Συμβαίνουν, πάντως, και εν Εσπερία

 

Μπορεί οι κλυδωνισμοί του Ελληνικού πολιτικού σκηνικού μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Μαΐου και με την άμεση προοπτική των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου να μας μονοπωλούν το ενδιαφέρον – ΑΝ δηλαδή απομένει κάτι σαν «ενδιαφέρον» της κοινής γνώμης με την υποφώσκουσα ροπή προς αποχή. Η περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μαζί με τον παράλληλο αφανισμό του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κάπου εκεί στο Κέντρο (από δίπλα και η βύθιση της, κατά δήλωσιν, Ένωσης Κεντρώων). η εξάχνωση των σχηματισμών που επιχείρησαν και επιχειρούν να κινηθούν στα Δεξιά του φάσματος (ήδη οι ΑΝΕΛ και το ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και τα ποικιλώνυμα μικρότερα κόμματα) και η μείζων υποχώρηση Χρυσής Αυγής με ανάδυση πάντως Βελόπουλου. η αντίστοιχη πτώση σχηματισμών της Αριστεράς (από την ΛΑ.Ε. και την Πλεύση Ελευθερίας μέχρι και την ΑΝΤAΡΣΥΑ) με εξαίρεση μόνον την Βαρουφάκεια ΜέΡΑ25 – όλα αυτά, μαζί και με αυτοαποστρατεύσεις ηγεσιών από Στ. Θεοδωράκη μέχρι Γ. Καρατζαφέρη ή Πάν. Λαφαζάνη εύλογο είναι να δημιουργούν ένα σασπένς/μια αίσθηση κινούμενης άμμου στα δικά μας.

Όχι για να αντισταθμίσουμε ψυχολογικά, όμως… συμβαίνουν ανάλογες ανατροπές – και μάλιστα βαθύτερες και ουσιαστικότερες – και εν Εσπερία. Αρκεί να πάμε μερικές ημέρες πίσω, σε ό,τι συνόδευσε τις Ευρωεκλογές στις κεντρικότερες χώρες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τα σταθεροποιημένα – λέγαμε – πολιτικά τους συστήματα.

Αληθινός σεισμός στην Γερμανία, όπου με υποχώρηση πρώτο κόμμα των Ευρωκαλπών οι Χριστιανοδημοκράτες, δεύτερο οι Πράσινοι, τρίτο οι Σοσιαλδημοκράτες, τέταρτο η ακραία AfD. Αυτό οδήγησε ήδη σε παραίτηση την ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Άντρεα Νάλες, με την Κυβέρνηση Συνασπισμού  του Βερολίνου να απειλείται και πρόωρες εκλογές στο φόντο. Και δείτε την συνέχεια: δημοσκόπηση (FORSA) δίνει πλέον πρώτο κόμμα τους Πράσινους (27%), δεύτερο τους Χριστιανοδημοκράτες (26%) με τους Σοσιαλδημοκράτες στο 12% και την AfD δίπλα τους, στο 11%… Τα ύστερα του κόσμου!

Στην εξίσου κεντρική, αν και μικρότερη σαφώς, Αυστρία το σκάνδαλο περί τον δεύτερο πόλο της εκεί Κυβέρνησης Συνασπισμού της Βιέννης – σκάνδαλο Στράχε, με προσφορά δημοσίων συμβάσεων σε δήθεν Ρώσους ολιγάρχες έναντι οικονομικής/εκλογικής στήριξης – δεν φέρνει μόνο πρόωρες εκλογές αλλά και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

Το πολιτικό σκηνικό δείχνει, αντιθέτως, δυσοίωνα σταθερό σε μια χώρα σαν την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν και με τάση σταθεροποίησης στην Ιταλία, αλλά περί τον Ματτέο Σαλβίνι… Ενώ κανείς δεν θέλει να βάλει πολλά στοιχήματα για την επόμενη μέρα στην Γαλλία, μετά την εκ νέου ανάδυση Λεπέν μπροστά από την εκσυγχρονιστική πρόταση Μακρόν.

Όποιος, πάντως, θέλει την γνήσια Ιονεσκική εικόνα, ας διαβεί την Μάγχη: όπου πρώτο κόμμα το Brexit Party του ιδιόρρυθμου Νάιτζελ Φαράτζ, δεύτερο οι Φιλελεύθεροι, τρίτοι οι (σε δική τους αμφιθυμία) Εργατικοί, τέταρτοι οι εκεί Πράσινοι, μόλις πέμπτοι οι Συντηρητικοί – το ιστορικότερο κόμμα της Ευρώπης! Με παραιτημένη την Τερέζα Μαίη, με ανοιχτό το θέμα ηγεσίας, με το Brexit συνεχώς στον αέρα, με πρόωρες εκλογές «τελευταίας ευκαιρίας».

Δεν το λέμε για να προσπεράσουμε τα δικά μας, αλλά έτσι προχωρούν τα «έξω».