβεσης ή/και την απόκτηση άλλων μέσων ενίσχυσης της πυρόσβεσης. «Ο κ. Τσίπρας είδε θετικά την πρότασή μου», είπε ο Κυριάκος, επισημαίνοντας ότι έστειλε και επιστολή στον Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ για επίσπευση/επέκταση της Κοινοτικής βοήθειας. Σύμφωνα με το Μαξίμου «ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει αντίρρηση».

Αφήνουμε εδώ τις επώνυμες αναφορές και πάμε στις κάπως χαμηλότερες. Πολιτευάμενος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας – με δυναμικό του tweet προειδοποίησε όποιον σκεφτεί να συνεισφέρει «σε λογαριασμό για τους πυροπαθείς, τον οποίο θα διαχειρίζονται Βούτσης, Σπίρτζης, Τσεκελώτος (sic)» ότι θα γίνεται «συνεργός σε απάτη» (Φαντάζεται κανείς τους νομικούς συμβούλους του Νιάρχειου και την Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ετοιμάζουν ήδη την υπεράσπιση, άμα τολμήσουν οι εντολείς τους να συνδράμουν την Ελλάδα). Συνεχίζοντας όμως τις ανώνυμες αναφορές: ενώ προχωρούσαν οι ώρες αλλ’ έμεναν όχι άταφοι, αλλά αταυτοποίητοι οι νεκροί υπουργός της Κυβέρνησης έκρινε ότι ήταν η ώρα κατάλληλη για να αποφανθεί ότι «η άναρχη δόμηση αποτελεί έγκλημα από το παρελθόν […] μετά από τέτοια τραγωδία είναι καιρός να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρούν τους νόμους». (Μάλιστα οι σχετικές αναφορές έγιναν προς το BBC, να μην μένουν αυτά αναμεταξύ μας). Άλλος υπουργός πάλι, αυτός με αρμοδιότητα, στην ίδια φάση προανήγγειλε «ανάσυρση φακέλων πολεοδομικών αδειών» στο Μάτι και ιδιαίτερα «για όσα κτίρια βρίσκονται 100 μέτρα από την παραλία»… Ακόμη, άλλος από τον χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μέσω ΕυρωΒουλής, τίμησε το 3ήμερο πένθος τουϊτάροντας εναντίον Τσίπρα «ο οποίος πήγε στην Βοσνία, να πάρει βραβείο για τις εθνικές υποχωρήσεις στην «Μακεδονία» και γύρισε επειγόντως για να πάρει το θλιβερό «βραβείο» για πλήρη αδράνεια στην πρόληψη της καταστροφής. Εντελώς απαράδεκτο».

Ας έρθουμε τώρα να ξαναφέρουμε ονόματα στην σκηνή. Ξένων. Συχνά μέσω Twitter, κι αυτοί. «Οι σκέψεις μας στην Ελλάδα και τα θύματα των τρομακτικών πυρκαγιών» (Εμμανουέλ Μακρόν). «Συγχαίρω τις ακούραστες και θαρραλέες προσπάθειες των ομάδων έκτακτης ανάγκης. Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσφέρουμε βοήθεια σήμερα, αύριο, για όσο χρόνο χρειαστεί» (Ζαν-Κλώντ Γιουνκέρ). «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις εικόνες των γενναίων πυροσβεστών […] Εξέφρασα τα βαθιά μου συλλυπητήρια στον Τσίπρα και πρόσφερα την βοήθειά μας» (Μάρκ Ρουττε). «Πολύ λυπημένος από τις τραγικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα […] Βοήθεια έρχεται από πολλές χώρες τις ΕΕ» (Ντόναλντ Τουσκ). Και, για να προσθέσουμε κάτι πιο υπερβατικό: «Προσεύχεται για τα θύματα των πυρκαγιών στην Ελλάδα και προσφέρει ενθάρρυνση στους πυροσβέστες και στα πληρώματα διάσωσης» (Πάπας Φραγκίσκος κατά Bloomberg), «Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή τις δραματικές εξελίξεις εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών» (Πατριάρχης Βαρθολομαίος). Ασφαλώς τίποτε από τις τοποθετήσεις των πολιτικών και πνευματικών ηγετών δεν έχει άμεση λειτουργικότητα. Όμως… συγκρίνετε την τονικότητα των τοποθετήσεων.

Και, οπλισμένοι, με σοφία και αντοχές, αναμείνατε όσα υπόσχεται το σκηνικό αντιπαράθεσης από σήμερα. Με φόντο π.χ. την, αδιανόητη σε απόσειση ΚΑΘΕ ευθύνης , σχεδόν αυτοδοξαστική συνέντευξη Τύπου-συγκεφαλαίωση των αρμοδίων για την επέμβαση της φρικτής εκείνης νύχτας (Τόσκας, αρχηγοί Πυροσβεστικής και Αστυνομίας). Ή πάλι την απόφαση για εμπάργκο παρουσίας Κυβερνητικών σε τηλεοπτικό σταθμό επειδή κρίθηκε η κάλυψή του «εντεταλμένη υπηρεσία με σκοπό να πληγεί το ηθικό των συντελεστών και μελών των δυο Σωμάτων [Πυροσβεστικής και Αστυνομίας]…